zaterdag 7 november 2009

Aanduiding

Wanneer wij het hier over Marokkanen hebben, gaat het meestal niet over in Marokko woonachtige personen, maar over Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Voor een niet onbelangrijk deel van de bevolking heeft deze aanduiding ook nog een pejoratieve gevoelswaarde. Stel je gerust: ik ga het vandaag niet weer eens over integratie hebben, maar over een voetbalbericht in Trouw.

Nee, deze aflevering van Beggartalk gaat ook niet over de diverse 'Marokkanen' die in het Nederlandse voetbal furore maken. Ik heb het niet nagerekend, maar ik heb het idee dat zo ongeveer de helft van de voetballers in de eredivisie een buitenlander is. Het ritselt immers van de spelers uit Scandinavië, uit een Balkanland, uit Zuid-Amerika en zelfs Japan is vertegenwoordigd.

Donderdagavond speelde de koploper in de eredivisie, FC Twente,in eigen huis tegen Sheriff Tiraspol uit Moldavië. Een van de sterspelers van FC Twente is een Zwitser. Dat is redelijk bijzonder, want zoveel Zwitserse voetballers spelen er niet in andere dan de Zwitserse competities. FC Twente won op het nippertje, maar de Zwitser beleefde niet zijn gelukkigste avond.

Als je niet in voetbal geïnteresseerd bent, zul je waarschijnlijk enigszins verwonderd zijn als je hoort dat deze Zwitser Blaise N'Kufo heet. Dat is immers geen typisch Zwitserse naam. Hij is dan ook geboren in Kinshasa, de hoofdstad van (toen) Zaïre, tegenwoordig de Democratische Republiek Congo. Zijn ouders vluchtten naar Zwitserland toen Blaise zeven jaar oud was.

Het is dus volkomen terecht Blaise als Zwitser aan te duiden. Maar waarom zijn we daarin niet wat consequenter en duiden we niet iedereen aan met de nationaliteit die in zijn paspoort vermeld staat?
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten