zaterdag 17 juli 2010

Klein

De afgelopen dagen is er nogal eens opgemerkt dat zo'n klein landje als Nederland toch maar mooi de finale van het WK-voetbal had weten te bereiken. Dat schijn iets te zeggen over de Nederlandse mentaliteit, of zoiets. Dat zou iets hebben van de 'VOC-mentaliteit'. Die mentaliteit hield o.a. in dat we ruim drie honderd jaar hebben geprofiteerd van de natuurlijke rijkdommen en de arbeid van een ander volk. We hebben die andere mensen vaak behandeld op een manier die Eduard Douwes Dekker al te slecht vond.

Ik kan me niet herinneren dat zo de nadruk op 'dat kleine landje' werd gelegd toen 'we' wereldkampioen kampioen dammen, hocky of schaatsen, of Olympisch kampioen volleybal, waterpolo of 100 m vrije slag werden. Als Cuba weer eens wereldkampioen honkbal wordt, zegt dat dan iets over de Cubaanse mentaliteit? Dat een Zuid-Koreaan de 10000 m schaatsen bij de Olympische Spelen won zegt niets over Zuid-Korea, maar over een Nederlandse coach.

Als persoon heb ik nooit iets gepresteerd waardoor Nederland 'op de kaart gezet is'. Het is maar een zeer gering aantal Nederlanders dat daarin slaagt en dan nog maar voor korte tijd. Ik vind het ook moeilijk trots te zijn op Nederland omdat een andere Nederlander - sporter, Nobelprijswinnaar, dirigent, noem maar op - daar wel in slaagt. Die hebben dat, denk ik, ook niet gedaan uit vaderlandsliefde, maar omdat ze om hen moverende redenen een bepaald doel nastreefden. En daar is is niks verkeerds aan.

Een heel enkele keer denk ik: ja, daar heeft Nederland, in welke zin of samenstelling dan ook, iets aan bijgedragen. Daar hebben we een trend gezet. Een paar dagen geleden heeft het Argentijnse parlement het homohuwelijk mogelijk gemaakt. Ik denk niet dat dat gebeurd zou zijn, tenminste niet op dat moment, als Nederland dat niet negen jaar geleden als eerste had gedaan. Het was een van de laatste items in het NOS-journaal van acht uur. Er werd niet bij gezegd dat 'wij' dat mogelijk gemaakt hadden. Geen kerkelijk of wereldlijk leider, noch een man of vrouw in de straat werd om commentaar gevraagd. Het heeft ons Nederlanders niet dichter bij elkaar gebracht. Nou ja, misschien is het wel goed dat we het niet 'typisch Nederlands' vonden.
x

1 opmerking:

  1. Vond het wel grappig dat 'klein' regelmatig terugkwam tijdens het WK. Want 'we' hadden het toch maar gered als 'klein' landje. Dat er in Uruguay nog geen vijfde van het aantal inwoners woont in vergelijking met Nederland, hoorde ik nergens.

    BeantwoordenVerwijderen