zondag 30 augustus 2009

Maarten

Met de auteur Maarten 't Hart heb ik drie dingen gemeen: we zijn generatiegenoten (hij is vijf jaar jonger dan ik), we zijn beiden gereformeerd opgevoed en zijn beiden ongelovig.

Hoewel ik vrij veel lees, heb ik nauwelijks iets van Maarten 't Hart gelezen. Ik las in Trouw weer eens een recensie. Dat doe ik zelden. Dit maal ging het om een recensie van Maartens nieuwste boek, 'Verlovingstijd'. En ja hoor: In 'Verlovingstijd' keert 't Harts vertrouwde alter ego terug: de gereformeerde jongen die het geloof afzweert.

Je zult mij niet horen zeggen dat thema's als 'Maassluis', 'klassieke muziek' en 'gereformeerde opvoeding' gezamenlijk geen boeiende roman zouden kunnen opleveren. Een groot auteur weet van elk thema wel iets boeiends te maken. Maar hoe 'groot' ben je als auteur als je die thema's blijft uitmelken? Ik heb het verzameld werk (13 delen) van S. Carmiggelt, die de P.C. Hooftprijs ontving. Het thema 'kroeg' komt in zijn werk talloze malen in terug. Maar Carmiggelt schreef geen romans, maar zijn dagelijkse 'Kronkels'. Hij bewoog zich veelvuldig door Amsterdam en dan kom je nogal vaak een kroeg tegen. Maarten 't Hart woont al lang niet meer in Maassluis en is al lang niet meer gereformeerd. Je zou denken dat hij de trauma's uit zijn jeugd zo langzamerhand wel van zich af zou hebben geschreven. Nee hoor, hij gaat maar door.

De recensent schrijft als kop boven haar artikel: Een ouderwetse Maarten ’t Hart. Zij zal hier "ouderwets" positief bedoeld hebben en eindigt dan ook met de zin: 'Verlovingstijd' is een ouderwetse, smakelijke ’t Hart, waar je je graag in onderdompelt. Ik ben zo vrij "ouderwets" hier als negatief op te vatten. Het werkje, 304 pagina's, kost als paperback 19,95 euro. Voor 8 euro minder schaf je 'Atonement' van Ian McEwan, 378 pagina's, aan. Engels lezen heeft zo zijn voordelen en McEwan heeft steeds weer een ander thema. Zijn laatste werk tot nu toe, 'Aan Chesil Beach' (de Nederlandse vertaling dus) beveel ik van harte aan.
x

6 opmerkingen:

  1. Daar mag ik graag een titel aan toevoegen: "Gebroken" van Michael Robotham, een psychologische thriller, ongekend spannend, humor, goede dialogen, ruim 500 pagina's leesplezier voor rond de 10 euro. Lezen!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In een beschrijving bij 'amazon.com' vond ik: "Although the conclusion has its share of excitement, it is too predictable to be truly harrowing."

    Een ander schreef: "I did, however, find it predictable, which took the edge off some of the suspense for me."

    Does that ring a bell?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Natuurlijk rinkelt er geen belletje, maar deze simpele ziel heeft zich aan de rand van een grieks zwembad meer dan kostelijk vermaakt met dit boek. Lezen wordt er m.i. niet leuker op als je eerst de meningen van anderen polst alvorens je zelf de gok waagt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Daarom lees ik ook zelden of nooit recensies.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. En ik maar moeite doen om tientallen boeken te recenseren, lees ik nu dat een van de weinige trouwe bezoekers van mijn blog nooit recensies leest...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Erger nog: ik lees vrijwel alleen auteurs die in het Engels schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen