donderdag 16 juli 2009

Blaren

Obama strikt Balkenende. Dat was een 'kop' in Het PAROOL van gisteren. Balkenende wil toch overwegen om gevangenen uit Guantánamo Bay op te nemen in Nederland. (...) "Er zijn geen garanties, want dit onderwerp ligt buitengewoon gevoelig in Nederland." Dat mag je wel zeggen. Ik zou in Balkenendes plaats gezegd hebben: "Beste Barack, we hebben in Nederland een spreekwoord: Wie zijn gat brandt moet op de blaren zitten."

Toen Amerika in de 'war on terrorism' gevangenen ging maken kon er gekozen worden uit twee dingen: 1. het zijn krijgsgevangen; 2. het zijn misdadigers. In geval 1. zou de Conventie van Genève van toepassing zijn geweest. In geval 2. zouden de gevangenen voor een normale rechter kunnen worden gebracht, hetzij in Amerika, hetzij in een andere land. Tegen beter weten en adviezen uit andere democratische landen in, koos Amerika voor een geheel nieuwe optie. Het ging hier niet om krijgsgevangen, niet om misdadigers, maar om "unlawful combattants" (onwettige strijders). Zij zouden worden berecht door een speciaal daarvoor ingestelde rechtbank in Guantánamo Bay. Intussen is duidelijk geworden dat, zelfs volgens de Amerikaans regels, een aantal personen volkomen onterecht gevangen werd gehouden. Intussen is ook duidelijk dat een rechtszaak voor een 'gewone' rechtbank niet tot een veroordeling zou leiden, omdat het 'bewijsmateriaal' op onwettige wijze (bijv. marteling) was verkregen. Bovendien zijn veel gevangenen na zeven jaar gevangenschap nog altijd niet voor welke rechter dan ook gebracht. De behandeling van de gevangen was, kortom, een aanfluiting van elk democratisch rechtssysteem.

Obama kan niet persoonlijk verantwoordelijk gehouden worden voor wat zijn voorganger willens en wetens fout gedaan heeft. Maar hij is nu 'de regering' en de Amerikaanse regering zal in eigen huis een oplossing moeten vinden voor de opvang van die personen die niet naar hun land van herkomst terug kunnen, omdat hen daar mogelijk een lot wacht dat nog een graadje erger is dan het verblijf in Guantánamo Bay. Amerika kent een 'getuigenbeschermingsprogramma'. Dat kan volgens mij zo toegepast worden op de personen die Guantánano Bay mogen verlaten. Het zal een paar dollarcenten kosten, maar waarom zouden wij de rotzooi van de Amerikanen opruimen die ze zelf gemaakt hebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten