In de Volkskrant schrijft columniste Nausicaa Marbe wat bozig over het bezoek dat Willem-Alexander en Máxima gebracht hebben aan die villa in het rijkemensenreservaat aan de zonnige Mozambikaanse kust. Daar zou hij toch niet heen gaan? Je moet onze toekomstig staatshoofd toch op zijn woord kunnen geloven? Maar ja, het stel was, vanwege het voetballen, toch in de buurt, relatief gezien, dus waarom zouden ze niet toch even van hun bezit profiteren zolang het nog niet verkocht is?
Die column stelt verder inhoudelijk niet zo veel voor, maar er staat wel een aardig detail in. Nausicaa had ook de website bezocht van de makelaar die zich met dat project bezighoudt en op die website wordt vermeld dat het personeel beschikt over een onderkomen, met water en elektriciteit. Zoiets wordt vermeld, mag je aannemen, omdat het elders in die regio gebruikelijk is dat de autochtone bevolking , waaruit het personeel gerekruteerd wordt, niet over water en elektriciteit in hun onderkomens beschikt. (Ik ga er maar even vanuit dat het hier gaat om water uit een inpandige kraan en elektriciteit uit een inpandig stopcontact.)
Waarom zet een makelaar zo'n mededeling op zijn website? Is hij bang dat potentiële kopers zullen zeggen "Ik koop dat riante pand alleen als het personeel verzekerd is van een onderkomen met water en elektriciteit."? Je hebt heel sociale rijke mensen, zeker, maar de meeste van de kopers daar hebben wel andere dingen aan hun hoof. Of vermoedt de makelaar dat potentieel personeel ook wel eens zijn website bekijkt? Wordt er niet gesolliciteerd als ze niet in ieder geval qua water en elektriciteit op hetzelfde level zitten als hun werkgever?
Ook het gebruik van 'onderkomen' is aardig. Ik neem aan dat in het origineel het woord 'accomodation' is gebruikt. Dat is, net als 'onderkomen' een multi-interpretabel begrip. Huis ten Bosch is een onderkomen en een tweepersoons trekkerstentje ook. Dat huis dat Willem-Alexander en Máxima gaan verkopen heeft een wand die geheel uit glas bestaat, zodat je ook binnen ruim van het uitzicht over de Indische Oceaan kunt genieten. Het personeel zal zijn onderkomen moeten verlaten voor hetzelfde uitzicht, denk ik. Maar ach, hoeveel inwoners van Scheveningen, Noordwijk, Callantsoog en andere kustplaatsen loopt nog dagelijks naar het strand om van het uitzicht te genieten?
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten