maandag 31 mei 2010

Uitkomst

Het hoge woord is eruit. In de Volkskrant las ik dat Mark Rutte in Harderwijk gezegd heeft dat een coalitie van VVD, CDA en PVV een uitkomst zou zijn. Rutte benadrukte dat de VVD geen enkele democratische partij uitsluit bij de eventuele vorming van een nieuw kabinet en dus ook de PVV niet. Het kan Mark toch niet ontgaan zijn dat de PVV geen partij is. Dat wil zeggen: het is een partij met slechts één lid, Geert Wilders. Bij het democratisch gehalte van Geert zet ik enkele vraagtekens.

Volgens de laatste peiling van de 'Politieke Barometer' (van afgelopen vrijdag) krijgen VVD, CDA en PVV samen 80 zetels. Ik heb een aantal andere denkbare coalities van drie partijen op basis van dezelfde peiling op een rijtje gezet met de daarbij behorende zetelaantallen:
- VVD/PvdA/GroenLinks: 78;
- VVD/PvdA/D66: 76;
- VVD/CDA/GroenLinks: 74;
- VVD/CDA/D66: 72;
- CDA/PvdA/GroenLinks: 65;
- PvdA/CDA/GroenLinks: 65;
- CDA/PvdA/D66: 63.
Coalities waarin én de PVV én een linkse partij vertegenwoordigd zijn kunnen we gevoeglijk uitsluiten. Van het rijtje hierboven zijn alleen de eerste twee theoretisch mogelijk, maar niet erg waarschijnlijk. Een coalitie VVD/CDA/PVV is alleen mogelijk als Geert Wilders akkoord gaat met de verhoging van de AOW-leeftijd, maar dat is nu net een 'breekpunt'  voor hem en voor de andere twee een 'must'. Maar in de politiek is alles mogelijk: verbied de hoofddoekjes, laat alleen nog moslims toe met een voltooide opleiding op universitair niveau en Wilders slikt die verhoging wel. Ik geef het kabinet-Rutte maximaal twee jaar. Binnen die twee jaar is de PVV wel uit elkaar gevallen: het LPF-syndroom. We overleven het wel.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten