zaterdag 6 juni 2009

Voorspelling

Natuurlijk had ik gisteren fris van de lever kunnen reageren op de uitslag van de verkiezingen voor het Europees parlement, maar ik had donderdagavond naar het 'debat' van de fractieleiders gekeken bij de NOS. Als ik alleen op die haast gênante vertoning zou afgaan, zou ik me walgend voorgoed van de Nederlandse politiek afkeren. Dat moest ik dus eerst even verwerken.

Volgens de opiniepeilingen van de afgelopen maanden zou Geert Wilders, als er 'nu' verkiezingen zouden worden gehouden, 30 of misschien zelfs meer zetels in de Tweede Kamer behalen. Welnu, er zijn verkiezingen gehouden. Geert Wilders kreeg 16,9% van de stemmen. Daarmee zou hij in de Tweede Kamer 25 zetels halen. Voor alle duidelijkheid wijs ik er nog maar even op dat 83,1% van de kiezers, een nogal ruime meerderheid, niet op Geert Wilders heeft gestemd.

Zegt de naam Barry Madlener je iets? Dat was de lijsttrekker voor de PVV bij de verkiezingen voor het Europese Parlement. Ik durf zonder enig gedegen onderzoek de stelling aan: van die 16,9% heeft de overgrote meerderheid niet op Barry Madlener en niet op de PVV, maar op Geert Wilders gestemd. Meer is de PVV ook niet.

Een andere duidelijke winnaar was Alexander Pechtold. Let wel: niet D66, maar Alexander Pechtold. D66 heeft het altijd veel meer van zijn politiek leider dan van zijn programma moeten hebben en gaat altijd weer de mist in als ze meeregeren. Voor alle duidelijkheid: als ik alleen mocht kiezen tussen Wilders en Pechtold, zou het Pechtold worden.

Tot niet zo lang geleden werd de Nederlandse politiek beheerst door drie partijen: CDA, PvdA en VVD. Die drie werden in het debat van donderdagavond vertegenwoordigd door een kleurloos trio zoals je dat maar zelden bij elkaar ziet. Je hebt geen Geert Wilders nodig om daar gehakt van te maken. Alleen van de VVD zat er de politiek leider, maar als CDA en PvdA daar ook hun politiek leiders naartoe gestuurd hadden, was er, vrees ik, niet veel meer kleur bijgekomen. Wilders heeft een ideaal campagneteam: Pieter van Geel, Mariëtte Hamer en Mark Rutte. Zet die drie bij elkaar en laat ze over actuele politieke zaken discussiëren: voor je 't weet staat Wilders op vijftig zetels zonder dat hij nog een poot hoeft uit te steken.

De fout die de andere politieke partijen maken is dat ze menen het aan hun stand verplicht te zijn met Wilders in discussie te gaan. Dat hoeft helemaal niet want Wilders discussieert niet. Wilders heeft een vast repertoire aan kreten, die hij in steeds wisselende volgorde uit. Ik heb het hier al eerder gezegd: met Wilders 'discussiëren' betekent hem in de gelegenheid stellen zijn repertoire nog een keer af te draaien. Dat is zijn goede recht, maar niemand is verplicht als sparring partner van Wilders op te treden. In de Tweede Kamer is alleen de regering verplicht op zijn onzin te reageren. De media kunnen zijn mening vragen over wat dan ook (die moeten immers iedereen aan het woord laten), maar zijn evenmin verplicht daar commentaar op te geven.

Als bij de eerstvolgende verkiezingen Wilders 50 zetels zou halen, zou er een representatief kabinet gevormd kunnen worden zonder Wilders, want nog altijd heeft dan tweederde van de kiezers niet op Wilders gestemd. Heeft afgelopen donderdag 'het volk' duidelijk gemaakt dat het de huidige regering niet wil? Dat heeft, althans in Wilders' redenering, 16,9% gezegd. Dat vind ik wat magertjes om het kabinet tot aftreden te motiveren.

De gevestigde partijen zijn inmiddels bijna panisch geworden van het succes van Wilders. Totaal onnodig. Ik geef mijn trouwe lezers in overweging de hierna volgende tekst te kopiëren en ergens op te slaan, zodat ze over enige tijd kunnen controleren of ik gelijk gehad heb. Ik ga namelijk een voorspelling doen.

Wilders heeft inmiddels wel zo'n beetje zijn top bereikt en om in sporttermen te spreken: hij heeft te vroeg gepiekt. Het duurt nog een tijd voor er 'Nederlandse' verkiezingen worden gehouden. Met niet meer dan een rijtje kreten houd je de aandacht niet voortdurend vast. Rita Verdonk heeft in de peilingen ook wel eens op 24 zetels gestaan. Ze staat nu op 1. Wilders pakt het slimmer aan dan Verdonk, maar ik breng nog maar eens een uitsprak van Jacob Cats in herinnering: "Als apen te hoog klimmen willen, ziet men ras hun kale billen."
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten