Hoe zat het ook al weer? Jaren geleden kwamen we er achter dat de overheid veel te bureaucratisch werkte, waardoor de kosten van allerlei voorzieningen (onderwijs, gezondheidszorg, defensie, noem maar op) de pan uit rezen en dat moesten we met ons allen via de belastingen maar opbrengen. Nee, je moest dus het bedrijfsleven inhuren, want dat wist van efficiënt werken, tegen veel lagere kosten. Zo dachten we er niet alleen hier over, maar ook in Engeland. Dat begon al onder Thatcher, maar de zich links noemende Blair en Brown gingen daar vrolijk mee door. Nu zit er weer een Conservatieve regering en die wil er ook wel mee doorgaan.
Het bedrijfsleven, dat geef ik direct toe, weet vaak maximale winst te behalen tegen zo laag mogelijke kosten. Als de kosten met 5% stijgen en zij hun prijzen met 10% verhogen en wij er met ons allen intrappen, dan zouden ze wel gek zijn als ze dat niet deden, toch? Dat deden ze dus ook in Engeland, las ik in de Volkskrant. Zo had het ministerie van Defensie het onderhoud van gloeilampen uitbesteed aan een particuliere firma. Uiteindelijk betaalde het ministerie 27 euro per nieuwe gloeilamp, waarvoor een normaal mens 80 eurocent betaalde. Voor schroeven voor een Land Rover (3 euro per stuk) betaalde het ministerie 123 euro per stuk. Woede veroorzaakte ook de verbouwing van de National School of Government, een opleidingsinstituut voor ambtenaren, dat door de private beheerder voor 14 miljoen euro werd opgeknapt. De rekening voor de staat: 118 miljoen euro. (...) Er zijn scholen die melden dat ze 400 euro kwijt zijn voor een nieuw stopcontact, tot ziekenhuizen die 64 keer per jaar moeten betalen voor ongediertebestrijders, ook als er geen ongedierte is. (...) In januari bleek dat het bedrijfsleven voor 67 miljard euro aan projecten op zich heeft genomen, geld dat de staat in eerste instantie uitspaart. De komende jaren staan hier voor de Britse belastingbetaler echter 275 miljard euro aan "servicekosten" tegenover. (Aanhalingstekens toegevoegd.)
Ja, ik weet al wat je nu gaat zeggen: op de diverse ministeries hebben ambtenaren tijdens de onderhandelingen met die particuliere bedrijven zitten slapen en waarschijnlijk heb je nog gelijk ook. Het betekent echter ook dat als je die bedrijven helemaal hun gang laat gaan de kosten voor de belastingbetaler mogelijk nog hoger zullen uitvallen. Bedrijven zijn er niet voor jou en mij, maar voor de aandeelhouders, die rendement willen zien, zo veel mogelijk. Zullen we (om te beginnen) alle rijksgebouwen, alle rijkswegen, alle waterschappen en het gevangeniswezen maar eens gaan privatiseren? Al die private bedrijven concurreren lekker tegen elkaar op en zorgen voor de laagste prijzen. Net als in Engeland.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten