Iemand die om wat voor reden ook gediscrimineerd wordt heeft het volste recht acties te ondernemen die aan die discriminatie een eind zouden kunnen maken. In Nederland zijn we zo tegen discriminatie dat we onze Grondwet beginnen met een verbod daarvan. We moeten natuurlijk niet de illusie hebben dat we daarmee discriminatie ook volledig uit onze samenleving hebben gebannen. Links en rechts wordt er nog altijd flink op los gediscrimineerd. Dus verenigen gediscrimineerden en hun sympathisanten zich. Ze bedenken acties om die discriminatie onder ieders aandacht te brengen. Hoofddoel is, denk ik, duidelijk te maken dat 'we' op een onderdeel wel anders zijn dan de meerderheid, maar daarom niet minder waard(ig). In het algemeen kunnen zulke acties, zeg maar: ongezien, op mijn sympathie rekenen.
Acties kunnen allerlei vormen hebben. Een daarvan is: laten zien dat 'wij' iets net zo goed kunnen als 'jullie'. Een andere is: een evenement dat veel publiciteit krijgt aangrijpen om 'jouw groep' weer eens in het zonnetje te zetten. Het was mij ontgaan, maar een van de trouwe lezers van 'Beggartalk', 'Zuster Klivia', bracht het onder mijn aandacht. Volgende week wordt er in Nijmegen en aanpalende slikken en zompen weer massaal gewandeld. Alleen al op statistische gronden kon je aannemen dat er onder de rond 40.000 deelnemers ook wel wat homo's en lesbo's rondwandelen, maar sinds 2002 kennen we 'Roze woensdag'. Dan wordt er aan homo's en lesbo's in het algemeen en aan wandelende homo's en lesbo's extra aandacht geschonken. OK! Mooi! Prima! Vooral doen.
Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar soms bekruipt mij een gevoel van "Moet dat nou?" Dat heb ik bijvoorbeeld bij de 'Canal Parade' van 'Gay Pride Amsterdam'. Ik ben er niet trots op hetero te zijn en begrijp dus niet zo goed waarom iemand er trots op is homo te zijn en daarom gedeeltelijk ontkleed door Amsterdam gaat varen. Het is net zo iets als trots zijn op het feit dat je van nature blond haar hebt of twee meter lang bent. Daar heb je namelijk zelf helemaal niets voor hoeven doen. Wat gaan ze nou op die 'Roze woensdag' doen? Dan krijgt Ronnie Tober, als eerste, de 'Roze ster', omdat hij meeloopt in de Vierdaagse en van betekenis is voor de homo-emancipatie. Ik twijfel geen moment aan beide feiten, maar hoe vaak krijgen we nog iets soortgelijks? Wordt er binnenkort een 'Roze joint' uitgereikt aan een coffeeshopuitbater die van betekenis is voor de homo-emancipatie? De 'Roze knuppel' voor een diender (m/v>? De 'Roze fluit' voor een NS-conducteur? De 'Roze interruptiemicrofoon' voor een kamerlid? De 'Roze dobber' voor een sportvisser? Zullen we nou eens ophouden met al die flauwekul?
"Aha", zal de kenner zeggen, "Evert is eigenlijk latent homofoob. Hij doet wel heel tolerant, maar ze moeten niet al te duidelijk naar buiten komen." Goed, ik zeg het nog een keer: ik ben niet vóór homo's. Ik ben ook niet vóór hetero's. Ik ben vóór verzet tegen discriminatie op een serieuze manier.
Sarapigui
3 uur geleden
Nee hoor Evert, je bent geen homofoob. Ook ik trek mijn wenkbrauwen op bij de gay parade. Ben het volledig met je eens. Moet je nu trots zijn op iets wat je van nature bent? Moet je daar nu zo te koop mee lopen op een voor mij wat overdreven manier?
BeantwoordenVerwijderenIk denk dat ik maar de "nationale ballonkuitendag" in het leven ga roepen. Voor een ieder die net als ik, kuiten heeft waarop je een huis kan bouwen en er trots op is (?)