Regelmatig krijg ik per e-mail een nieuwsbrief van 'Selexyx', de keten van grote en goede boekhandels. Die hebben weer iets nieuws las ik in het bericht van gisteren: je kunt online een boek van een door jou gewaardeerd auteur door die auteur laten signeren. Via een webcam kun je al chattend de tekst opgeven die je graag bij de handtekening van de auteur hebt. Je moet al betaald hebben voor het boek, dat binnen vier dagen, met handtekening en al, bij je thuis bezorgd wordt.
Ik ben gek op boeken. Er zijn schrijvers die ik buitengewoon waardeer. Maar ik heb nog nooit een boek laten signeren en zal dat ook nooit laten doen. In de eerste plaats houd ik er niet van dat er in boeken geschreven wordt. Er is mij wel eens gevraagd mijn naam toe te voegen aan een reeks andere onder een tekst, wanneer een groepje een boek cadeau geeft, bijvoorbeeld "Van je liefhebbende collega's", of zoiets. Ik heb dat altijd geweigerd en zo mogelijk proberen te voorkomen. Zulke teksten en handtekeningen kun je ook op een los velletje bijvoegen. In de tweede plaats ontgaat mij de toegevoegde waarde van een handtekening van een auteur. Ik kan me nog voorstellen dat iemand een kort gesprek met een auteur op prijs stelt, maar wat voor 'persoonlijke boodschap' moet zhij nou bij de handtekening zetten? Zhij kent jou toch helemaal niet? Bovendien vind ik niet de auteur, maar het boek van belang.
En wat doe je als je een titel als e-book heb gekocht en ineens blijkt de auteur naar jouw favoriete boekhandel te komen voor een signeersessie? Koop je dan nog een tweede papieren exemplaar? Ik ben benieuwd hoe ze hierover denken in Goor en aanpalende slikken en zompen.
x
Rincon de la Vieja
15 uur geleden
Dit gaat voorbij een uitnodiging, ik moet hier blijkbaar iets van vinden ;-) Overigens schrijf ik volledig op persoonlijke titel, de rest van de stad (en aanpalende slikken en zompen) heb ik niet om een mening gevraagd.
BeantwoordenVerwijderenIk sta volledig achter je Evert, ik houd er ook niet van dat er in boeken wordt geschreven. Strepen, arceren, zelfs in studieboeken deed ik het al niet. In readers kostte het mij al moeite, al zag ik het verschil wel tussen een reader en een boek.
Maar dan komen we bij de handtekening. Het boek dat bij mij in de kast staat is één van velen. Als ik het voorbeeld neem van Het Diner, daarvan zijn er honderduizenden verkocht. Ik heb daar een exemplaar van. Maar het mijne is gesigneerd. Net als bij honderden andere lezers in andere boekenkasten, maar het maakt het boek toch iets unieker. Bij minder goed verkopende boeken nog meer.
De bijzonderheid realiseerde ik me pas toen ik in 1999 een klein boekje in eigen beheer uitbracht. Financieel een mislukking, al ben ik nog steeds blij dat ik het wel gedaan heb. Ik verkocht er tientallen, heb toen voor het eerst een boek mogen signeren. Ik weet het moment nog precies, wie, waar enzovoort. Ik was trots dat ik een handtekening mocht zetten. Voor mij was dat een groot compliment, het vergoedde het feit dat ik nog niet de helft van de oplage wist te verkopen.
Sinds dat moment (ik gok dat ik op dat moment slechts een handvol gesigneerde boeken had), laat ik, indien mogelijk een boek signeren door de schrijver. Het maakt het boek bijzonder. Niet alleen het verhaal, niet de stapel papier met een nietje erdoor, maar een boek met een verhaal. Een boek met handtekening (een aantal cd's ook trouwens) in mijn kast is een herinnering.
Een boek met opdracht is pas leuk als die gemeend is. Bart Chabot schreef een spontaan gedicht met hanenpoten over drie pagina's heen. De inhoudsopgave was nog steeds leesbaar, maar sindsdien ben ik de enige lezer met dat extra gedicht er in.
Sinds een decennium laat ik dus boeken signeren. Ik ga geen schrijvers zoeken op internet. Ik ga niet naar de Selexyz website daarvoor, maar als ik, zoals aanstaande dinsdag in het theater, de kans heb om een handtekening te halen, dan neem ik een boek er speciaal voor mee. Abdelkader Benali, oefen maar vast en tot dinsdagavond.
Je hebt in ieder geval de langste reactie ooit (hier) geschreven.
BeantwoordenVerwijderenJij hebt ook duidelijk iets met auteurs, wat ik niet heb. Ik hoef ze niet te horen voorlezen uit eigen werk en hoef niet te weten waarom ze iets geschreven hebben, zoals ze het geschreven hebben. Dat geldt mutatis mutandis ook voor schilders, beeldhouwers, componisten en andere ambachtslieden.