In enkele opzichten ben ik een zeer behoudend type (maar gelukkig heeft niemand daar last van). Zo zijn mijn opvattingen met betrekking tot kamperen buitengewoon strikt en zij zullen door velen als hopeloos ouderwets beschouwd worden.
Kamperen doe je in een tentje dat zit- en slaapruimte biedt aan de ervan gebruikmakende personen (in het algemeen niet meer dan twee) en ruimte voor de bagage die ze met zich voeren. Het hangt van de weersomstandigheden (overdag) af of je erin of erbuiten verblijft. Bij voorkeur kampeer je in de vrije natuur, maar er zijn maar weinig Europese landen waar dat toegestaan is, dus in Nederland, Frankrijk, Engeland en (toenmalig) Tsjecho-Slowakije heb ik op campings verbleven, maar dan bij voorkeur van het eenvoudige soort. In Zweden heb ik vele jaren in de vrije natuur, ver van de bewoonde wereld gekampeerd. (Zweden kent het 'Allemansrätten', allemansrecht: je mag overal maximaal 24 uur een tent opzetten, behalve op het terrein direct rond een privéwoning, mits je je netjes gedraagt, niets beschadigt en geen rommel achterlaat.)
Ik heb maar zelden gekampeerd in gebieden die bekend staan om hun gebrek aan voldoende regen. Denk, naast Zweden, aan Schotland, Engeland en Ierland. Daar fietste of liep ik. Niemand hoeft mij dus te vertellen dat kamperen af en toe gelijk staat aan afzien. Ik ben aardig wat keren zeiknat geregend, maar heb nooit een verregende vakantie meegemaakt. Ik heb temperaturen onder nul meegemaakt, maar dan blijf je wat langer in je slaapzak. Wie niet voldoende warme kleren bij zich heeft voor het geval hij er toch uit moet, heeft zijn vakantie niet goed gepland.
Er zijn heel wat mensen die hun vakanties doorbrengen op een camping, in een (sta)caravan, bungalowtent of kampeerwagen, compleet met tafels, stoelen, gasstel, koelkast, kampeerbedden etc. Een schotelantenne is geloof ik ook geen bijzonderheid meer. Begrijp me goed: ik zeg daar niets van. Iedereen moet in de vakantie vooral doen wat zhij leuk vindt. Met jonge kinderen kamperen lijkt mij ook niet aangenaam. Maar noem dat NIET kamperen.
Nog maar een paar dagen geleden zag ik op tv de absolute verwording van het begrip kamperen: glamping. Glamping=glamorous camping. Ik heb al niks met glamor, maar wat ze bij de 'Herberg' in Otterlo onder kamperen verstaan tart iedere beschrijving, al hebben ze het wel beschreven. Ik citeer: "Er zijn 6 slaapplaatsen; een 2 persoonsbed van 180 x 200 m, een bedstede van 140 x 200 m en twee eenpersoonsbedden. Er staat een eettafel met zes stoelen en een kast gevuld met servies, glaswerk, bestek, etc. Er is een aanrecht met een wasbak en een 4 pits gasstel. Ook staat er een kleine koelkast. Douche en toilet zijn in de tent aanwezig of in de onmiddellijke nabijheid gelegen. Er is een zithoek met een salontafel en op de veranda staat eveneens een tafel met zes comfortabele stoelen. De tent beschikt over elektra en warm en koud stromend water." Iets soortgelijks in Biddinghuizen (of all places) schrijft dit: "Je kunt overnachten in gezellig ingerichte, authentieke tenten zoals tipi's, de welbekende indianententen, en yurts, nomadententen uit Mongolië. Geen gesjouw met kampeerspullen; maar voorzien van alle gemak en comfort, kun je hier eenvoudig en zorgeloos genieten van het buitenleven." Je moet eens aan indianen en Mongolen vragen hoe hun tipi's en yurts zijn ingericht. Ik heb wel eens een tent gezien zoals de Lappen in Zweden die gebruiken en die nauwelijks van de tipi verschilt. Het houdt niet over. Je staat in Biddinghuizen "Op een eiland vol natuurschoon". Dat hele eiland is vier ha groot, ruwweg acht voetbalvelden. In een uurtje heb je alle natuurschoon wel gezien. In het hoogseizoen betaal je in Biddinghuizen voor twee weken een bedrag waarvoor je een state of the art kampeeruitrusting koopt, waar je zeker tien jaar mee doet. Kun je zonder extra kosten ook nog eens een korte vakantie of een (lang) weekend van de buitenlucht genieten. Met zo'n klein tentje ben je voor twee personen voor een week op een kleine camping zo'n 50 euro kwijt. Als je toch moet bezuinigen ...
X
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Camperen of glamperen, aan mij is het niet besteed. Toevallig heb ik vandaag een stukje geblogd over mijn kampeerperikelen. HELE diepe zucht.
BeantwoordenVerwijderenMijn allermooiste kampeerherinneringen dateren van zo´n 40 jaar geleden. Toen stond de tent op een grasveld aan de rand van een stuwmeer in Frankrijk. Poepen? Met een schepje je bos in, een plagje steken, op je hurken en de plag weer terug. Water haalde je uit een bron bij een boer (Lou Pibou)verderop. Jezelf wassen? Je tent uit en zo het meer in. Uitzicht op een prachtige berg (de Grand Morgon). Elke avond een kampvuurtje en 's nachts de mooiste sterrenhemels. Je stond er met hooguit een tent of acht, in de eerste jaren. Toen werden de hellingen "ontdekt" en begon het vol te lopen. Nog wat later werd er een "echte camping" aangelegd. We zijn er nooit meer geweest. Tot een paar jaar geleden toen Carla en ik daar met de motor in de buurt waren. We zijn gaan kijken en ons rot geschrokken. Rond dat prachtige Lac du Serre Poncon is nu sprake van massarecreatie en we zijn gevlucht. De herinneringen en de foto's blijven mooi.
BeantwoordenVerwijderenTis een beetje tegenstrijdig he, dat glamperen...
BeantwoordenVerwijderenVoor mij hoeft het niet hoor, kamperen. ZEker niet op een camping vol mensen die dat gezellig vinden, maar ik denk dat ik ook te wattig ben voor serieus met een tentje in de vrije natuur...