woensdag 29 februari 2012

Record

Wat moet je doen als je nergens goed in bent  en toch wereldbekendheid wil krijgen? Dan bedenk je iets, waarmee je in het 'Guinness Book of Records' komt te staan of je verbetert een of ander onzinnig record dat er al in staat. Ik heb nooit geweten dat een stel Belgen ooit het wereldrecord (vallende) dominostenen met (550) matrassen gevestigd had. Die matrassen werden overeind gehouden door ze aan de rug van een mens te bevestigen. Die mensen werden op een rijtje gezet, de eerste werd omgeduwd en je kunt je voorstellen wat er gebeurde. Een fantastische prestatie! Maar het kan nog veel beter: in New Orleans is het record op 850(!) menselijke dominostenen gebracht.

Ik vind het hartverwarmend dat, hoe slecht het ook gaat (en na Katrina kunnen ze daar in New Orleans over meepraten), de menselijke geest toch steeds weer opveert en bovenmenselijke prestaties weet te leveren. En als het niet iets is, waarmee je het Guinness Book of Records haalt, kun je er nog altijd een filmpje van maken en dat op YouTube zetten, Voor je het weet heeft jouw filmpje een paar honderd duizend 'hits' en dat is toch ook een zeer eigentijdse vorm van bekendheid verkrijgen, zonder er al te veel voor te doen.

Ik doe al jaren mijn best om enigszins bekend te worden, door hier elke dag iets te schrijven wat anderen interessant genoeg vinden om te lezen, maar meer dan twintig lezers op één dag levert het zelden op. Alles bij elkaar heb ik nu wel zo'n 1700 blogs geschreven, maar dat is bij lange na nog geen record. Nou ja, met onbekendheid kan ik eigenlijk best leven.
x

dinsdag 28 februari 2012

Inflatie

"Een krijgsman die door moed uitblinkt". Dat is volgens de 'Dikke Van Dale' de omschrijving van een 'held'. Maar volgens een commercial van de KNSB kun je het komende weekend in Heerenveen 'onze helden' zien schaatsen tegen schaatsers uit andere landen en Veronica roept ons op morgenavond te kijken naar 'onze helden' die vriendschappelijk tegen de Engelsen voetballen. Ik noem dit taalinflatie. Hoeveel lef moet je hebben om tegen een riante vergoeding een aantal kilometers te schaatsen, resp. anderhalf uur te voetballen?

Ik verklap geen geheim als ik zeg dat ik graag naar schaatsen kijk, maar mijn Nederlandse hart zwelt niet van trots als ik er, via de tv, getuige van ben hoe Sven Kramer voor de vijfde keer wereldkampioen allround wordt, een prestatie die enkele decennia geleden al eens door een Noor en een Fin geleverd is. Zijn prestatie zegt immers niets over mij en evenmin iets over Nederland. En de liefhebbers wijs ik er maar even op dat 'onze' Sven het komende weekend geen heldendaden zal verrichten in Heerenveen, althans niet op het ijs van Thialf. Het gaat daar immers slechts om wedstrijden om de World Cup en die passen niet in het trainingsschema van Sven. Die wil pas weer 'pieken' over een paar weken, als de wereldkampioenschappen per afstand worden geschaatst. Heldendom luistert kennelijk erg nauw.

Naar die voetbalwedstrijd ga ik helemaal niet kijken, al was het alleen maar omdat ik geen zin heb vooraf, tussendoor en achteraf te moeten luisteren naar de voorbeschouwingen, de commentaren en de nabeschouwingen van Ruud Gullit en Marco van Basten, de 'helden' van weleer. Wesley Sneijder en Robin van Persie vinden het natuurlijk een hele eer om voor 'Oranje' tegen Engeland te spelen, maar binnenkort spelen ze nog veel liever tegen andere landen, want dan gaat het om een Europees kampioenschap, waar 'heel Europa' naar kijkt en vooral de mannetjes die namens een goedbetalende club op zoek zijn naar nieuwe 'helden', want nog een miljoentje bovenop het toch al riante inkomen is nooit weg. Heldendom is te koop.
x

maandag 27 februari 2012

Invloed

Het zou best kunnen dat er dit jaar in ons land verkiezingen worden gehouden. Als een kabinet opstapt, omdat het er zelf toe besluit of omdat de Tweede Kamer het vertrouwen opzegt, is het gebruikelijk verkiezingen te houden. Dat is niet wettelijk geregeld, dat is 'gewoonterecht'.

In de VS treedt de regering nooit af. Als een president, gedwongen door een 'impeachment', (maar dan moet hij het wel heel bont maken, door de wet te overtreden) wordt hij opgevolgd door de vice-president. De zittend president hoeft zich nooit af te vragen of het parlement wel vertrouwen in hem heeft en hij kan rustig blijven zitten als een meerderheid van het parlement dat vertrouwen niet heeft. Verkiezingen worden op wettelijk geregelde data gehouden: ieder vier jaar voor een nieuwe president, iedere twee jaar voor een geheel nieuw Huis van  Afgevaardigden en een derde deel van de Senaat.

Dit jaar worden er dus ook weer nieuwe presidentsverkiezingen gehouden. Hoewel wij daar geen enkele invloed op kunnen uitoefenen, heeft het beleid van de USA wel degelijk invloed op ons leven. Denk maar aan de bankencrisis, die in Amerika begon. Als de Amerikanen minder te besteden hebben, hebben wij minder uit te voeren.

Als de Amerikanen het milieu zitten te verpesten, zullen wij dat ook merken. Alleen al daarom moet je er niet aan denken dat een van de republikeinse kandidaten president wordt. Geen van hen, lees ik in Trouw, durft openlijk te zeggen dat de mens op zijn minst medeverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde, laat staan dat ze daar iets aan willen doen. "Geen enkele Republikeinse kandidaat wil zijn vingers er aan branden", zegt de Republikeinse atmosfeeronderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology Kerry Emanuel. "Klimaatpolitiek is het stiefkindje van de politiek geworden." De steeds conservatiever wordende Republikeinen geloven zelfs hun eigen Republikeinse wetenschappers niet. Ze moeten er niet aan denken dat de prijs die ze aan de pomp voor benzine betalen nog hoger wordt, al haalt die bij lange na niet de prijs die er in Nederland voor betaald wordt. Die linkse milieuactivisten moeten niet moeilijk doen als er in natuurgebieden in Alaska naar olie gezocht wordt en ook niet als die gevonden en opgepompt wordt. In de Golf van Mexico is echt wel plaats voor nog meer boortorens.

Het gaat echt niet veel beter in Amerika als Obama herkozen wordt. (Vier jaar geleden heb ik hier mijn twijfels al geuit over de hoge verwachtingen die men van hem had.) Maar je moet er niet aan denken dat er iemand president wordt die publiekelijk beweert dat Nederlandse ouderen naar een buitenlands ziekenhuis gaan omdat ze bang zijn dat in eigen land (om budgettaire redenen) hun leven voortijdig beëindigd wordt en dat 10% van alle overlijdensgevallen in Nederland het gevolg is van euthanasie. Die man schijnt goed katholiek te zijn, maar hij mag kennelijk wel liegen. Dan mag hij ook liegen over de opwarming van onze atmosfeer.
x   

zondag 26 februari 2012

Tussenpaus

In Trouw lees ik: Met PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich nu ook een vrouw kandidaat gesteld voor het leiderschap van de partij. Ja, en? Nog niet eens zo lang geleden, zou ze een 'excuus-Truus' genoemd zijn. Iedereen die een beet je verstand heeft van politiek, weet dat ze nauwelijks kans maakt gekozen te worden, maar het zijn pas echte verkiezingen als er ten minste één vrouw bij de kandidaten is.

 'Daadkracht' onderscheidt haar van de andere drie kandidaten, stelt Albayrak. Daarmee zegt ze dus dat die 'daadkracht' bij de mannelijke kandidaten ver te zoeken is. In een ander artikel lees ik: De huidige kandidaat-voorzitters hebben afgesproken dat ze elkaar niet zullen afvallen. Dat artikel gaat over de (beweerde) gewoonte binnen de PvdA dat zittende partijleiders en kandidaten voor die functie geen slinks middel achterwege zullen laten om die functie te behouden, resp. te verkrijgen. Albayrak houdt zich dus niet aan de aan de afspraak, door te beweren dat haar medekandidaten niet daadkrachtig zijn.

De kandidaat-partijleiders gaan de komende tijd de boer op. In allerlei zaaltjes zullen ze gaan beweren dat zij de aangewezen persoon zijn om de partij te leiden tot het moment dat het congres de lijsttrekker kiest voor de eerstvolgende verkiezingen. Stuk voor stuk zullen ze impliciet beweren dat de andere kandidaten ongeschikt zijn. Intussen lijkt het al een uitgemaakte zaak te zijn dat t.z.t. Lodewijk Asscher de PvdA uit het diepe dal moet slepen, waarin ze momenteel verblijft. De PvdA'ers gaan elkaar nu de tent uit knokken om een 'tussenpaus' te kiezen. Je kunt er vergif op innemen dat Diederik Samson die tussenpaus wordt en neem maar van mij aan, dat hij zich niet zonder slag of stoot zal laten opvolgen door Lodewijk. Zo werkt dat niet in de politiek, in geen enkele partij. Iedereen die de politiek in gaat, doet dat vanuit de overtuiging dat zhij het verschil kan maken, dat het land op hem/haar zat te wachten. Job Cohen heeft nog eens overduidelijk aangetoond dat je het niet redt in de politiek als je je netjes wilt blijven gedragen.
x

zaterdag 25 februari 2012

Meeleven

Ik heb hier eerder kritische woorden gewijd aan de berichtgeving over de toestand van prins Johan Friso. Voor alle duidelijkheid: net als ieder ander normaal mens zou ik niet graag datgene meemaken, waarmee de koninklijke familie de komende tijd moet (leren) leven. Inmiddels bijna zestien jaar geleden kreeg ik zeer onverwacht te horen, dat mijn vrouw niet lang meer te leven had. Wat is nou erger: degene van wie je veel houdt voorgoed verliezen, of weten dat je man/vader/zoon/broer weliswaar nog leeft, maar dat je waarschijnlijk nooit meer enig of behoorlijk beperkt contact met hem zult hebben? Ik leef al ruim vijftien jaar met een groot verlies. De familie van de prins wordt mogelijk nog jaren geconfronteerd met een uitzichtloze situatie.

Mark Rutte heeft Beatrix laten weten dat 'de hele bevolking' met haar en haar familie meeleeft. Wat mij betreft heeft hij ongelijk. Is dat een gebrek aan empathie? Ik denk pas aan de koninklijke familie als ik weer een nieuwsbericht hoor of lees. Het grootste deel van de dag ben ik met totaal andere dingen bezig en dat geldt waarschijnlijk voor heel wat meer Nederlanders. Bij de Oranjeverenigingen zit men zich intussen af te vragen of Koninginnedag wel op de gebruikelijke wijze kan worden gevierd. Is dat een uitdrukking van empathie? Onder normale omstandigheden vind ik het al belachelijk dat je een hele familie verplicht naar allerlei domme spelletjes te kijken. De komende Koninginnedag heeft die familie wel wat anders aan het hoofd. Ik zou tegen al die Oranjeklanten willen zeggen: Laat de Koningin niet naar jullie toekomen, maar ga massaal naar het Malieveld. Ze woont daar vlakbij. Geef het geld dat je had willen besteden aan bier of Oranjebitter en aan speciaal voor de gelegenheid gebakken taarten aan een goed doel. Richt bijvoorbeeld het 'Frisofonds' op voor de bevordering van wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van comapatiënten.

'Meeleven' is meer dan zeggen dat je het vreselijk vindt.
x

vrijdag 24 februari 2012

Realiteit

Een vader bezoekt met zijn dochter de eerste hulp van het VUmc (Waarom heten veel ziekenhuizen tegenwoordig eigenlijk 'Medisch Centrum'?) Op een gegeven moment mocht hij niet aanwezig zijn bij een vertrouwelijk gesprek van de kinderarts met zijn dochter. Ondertussen werd dat gesprek wel, via camera en microfoon, opgenomen, omdat RTL weer eens een nieuw realityprogramma wil opnemen. De hele afdeling spoedeisende hulp van het VUmc was vol gehangen met 35 camera's. Pas achteraf werd de bezoekers meegedeeld dat ze gefilmd waren, maar het VUmc vergat ook wel eens dat te melden.

Dat het personeel van het VUmc het beroepsgeheim heeft geschonden is nog tot daar aan toe. Maar als ik gefilmd zou worden als ik daar met een falend  hart zou worden binnengebracht, wil ik dat wel vooraf weten, want dan wil ik wel goed in beeld komen. Zit mijn haar wel goed? Heb ik wel schone kleren aan? (Vlekjes vallen me nooit zo erg op, daar maken anderen mij op attent.) Kan ik goed uit mijn woorden komen, als me wat gevraagd wordt? "Van die dingen, ja?", om met Cor van der Laak te spreken.

Ik dacht overigens dat zo langzamerhand alle ziektes, gebroken ledematen, kneuzingen, snijwonden etc. wel een keer in een realityprogramma te zien waren geweest, maar kennelijk kunnen 'we' daar niet genoeg van krijgen. Hebben al die kijkers zelf nog nooit zoiets meegemaakt? Ik ben twee keer met een ambulance naar de spoedeisende hulp gebracht. Eerlijk gezegd vond ik het wel 'kicken' om met een ambulance met sirenes door Amsterdam te scheuren. Dat was bij een hartinfarct. Die sirenes had ik gemist, toen ik met een gebroken enkel van straat werd opgepikt. Maar ik vind het absoluut niet boeiend om kennis te maken met de plotselinge kwalen en ongelukken van mensen die ik totaal niet ken. Ik ga ook niet aan een andere patiënt vragen of ik met hem/haar mee mag de spreekkamer in. En ik vraag ze ook niet of ze er getuige van willen zijn, als mijn bloeddruk wordt opgemeten.
x

donderdag 23 februari 2012

Leider

Van diverse kanten horen we, dat het maar een gek idee (van partijvoorzitter Spekman) is dat de leden van de PvdA de nieuwe voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer gaan kiezen, dat wil zeggen: de leden zullen een zeer zwaar wegend advies geven, waar de fractie nauwelijks om heen kan. De redenering is dan: de fractieleden zijn niet door de partij, maar door 'het volk' gekozen.

Ik wijs er nog maar weer eens op dat je pas tot Kamerlid namens de PvdA kan worden gekozen als de partijleden je op een lijst gezet hebben. Algemeen wordt degene die op de eerste plaats komt te staan als partijleider gezien. Dat direct na de verkiezingen zhij door de fractie tot voorzitter wordt gekozen is niet meer dan een formaliteit. Als de PvdA gaat meeregeren wordt zhij (vice-)premier. Doet de PvdA niet mee aan de regering, dan blijft zhij fractievoorzitter. M.a.w.: de partijleden maken uit wie de partijleider is. Wanneer er een vacature ontstaat, omdat de fungerend partijlijder die functie niet meer kan of wil uitvoeren, lijkt het me niet meer dan logisch dat opnieuw de partijleden de opvolger kiezen. Ze kiezen immers niet alleen de fractievoorzitter, maar tegelijkertijd de partijleider.

Als ander bezwaar wordt genoemd dat bij meer dan één kandidaat (er hebben zich inmiddels twee gemeld) je discussie krijgt, misschien zelfs een 'richtingenstrijd', over de koers van de PvdA. Ik zou zeggen: het wordt tijd dat de PvdA zich eens gaat (her)bezinnen op haar koers. Ze is al te lang de onofficiële gedoogpartner van het huidige kabinet.
x

woensdag 22 februari 2012

Geluid

Sorry, vanochtend heb ik wat druk met andere dingen en dus geen tijd voor het lezen van kranten en het zoeken van een onderwerp waarover ik wat kan zeuren. Sinds gisteren kan ik wel, dankzij de hulp van vriend John, die het van mij zelf mocht doen, optimaal genieten van de geluidskwaliteit van mijn Home Cinema systeem. Het geluid komt nu van alle kanten op me af.
x

dinsdag 21 februari 2012

Opvolger

Zijn (Cohens, Evert) terugtocht kwam voort uit onvrede over zijn eigen prestaties, maar ook de komende onderhandelingen die VVD, CDA en PVV gaan voeren over nieuwe miljardenbezuinigingen speelden mee. "Het gaat er om of ik in staat was en ben om voldoende weerwerk te geven. Ik vind dat ik daar onvoldoende in geslaagd ben. Als dat niet lukt, dan heeft het niet zo veel zin daar in door te gaan." Dat schrijft Trouw. Een kleine twee jaar geleden, op 1 juni 2010, schreef ik hier: Job Cohen was ingehuurd om premier te worden en daar leek het heel even op. Maar Job wordt geen premier. Ik zie hem eerlijk gezegd ook niet als de geboren fractieleider en politiek leider. Hij is een prima bestuurder en dus moet hij vicepremier en minister van Justitie en Binnenlandse Zaken worden. (Die ministeries worden - als het goed is - samengevoegd.) De functie van fractieleider en politiek leider moet hij overlaten aan een ander en niet die kleurloze Mariëtte Hamer. Diederik Samson lijkt me beter." Diederik wordt nu genoemd als mogelijk opvolger van Job.

Een goede burgemeester van Amsterdam bleek een slecht partijleider te zijn. Nu schijnt het heil te moeten komen van een Amsterdamse wethouder, Lodewijk Asscher. Maar voordat Lodewijk daaraan kan gaan beginnen, moet hij eerst lijsttrekker worden. Daarvoor heb je verkiezingen nodig en daarvoor moet eerst het huidige kabinet vallen. Dus moet de PvdA niet op cruciale punten het kabinet blijven steunen. Hebben Diederik en andere kandidaten voor het voorzitterschap van de PvdA-fractie, zoals Ronald Plasterk, er zin in die stoel warm te houden voor Lodewijk? Die willen zelf veel te graag.

Job Cohen stapt ook uit de Tweede Kamer en moet dus opgevolgd worden. Op de lijst van gekozen Tweede Kamerleden staat nog altijd Hans Spekman. Hij kan dus zo weer terugkomen en door de partijleden gekozen worden tot fractievoorzitter. Aan hem zal Lodewijk Asscher t.z.t. nog een zware dobber krijgen.
x

maandag 20 februari 2012

Privé

Tot voor kort wist, buiten zijn familie- en vriendenkring en de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, niemand wie Wiebe Wieling is. Kort geleden was hij een paar keer prominent in het nieuws vanwege een mogelijke Elfstedentocht, omdat hij voorzitter van die Koninklijke Vereniging is. Het duurt dus zeker een jaar voor hij weer in het nieuws is. Dat kan ook nog een paar jaar duren en misschien is er dan wel een andere voorzitter. Ik heb geen idee wat de omloopsnelheid van die functie is. Misschien mag je wel voorzitter blijven tot onder jouw leiding een keer de 'Tocht der tochten' is verreden. Hoe dan ook, zo'n voorzitter komt zo weinig in beeld, dat er, wat mij betreft, nauwelijks behoefte bestaat om 'de mens achter de voorzitter' beter te leren kennen.

Ivo Niehe denkt daar anders over. Gisteravond heb ik al weer niet naar zijn Tros TV-show gekeken en daarin was Wiebe te gast.  In een promo stelde Ivo de vraag, die ongetwijfeld in de TV-show beantwoord werd: "Wat weten wij van hem?" Nou, ik niets, behalve dan dat hij voorzitter van dat clubje is. Ik weet ook niks van de voorzitter van de KNVB, een veel grotere club, sterker nog: ik weet niet eens wie dat is en zo lang ik geen lid van die club ben, zal het me ook worst wezen. Waarom denkt Ivo eigenlijk dat er in ons land een dringende behoefte bestaat meer van Wiebe te weten? Een niet onbelangrijk deel van de bevolking was trouwens gisteren te bezopen om naar welk tv-programma dan ook te kijken. Bij de voorbereiding van zijn show was het Ivo en zijn staf kennelijk niet opgevallen dat het carnaval zou zijn op het moment van uitzenden. Dat scheelt toch in de kijkcijfers. En daar gaat het Ivo toch om? Waarom zou hij anders een gesprek met Whitney Houston uit zijn archief halen om dat gisteravond nog een keer uit te zenden?

Zoals ik hierboven al aangaf kijk ik nooit naar de TV-show. Ik koop ook nooit een Story of een Privé.
x

zondag 19 februari 2012

Plezier

Mogen we eigenlijk wel plezier maken terwijl er een lid van de koninklijke familie in coma ligt? OK, ik kan me voorstellen dat ministers niet, zoals de traditie blijkt te zijn, naar de opening van het carnaval in Maastricht gaan. Zij immers hebben qualitate qua een wat andere relatie met Beatrix dan ik. Maar in Trouw lees ik: Toernooidirecteur Richard Krajicek wacht af of het ernstige ski-ongeval van prins Johan Friso consequenties heeft voor het ABN Amro-toernooi. 'We communiceren hierover met de gemeente Rotterdam. Via de gemeente sta je in contact met de regering', meldde Krajicek vandaag. Zullen al die mensen die op de finale Federer/Del Potro afkomen na een briljante rally echt zitten denken: Hoe zou het nu met Johan Friso gaan? Mag ik hier wel zitten genieten van een tennispartijtje, terwijl Beatrix en Mabel aan het ziekbed zitten? Ik zat gisteren weer eens naar een 'ouderwetse' 5 km van Sven Kramer te kijken. Ik dronk er ook nog een biertje bij. geen moment aan de koninklijke familie gedacht. En ik hoop dat ik vanmiddag naar een even ouderwetse 10 km kan kijken.
x

zaterdag 18 februari 2012

Stabiel

Naar het zich laat aanzien zal er de komende dagen over de toestand van Johan Friso weinig meer te vertellen zijn dan dat die stabiel slecht is. Bij de tv kunnen ze daar niets mee, want 'stabiel' is geen nieuws. Maar de gebeurtenis kan niet onbesproken blijven en dus wordt er van alles bij gehaald. Of er worden allerlei mensen bij gehaald die, vanuit hun perspectief, hun licht laten schijnen over de gebeurtenis. Toen ik gisteravond laat thuiskwam en nog een drankje dronk, keek ik ook even naar de herhaling van 'Pauw & Witteman, dat uiteraard maar één onderwerp had dat besproken werd door o.a. skiërs, een trauma-arts, een royaltywatcher en een historicus, geloof ik.

Welke Nederlander is er eigenlijk in geïnteresseerd via welke route de broers van Johan Friso naar Lech  gereisd zijn/ (Via het Zwitserse Sankt Gallen.) Wie maakt het wat uit wie de officiële voorlichting doet: de premier of de Rijksvoorlichtingsdienst? Ik hoorde iemand zeggen dat Mark Rutte de aangewezen persoon is om de koninklijke familie te vertellen dat het ganse volk meeleeft. Ik leef helemaal niet mee. Ik ga het hele weekend naar schaatsen kijken. Ik ken die familie alleen van naam en gezicht, maar verder heb ik niets met ze. Er komen meer Nederlanders om in besneeuwde bergen. Die zijn alleen nieuws als het er een paar tegelijk zijn. Grote kans dat erbij gezegd wordt dat ze dan maar niet buiten de piste hadden moeten skiën.

Ik heb nog een hint voor de tv-makers: welke leden van de families Oranje en Oranje-Nassau zijn eerder door een ongeluk om het leven gekomen? Uit mijn hoofd weet ik er twee: stadhouder Willem III (van zijn paard gevallen) en stadhouder Johan Willem Friso (verdronken bij Moerdijk). De eerste is geen voorvader van Johan Friso, de tweede wel. (Het huis van Oranje eindigde bij Willem III.) Is het iedereen al voldoende duidelijk dat Johan Friso wel lid is van de Koninklijke Familie, maar niet van het Koninklijk Huis en wat het verschil precies is. Zo kunnen ze er vast nog wel meer gerelateerde onderwerpen bij harken. Is de skileraar van Johan Friso al opgespoord voor een interview? Zou eigenlijk iedere skiër zo'n gps-dingetje bij zich moeten hebben om snel opgespoord te kunnen worden? Moeten er hekken langs skipistes komen, zodat daarvan niet afgeweken kan worden? Zijn er al voldoende inwoners van Lech geïnterviewd? Heeft iemand al eens eerder een lid van de koninklijke familie zien vallen?

Erg benieuwd ben ik niet, maar ik wacht wel tot er weer echt nieuws is.
x

vrijdag 17 februari 2012

Smoel

Nog miet eens zo lang gelden waren het CDA en de PvdA partijen waarmee in de politiek rekening gehouden moest worden. En met de VVD natuurlijk. Alle drie zoeken ze hun kiezers in 'het midden'. Maar kennelijk is dat midden niet groot genoeg om ze alle drie in leven te houden. Het CDA is inmiddels een kleine partij geworden en de PvdA gaat ook die richting op.

Ja, dat krijg je als je alle drie dezelfde kiezers wilt behagen. Dan moet je alle drie ongeveer hetzelfde verhaal vertellen. Dan ga je je overleveren aan de spindoctors en andere mediadeskundigen, die je niet leren wat je moet vertellen, maar hoe je het moet vertellen.

In mijn jonge jaren, waarin ik opgroeide in Anti-Revolutionaire kring,  was de PvdA een linkse partij. De CPN was nog linkser, maar werd overal buiten gehouden. Geen mens zou toen bedacht hebben de CPN als gedoogpartner te kiezen.

Intussen zijn Cohen en Spekman erachter gekomen dat de PvdA weer naar links moet, omdat ze anders nog meer stemmen gaan verliezen aan de SP van Roemers. Het GroenLinks van Sap is duidelijk ook geen alternatief voor teleurgestelde PvdA-stemmers.

Nu weet ik ook wel - en ik betreur het - dat niet alleen de politiek een reden is om op een partij te stemmen. Daar heb je ook een 'smoel' voor nodig. Cohen is overduidelijk niet het gedroomde smoel van de PvdA. Het is een kundige, brave en sympathieke bestuurder, maar dan heb je het ook wel gehad. De PvdA heeft zijn 'poppetjes' op de verkeerde plek gezet. Als de PvdA nog iets wil redden moeten ze Cohen en Spekman van plaats laten wisselen.

Als ik Wilders goed beluister, zit de kans er dik in, dat de coalitiepartijen en de gedoogpartner geen overeenstemming bereiken over nieuwe bezuinigingen. Een CDA dat instemt met beknotten van de ontwikkelingshulp verdwijnt volledig naar de marge van de Nederlandse politiek en wordt ze mogelijk nog ingehaald door de ChristenUnie. Dan krijgen we nog vóór de zomer verkiezingen, met Spekman als lijsttrekker van de PvdA en kijk ik met belangstelling uit naar de debatten tussen Roemer en Spekman.
x

donderdag 16 februari 2012

Immuunsysteem

Ik kan weer met twee vingers typen en lezen wat er op mijn monitor verschijn. Gedurende een week moet ik alleen nog 's nachts een kapje voor mijn oog doen. De oogarts was gisteren nog steeds tevreden over het werk dat hij eergisteren verricht had. Het viel mij direct op, dat ik nog niet alles veel scherper zag met mijn linker oog, maar dat was volgens de oogarts "normaal". Daar kan nog een paar weken overheen gaan. Dat neem ik dan maar aan. De komende vier weken moet ik dagelijks nog enkele keren twee druppeltjes op mijn oog doen: een ontstekingsremmer en een antibioticum. Op 21 maart, het begin van de lente, wordt de hechting - "dunner dan een babyhaar" - verwijderd en nog een week later wordt de sterkte van mijn nieuwe brillenglazen vastgesteld en kan ik alles weer heel scherp zien.

Terwijl ik op de, verlate, bus naar het ziekenhuis stond te wachten, schoot mij plotseling iets te binnen. Ons immuunsysteem houdt er niet van dat zich 'vreemde' stoffen in ons lichaam bevinden, die worden afgestoten. Waarom wordt die kunstlens van 'plexiglas' getolereerd? Dat vroeg ik de oogarts. Het waarom wist hij ook niet. Hij wist wel te vertellen dat tijdens de Tweede Wereldoorlog de piloot van een gevechtsvliegtuig tijdens een beschieting een splinter in zijn oog kreeg. De beschadiging van zijn ook kon kon redelijk verholpen worden, maar die (plexi)glazen splinter kon niet verwijderd worden, zonder nog meer schade te veroorzaken. Het was toen al opgevallen dat het lichaam niets deed met die splinter en dat heeft uiteindelijk een listeling op het idee gebracht troebel geworden ooglenzen te vervangen door kunstlenzen van plexiglas. Dankzij oorlogsgeweld wordt zo licht in de duisternis verschaft.
x

woensdag 15 februari 2012

Kort

Dit wordt een kort blogje, want ik type het met één (de rechter wijs)vinger. Met mijn linkerhand houd ik mijn bril voor mijn rechter oog. Die kan ik namelijk niet opzetten, omdat mijn linker oog bedekt wordt door zo'n kapje, na die staaroperatie van gisteren. Vanmiddag ga ik weer voor controle naar de oogarts en wordt dat kapje verwijderd. Daarna meer informatie.

dinsdag 14 februari 2012

Staar

Vandaag heb ik hier weinig te melden. Om tien uur meld ik mij in het Boven IJ ziekenhuis, waar ze de staar in mijn linkeroog gaan verhelpen. Tot morgen 12.00 uur zit ik dus met een geblindeerd oog. Ik heb intussen al enkele mailtjes afgehandeld en kom aan het lezen van kranten niet meer toe. Nee, ik ben niet zenuwachtig of gespannen. Ik heb al eens een staaroperatie ondergaan en al meerdere keren een operatiekamer bezocht.

O ja, het is Valentijnsdag: Ik vind jullie allemaal erg aardig.
x

maandag 13 februari 2012

Inspringmoment

In een artikel in Trouw kwam ik het woord 'Inspringmoment' tegen. Dat kende ik niet, maar uit de context werd de betekenis wel duidelijk:  het moment waarop marketingmensen zich gaan bemoeien met een belangrijke (sport)gebeurtenis, teneinde daar geld mee te verdienen. De data waarop belangrijke sportgebeurtenissen plaatsvinden zijn meestal al jaren van tevoren bekend: denk aan de Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen van welke sport dan ook.

Het artikel ging over de Elfstedentocht, die dagenlang het nieuws beheerste. De gekte daaromheen werd bezien vanuit allerlei perspectieven, zoals historie, antropologie, psychologie en - uiteraard - de commercie. Een frisdranken- of broodjesleverancier heeft enkele jaren de tijd om te onderhandelen over een exclusief contract met de organisatoren van, bijvoorbeeld, het WK Voetbal, want daar wordt door miljoenen mensen naar gekeken en dat worden door honderdduizenden lijfelijk bijgewoond. Kassa!

Een massaler bijgewoond en op tv bekeken evenement dan de Elfstedentocht is in Nederland niet te bedenken. Het probleem is dat pas enkele dagen van tevoren bekend is wanneer die 'Tocht der Tochten' wordt gehouden en dat het zomaar 20 jaar kan duren voor de volgende wordt verreden. Wat is dan het 'Inspringmoment'? Ja, als je middelen verkoopt die de huid beschermen tegen extreme kou, zit je met een probleem: kun je in die paar dagen voldoende kleine potjes of tubetjes vervaardigen om op de Bonkervaart of bij Bartlehiem uit te delen?

Voor de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden en de NOS zie ik geen enkel probleem sponsorgelden ("Deze uitzending werd mede mogelijk gemaakt door ...") binnen te krijgen. Aan elk schaatsfestijn en zeker aan de Elfstedentocht is het begrip 'Koek en Zopie' nauw verbonden. En volgens mij hebben Peijnenburg, Chocomel en Unox altijd voorraad genoeg in huis om kleinere porties gratis uit delen. Unox gooit er ook nog een Oranje(!) muts tegenaan om het typisch Nederlandse, verbroederende aspect te benadrukken.

In het artikel in Trouw las ik ook nog: Het journaal ging maandag eerst tien minuten over het ijs en de Elfstedentocht, waarover we niks meer te weten kwamen dan dat we niet weten of die doorgaat. Toen kwamen de problemen bij de NS, en helemaal onderaan bungelde Syrië, dat nota bene op een kruispunt staat van politieke krachtsverhoudingen. 't Is maar wat je belangrijk vindt.
x

zondag 12 februari 2012

Vertraging

Wat moet je doen om te voorkomen dat er vertraging op het spoor ontstaat? Geen enkele trein laten rijden. NS is nu weer met lapmiddelen bezig door alleen maar minder treinen te laten rijden. In een e-mail aan mij (en aan vele anderen, neem ik aan) schrijft NS: Vanwege het onzekere weerbeeld hebben NS en ProRail gezamenlijk besloten tot nader bericht de aangepaste dienstregeling te continueren. Met deze beslissing kiezen wij voor zekerheid voor onze treinreizigers. Door minder treinen te laten rijden, kunnen eventuele verstoringen aan infrastructuur en materieel gemakkelijker worden opgevangen. Hierdoor kunnen we zo voorspelbaar en betrouwbaar mogelijk rijden.

Maar wat las ik in de Volkskrant: Niet sneeuw en ijs, maar mismanagement en organisatorisch broddelwerk bij NS en ProRail zijn er de oorzaak van dat het spoor bij winterse omstandigheden in een mum van tijd vastloopt. Als Nederland sneeuwbestendige spoorwegen wil, moeten ProRail en NS weer worden samengevoegd tot één bedrijf. Dit zeggen ingewijden bij NS en ProRail. (Onderstreping toegevoegd.)

Op 3 december 2008 schreef ik hier al eens over dezelfde problematiek. Ik citeer: En wat lees ik nou in de Volkskrant? "We willen weer dichter bij elkaar zitten. Het werkt vaak toch beter als je elkaar in de ogen kunt kijken", aldus Kraaijeveld. Dat is Pieter Kraaijeveld, directeur capaciteitsmanagement bij Prorail. Ook de NS juicht dit toe, zegt Ingrid Thijssen, directeur vervoer bij de NS. "De afgelopen jaren hebben de beide partijen zich sterk geprofileerd als geheel zelfstandige ondernemingen. Terwijl er de facto duidelijk sprake is van een gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid: het bestieren van een van de drukst bereden spoornetwerken van de wereld." Beide bedrijven vinden dat de gedwongen splitsing in 2001 op sommige operationele terreinen te ver is doorgevoerd.

Als ik het nu goed begrijp hebben de directeuren van NS en ProRail elkaar nog niet goed in de ogen gekeken. Of ze hebben met elkaar afgesproken smoesjes te verzinnen: De officiële versie is dat de huidige problemen worden veroorzaakt door brokken ijs die van de treinen in de wissels vallen. Een NS-manager noemt deze lezing onzin. 'Hoeveel ijsblokken denkt u echt dat er precies tussen de wissels zijn gevallen?'

De aandelen van de NS zijn allemaal in handen van de staat. Die benoemt dus de leden van de Raad van Commissarissen. Kan de staat nu niet eens een Raad van Commissarissen benoemen, die een beleid uitstippelt en de daarbij passende competente bestuurders benoemt?
x

zaterdag 11 februari 2012

Broeinest

In Trouw las ik: Een Italiaans televisieprogramma claimde in januari dat het Vaticaan een broeinest is van corruptie en vriendjespolitiek. De makers baseerden zich op brieven waarin een aartsbisschop zich over de vermeende misstanden beklaagt. Het zijn de laatste regels van een artikel waarin bericht wordt over een complot paus Benededictus XVI dit jaar te vermoorden. Trouw haalde dat uit een artikel in de Italiaanse krant  Il Fatto Quotidiano. Die krant zou zich weer baseren op geruchten en zelfs een document die binnen het Vaticaan circuleren.

Wat je ook van het Vaticaan mag vinden, het is niet de minst belangrijke organisatie op deze aardbol. In iedere organisatie van enig belang, of dat nu een regering of een multinational is, heb je 'rangen en standen'. Daar hoort een 'pikorde' bij en iedereen die een plek heeft in die pikorde wil hogerop en/of minimaal de plek behouden waarop zhij zich bevindt. Daar hoort vriendjespolitiek bij en je moet wel heel sterk in je schoenen staan, wil je niet af en toe iets doen wat God of zijn plaatsvervanger op aarde verboden heeft om hogerop te komen of in het gevlei te komen bij personen die hoger dan jou staan of anderen in een kwaad daglicht te stellen. Power corrupts, nietwaar?

In het Vaticaan werken veel mensen die officieel naastenliefde en andere mooie principes hoog in het vaandel hebben staan, maar het zijn ook en vooral mensen: een bisschop wil aartsbisschop worden en een aartsbisschop wil kardinaal worden. En iedere kardinaal hoopt er stiekempjes op ooit een keer tot paus gekozen te worden.

In de top van het Vaticaan is gespeculeerd dat paus Benedictus voor het einde van dit jaar zal overlijden. Nou, je hoeft  Vaticaanwatcher te zijn om dat te veronderstellen. De brave man wordt dit jaar 85. Zijn voorganger overleed op die leeftijd. Het is dus niet zo gek dat sommige kardinalen zich vast aan het 'warmlopen' zijn.

Het aardige is natuurlijk dat, mocht de paus inderdaad dit jaar overlijden, dat Italiaanse tv-programma kan zeggen: Zie wel? Dat hadden wij toch al gezegd? De voorganger van Johannes Paulus II overleed na drie maanden pausschap. Ook toen waren er allerlei geruchten dat hij niet op natuurlijke wijze zou zijn overleden. Er zijn boeken over geschreven. In de tijd van de Borgia's, een paar honderd jaar geleden, was moord in Vaticaanse kringen overigens geen onbekend verschijnsel.

Het Vaticaan noemt de geruchten 'onzin' en heeft een onderzoek ingesteld. Hebben ze daar niets beters te doen dan 'onzin' te onderzoeken?
x

vrijdag 10 februari 2012

Omklappen

Vanaf Amsterdam Centraal zijn er twee manieren om met het openbaar vervoer rechtstreeks naar Amstelveen te reizen: tramlijn 5 en sneltram/metro 51. Beide lijnen rijden via NS-station Amsterdam Zuid/WTC. T.z.t. rijd je van Centraal naar Zuid/WTC met de Noord/Zuidlijn. Alleen al lijn 51 vervoert dagelijks 60.000 passagiers. Zuid/WTC ligt tegen de A10, de rondweg rond Amsterdam, aan. Aan de andere kant ligt de Zuidas, een groot kantorengebied. Rijk, Provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam hebben in al hun wijsheid besloten dat de A10 bij de Zuidas ondergronds moet gaan rijden. Dat gaat 1,4 miljard euro kosten. Het gaat ook betekenen dat lijn 51 bij Zuid/WTC gaat stoppen. Er waren ooit plannen de Noord/Zuidlijn door te trekken naar Amstelveen, maar daar is al eerder van afgezien.

Onderdeel van de afspraken is het 'omklappen' van de metroperrons op station Zuid van de oostzijde naar de westzijde, een operatie die 40 miljoen euro kost. Dit betekent het einde van de Amstelveenboog, de bocht die het spoor van de sneltram maakt om van en naar Amstelveen te rijden. Dat lees ik in Het Parool.

Het zal wel weer aan mij liggen, maar als lijn 5 gewoon kan blijven doorrijden, waarom dan 51 niet? Bedenk daarbij dat 51 ook langs Amsterdam Amstel gaat en dat een Universiteit (de VU) en een academisch ziekenhuis (VUmc) langs de route ten zuiden van de A10 liggen. Het Parool schrijft ook: Het toch al omstreden belang van de Noord/Zuidlijn, die vanaf 2017 moet rijden, wordt kleiner nu doortrekken naar Amstelveen geen optie meer is. Ingewijden betwijfelen de noodzaak van het 'omklappen' en vermoeden dat vastgoedbelangen een rol spelen. Twee GVB-functionarissen zinspelen daar ook op in een artikel in vakblad OV Magazine. (Onderstreping toegevoegd.)

We hoeven nu alleen nog maar te wachten op de berichten waaruit we leren dat die tunnel  veel later klaar komt dan de bedoeling was en waarom de kosten veel hoger zijn dan oorspronkelijk begroot. Een commissie zal t.z.t. ook wel uitzoeken wat nou precies die vastgoedbelangen waren.
x

donderdag 9 februari 2012

Onbeschoft

Afgelopen vrijdag, toen het treinverkeer weer eens volledig ontregeld was, werd de president-directeur van de NS tijdens het NOS-journaal geïnterviewd door Sacha de Boer. Sacha vertolkte, naar mijn idee, precies de gevoelens van het publiek, door nogal kritische vragen te stellen. Daarbij ontstond de indruk dat zij de NS-man voortdurend in de rede viel en hem nauwelijks in de gelegenheid gestelde op haar kritische vragen te reageren.

Het lag iets genuanceerder, las ik vandaag in Trouw. We kennen allemaal het verschijnsel dat bij live-interviews er altijd enige ogenblikken voorbij gaan, voordat de vraag en het antwoord bij de ontvangende partij terecht komen, omdat die via een satelliet ergens ver weg boven de aarde verzonden worden. Meestal zijn het correspondenten, die aan de andere kant aan het woord zijn en journaalpresentatoren en correspondent wachten dus steeds even op elkaar. Wat Sacha afgelopen vrijdag niet deed was dat wachten, waardoor dat 'in de rede vallen' veel erger leek dan het in feite was.

Dat weten we dan ook weer, denk je dan. Maar wat blijkt dan? Er blijken ineens talloze mensen te zijn geweest die niet alleen verontwaardigd waren over het 'onbeschofte' optreden van Sacha, maar daaraan ook meteen via Twitter uiting moesten geven. Het was zelfs even een 'world wide trending topic'. Ik was ook wel enigszins verbaasd dat Sacha uit haar rol van neutrale, objectieve presentator viel, maar waarom had ik nou geen enkele behoefte om mijn gevoelens daarover langs digitale weg met anderen te delen? Waarom denken zo veel mensen dat hun mening over zoiets onbelangrijks de moeite van het delen daarvan met anderen waard is?
x

woensdag 8 februari 2012

Raadsel

Trouw schrijft vandaag: Wetenschappers moeten niets hebben van mediums, astrologen en kaartleggers. Toch gelooft 42 procent van de Nederlanders erin. Een aantal beoefenaren probeert het kaf van het koren te scheiden. Kan dat? Of zijn zij vooral goede volkspsychologen? Ik hoef hier niet meer uit te leggen dat ik niet tot die 42 procent behoor. Nu blijkt er een aantal beoefenaren van die onzinnige praktijken van mening te zijn dat zich onder hun 'vakgenoten' bedriegers en oplichters bevinden.

Van huisvrouw tot minister, van topondernemer tot zanger - dwars door alle milieus heen zoekt half Nederland van tijd tot tijd zijn heil bij iemand met 'een gave'. Nu is er een Stichting Enigma, die al die goedgelovigen in de gelegenheid wil stellen het kaf van het koren te scheiden: er moet een soort 'keurmerk' komen. Die stichting is opgericht door Marissa Bottenheft. Zij runde een tijd lang  een winkeltje in esoterische parafernalia in Harderwijk. Tarotkaarten, geneeskrachtige stenen, pendels, klankschalen - dat werk.

 Jacky van de Berkt (67) is medium - iemand die zegt contact te kunnen maken met overledenen - en sinds 2011 de voorzitster van Enigma, dat inmiddels vijf jaar bestaat. "Wij proberen consumenten te behoeden voor teleurstellingen en geldklopperij. De paranormale hulpverleners die bij ons zijn aangesloten, hebben allemaal een proeve van bekwaamheid afgelegd en voeren vaak al jarenlang een praktijk."

'Enigma' betekent raadsel. Welnu, het is mij een raadsel waar iemand die flauwekul verkoopt de kennis en het recht vandaan haalt om de flauwekul van anderen te beoordelen en vervolgens een soort certificaat te verschaffen, waar goedgelovige types in trappen. Van alles voelen, zien en horen', is haar niet goed genoeg, zegt Van de Berkt. "Je moet begrijpen waar je informatie vandaan komt. Stel: ik maak contact met een dierbare overledene en ik zie een molen. Betekent dat dan dat diegene een molenaar was, in de Molenstraat woonde of Molen van zijn achternaam heette? Dat moet je dus wel weten voordat je geld vraagt voor een consult." Stel: ik maak contact met Van de Berkt en zie een Euroteken? Betekent dat dan dat ik plotseling rijk wordt, of dat Van de Berkt geld aan mij wil verdienen? Dat moet ik dus wel weten voor ik ook maar een cent betaal voor een consult.
x

dinsdag 7 februari 2012

Deja vu

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil opheldering van de NS en ProRail over de aanhoudende chaos op het spoor door het winterweer, schrijft Trouw. Over 'déjà vu' gesproken. Hoeveel winters op rij hebben we nou al chaos op het spoor gehad en hoe vaak heeft een minister nou al om opheldering gevraagd? Wat hebben NS en ProRail al die keren aan opheldering verschaft?

In Trouw lees ik ook: Spoorbeheerder ProRail houdt zijn onderhoudsteams de komende dagen in de hoogste staat van paraatheid. Vele honderden medewerkers bewaken tijdens de strenge vorst dag en nacht de kwetsbare punten op het spoor, om te voorkomen dat het de komende dagen weer een chaos wordt als gevolg van de strenge vorst. Het probleem lijkt mij te zijn dat die onderhoudsteams pas paraat worden als de chaos al een feit is. Dat er strenge kou op komst was, wist iedereen die de weerberichten van het KNMI een beetje volgt. Sneeuw en wind kwamen ook niet geheel onverwacht. Hadden ze toen niet meteen - preventief - de onderhoudsteams op pad moeten sturen? (President-directeur) Marion Gout-van Sinderen kondigde aan werk te willen maken van meer transparantie bij ProRail. Kijk, dat is nou een maatregel waarop we zitten te wachten: als ProRail transparanter wordt, weten we in ieder geval waarom ze er iedere winter weer in slagen er een puinhoop van te maken. Of bedoelt ze dat de voorlichting aan (gestrande) reizigers beter wordt? Als ze er nou eerst eens voor zorgen dat de vertragingen niet ontstaan, hoeven ze ook geen voorlichting te geven en niet de reizigers als haringen in een ton in de treinstellen te proppen.

Het zou best eens zo kunnen zijn dat over een paar dagen een flink aantal mensen naar Friesland wil afreizen, om daar langs een bevroren sloot een Unoxmuts op zijn kop te zetten. Hopelijk houdt ProRail de wissels op de Intercitytrajecten richting Leeuwarden ijsvrij. Anders breekt er een volksopstand uit.
x

maandag 6 februari 2012

Inloggen

Op termijn moeten trein, bus en tram verdwijnen. Wie zich over grotere afstanden wil verplaatsen moet dat maar met de auto doen, want vrijwel iedereen heeft wel daar wel de beschikking over. Als de regering met dat plan zou komen, zou de wereld te klein zijn. Maar in Trouw las ik: De bekende blauwe envelop van de Belastingdienst moet op termijn plaatsmaken voor digitale post. Als het aan staatssecretaris van Financiën Weekers ligt, wordt internet de nieuwe norm en zijn de brieven straks verleden tijd. Dat levert uiteindelijk een besparing van 95 miljoen euro op en dat is in deze tijd natuurlijk mooi meegenomen. De overheid bezuinigt ook op de kosten van de zorg en dat betekent dat jij en ik gewoon weer moeten betalen, want de zorg wordt niet goedkoper.

Ik ben geen Internetgebruiker van het eerste uur, maar ik was er toch wel vrij vlot bij, want ik zag al gauw dat het heel wat voordelen had. Intussen groeien de mensen op met het feit dat er ergens in huis wel een pc met internetverbinding is en hebben veel kinderen een mobieltje op zak waarmee ze kunnen twitteren of doorlopend kunnen communiceren met hun 'vrienden' van Facebook. Maar mag de overheid in feite iedereen verplichten een apparaat met internetverbinding aan te schaffen?  Daarop immers komt het afschaffen van de blauwe envelop toch neer? Zo'n apparaat kost geld en voor de internetverbinding betaal je toch ook al gauw enkele tientallen euro's per maand. En je moet er ook maar zin in hebben om al je contacten digitaal te laten verlopen en voor het verkrijgen van een toeslag eerst in te loggen op 'Mijn belastingdienst'.

Het ministerie garandeert overigens wel dat mensen die geen computer hebben of er moeite mee hebben, nog steeds hulp zullen krijgen bij hun aangifte. Dat zal best, maar dat zal niet betekenen dat een belastingambtenaar bij de mensen thuis komt om het allemaal uit te leggen en/of assistentie te verlenen, want dat gaat weer teveel kosten. Als we in deze trant doorgaan moeten we over een paar jaar bij verkiezingen eerst inloggen bij 'Mijn stembureau'. Dat kan ook een aardige bezuiniging opleveren en de uitslag is dan ook wat sneller bekend. En de coalitiepartijen die aan de macht komen weten precies waar hun stemmers en de stemmers op de oppositiepartijen zitten. En hackers hebben weer een nieuwe uitdaging.
x

zondag 5 februari 2012

Perspectief

Het is natuurlijk te gek voor woorden, dat na een paar uur sneeuw het treinverkeer weer volledig in de war is. Maar we moeten de zaak natuurlijk wel in goed perspectief bekijken: wie afgelopen vrijdag met de auto van A naar B wilde reizen liep ook een grote kans dat de plaats van bestemming pas uren later dan gepland bereikt werd. En bij dat gestoorde treinverkeer zijn - bij mijn weten - geen gewonden gevallen. Ik heb wel beelden van verkreukelde auto's, maar niet van verkreukelde treinen gezien.
x

zaterdag 4 februari 2012

Kroning

In Het Parool lees ik: De meeste Amsterdammers willen dat de kroning van Willem-Alexander in Amsterdam wordt gehouden en hopen dat er dan een groot feest in de stad wordt georganiseerd. Ik behoor niet bij de meeste Amsterdammers, maar die kroning (die overigens niet bestaat: de koning wordt beëdigd en ingehuldigd) wordt sowieso in Amsterdam gehouden, want dat staat in artikel 32 van de Grondwet. Al zouden alle  Amsterdammers op hun kop gaan staan om het tegen te houden, de complete Staten-Generaal en de regering komen naar Amsterdam om Willem-Alexander te beëdigen.
Maar wat stellen 'de meeste Amsterdammers' zich nou voor bij 'een groot feest' en wie gaat dat organiseren? Als het net zo iets moet worden als Koninginnedag, hoeft er niets georganiseerd te worden. De mensen gaan gewoon massaal de stad in, zuipen zich klem, plassen wild en maken er ook verder een grote klerezooi van. Business as usual. Of moet een aantal volkszangers naar het Museumplein gehaald worden om het volk te vermaken? Daar zal het gemeentebestuur niet happig op zijn. De (ver)nieuwbouw van het Stedelijk Museum is dan net klaar en de ervaring leert dat zo'n bijeenkomst na afloop nog wel eens wat beschadigingen aan Stedelijk en Van Gogh Museum oplevert. En die verbouwing is toch al jaren te laat klaar en de kosten ervan hebben het oorspronkelijke  budget al ver overschreden.

Intussen, dat zag ik onlangs in een of ander tv-programma, zijn de Amsterdammers die in het stadsdeel Centrum wonen, zo langzamerhand al dat (toeristische) bezoek zat. Het lijkt me ook geen lolletje om voortdurend geconfronteerd te worden met dronken Engelsen, die zo nodig in Amsterdam een vrijgezellenfeestje moeten vieren. Eerlijk gezegd zou ik, als regelmatig bezoeker van het Centrum, het ook wel weer eens plezierig vinden om gewoon 'onder ons' te zijn. Ik ben geen nationalist, maar vind het toch een beetje storend als mij in een kroeg in het Engels wordt gevraagd wat ik wil drinken.
x

vrijdag 3 februari 2012

Bestuur

Het komt, geloof ik, steeds vaker voor dat woningbouwcorporaties hun woningen verkopen. Nu ik ook weer huurder ben, kreeg ik gisteren een nieuwsbrief in de bus van een overkoepelende organisaties van bewonersorganisaties, clubjes waarin huurders van een corporatie verenigd zijn. Het complex waarin ik woon heeft ook zo'n bewonerscommissie. Wat gebeurt nu als in dat complex een appartement aan een particulier verkocht wordt? Dan moet er een Vereniging van Eigenaren (VVE) opgericht worden, bestaande uit die particulier en de corporatie. Die VVE is verantwoordelijk voor alle gemeenschappelijke (onderhouds)kosten van het complex.

Wat gebeurt er nu in de praktijk? Stel dat de lift niet meer goed werkt. Vernieuwen kost een hoop geld en de corporatie heeft geen zin dat er aan uit te geven. Nadat ik weer eens met een volle boodschappentas de trappen opgeklommen ben, bel ik boos naar de corporatie.
- Wanneer wordt er nu eens wat aan die lift gedaan? Daar betaal ik toch voor?
- Daar gaan wij niet over. Dat soort dingen regelt de VVE.
Formeel hebben ze nog gelijk ook. Een beetje VVE immers vraagt van haar leden een maandelijkse bijdrage waarmee een 'potje' wordt gevormd, waaruit allerlei gemeenschappelijke kosten gefinancierd worden. De corporaties blijken nu zich achter die VVE te verschuilen als ze iets niet willen doen.

De VVE heeft een bestuur dat door de leden gekozen wordt. Per appartement kan er één stem uitgebracht worden. In de praktijk betekent dat, dat de corporatie - die de meeste appartementen, dus: stemmen, heeft - bepaalt hoe dat bestuur wordt samengesteld en welk beleid er gevoerd wordt. Je mag ook verwachten dat het bedrag dat ik en de andere huurders maandelijks bovenop onze huurpenningen betalen, in dat 'potje' gaat. Uiteraard had de corporatie al zo'n 'potje' voor het complex, dat zal dus meegegaan zijn naar de VVE.

Wat ontbreekt er nou nog in de hele bestuursconstructie? De wijze waarop de huurders betrokken worden bij de samenstelling van het bestuur van de VVE en de bepaling van het beleid. Het maakt mij niet uit of ik me voor een reparatie nou tot de VVE of tot de corporatie moet wenden, als het maar geregeld wordt. En als de VVE het niet regelt, wil ik wel de bestuursleden een schop onder hun kont kunnen geven en ze kunnen vervangen door personen die wel doen waarvoor ze benoemd zijn.
x

donderdag 2 februari 2012

Unox

Je zou haast denken dat het komkommertijd is, want we hebben het voortdurend over gebeurtenissen die het vermelden niet waard zijn of die ons wellicht te wachten staan. Voor zo ver ik weet is het nergens in Nederland gebruikelijk een tienjarig huwelijk te vieren (we wachten met een feestje tot het stel twaalf en een half jaar bij elkaar is), dus waarom wordt er ineens allerwegen aandacht besteed aan het feit dat Willem-Alexander en Máxima tien jaar getrouwd zijn? Al weer diverse keren heb ik de afgelopen dagen die tranen van Máxima gezien en niet te vergeten die zoen op het balkon van het paleis. En natuurlijk wordt er tegelijk bij gespeculeerd over het moment  dat Willem-Alexander eindelijk aan zijn baan kan beginnen.

Je zou haast blij zijn dat het intussen een paar dagen gevroren heeft en hier en daar een vijvertje of slootje al met ijs bedekt is, want nu kunnen we ook nog over iets anders speculeren: komt er dit jaar weer een Elfstedentocht? Dit lijkt me HET moment voor Beatrix om per direct afstand van de troon te doen, Dan immers kan voor het eerst in de geschiedenis een staatshoofd aan de Elfstedentocht meedoen. Willem-Alexander heeft immers al eens bewezen dat hij het aankan en hij heeft tijd genoeg gehad om te trainen. En wat is er nou mooier voor de Oranjefans dan Willem-Alexander na 200 km schaatsen in de armen van Máxima te zien vallen?

Ik geef het direct toe: als er een Elfstedentocht komt, zit ik van start tot finish naar de tv te kijken. Het zou me dan niet verbazen als na elke onderbreking voor Ster-Journaal-Ster onderaan het scherm de tekst verschijnt: "Deze uitzending wordt mede mogelijk gemaakt door Unox", of ''Unox, maatschappelijk partner van de Vereniging De Friesche Elf Steden". Het is zelfs niet uitgesloten dat we het moeten hebben over de "Unox Elfstedentoch", naar analogie van de "Essent World Cup".

En terwijl ik kijk zal ik overvallen worden door nostalgische gevoelens, want dan denk ik terug aan de tijd dat die schaatsers gewoon voor zichzelf bezig waren. Nu krijgen ze dopjes in hun oren, zodat de ploegleider ze kan vertellen wat ze moeten doen: of ze 'voor zichzelf' mogen gaan of hun kopman (de betere sprinter) in een gunstige positie moeten brengen. Bij het wielrennen wordt er al over gepraat bij grote koersen die oordopjes te verbieden. Die maken immers een ploegensport van wat  ooit als individuele sport begon. Als die techniek in 1963 al had bestaan, zou wellicht Reinier Paping gezegd zijn dat hij even rustig aan moest doen, om op zijn kopman te wachten.
x

woensdag 1 februari 2012

Eerlijk

Reclame heeft meestal weinig met de werkelijkheid te maken. Daarom zijn de meeste tv-commercials ook niet om aan te zien. De laatste tijd zie ik echter vaak een spotje van Renault, waarin een man duidelijk bewonderend om een Megane heen loopt. Een verkoper vraagt of de auto hem bevalt en waarom. Een groot gezin? Nee. Met vrienden een weekend op stap? Nee. Een date met een vrouw met twee kinderen en grote hond? Ook niet! Dan komt het hoge en eerlijke antwoord eruit: "Je le veux." (Ik wil hem hebben.) Ik vraag me dan af: is dat nou niet precies de reden waarom iedere auto gekocht wordt?
x