Eindelijk is er een politieke meerderheid! Het CDA en de VVD waren al zover, maar het wachten was nog op de PvdA. Die vindt nu ook dat we eens moeten ophouden met dat gezeik over milieuregels als we wonigen willen bouwen voor 'onze mensen'. Dat zegt Trouw tenminste: De PvdA stapt af van het idee dat ontwikkelaars zich bij bouwplannen aan alle milieunormen moeten houden. Nog niet zo lang geleden vonden 'we' ook dat we niet zulke strenge regels voor banken moesten maken. Je moest woningcorporaties ook lekker hun gang laten gaan. Het taxivervoer hebben we geliberaliseerd.
Gisteren schreef ik nog over Philadelphia en over de nieuwe wet die Ernst Hirsch Ballin aan het maken is, zodat er in de zorg weer wat beter toezicht gehouden kan worden. Als je een regelmatig lezer van 'Beggartalk' bent, weet je dat ik al vaker heb geschreven over regeltje die ingevoerd moeten worden, omdat we een tijd geleden regeltjes hebben afgeschaft en het vervolgens gierend uit de klauw liep, met de financiële en daarop volgende economische crisis als meest sprekende voorbeeld.
Kijk, als je nu gaat bouwen zonder op al die milieuregeltjes te hoeven letten, dan heb je best kans dat de bewoners van al die mooie nieuwbouw te maken krijgen met geluidsoverlast of voortdurend teveel fijnstof moeten inademen. Dat zal dan na een paar jaar wel blijken, maar geen nood: dan kun je immers altijd nog geluidsschermen gaan aanleggen. Dat vindt PvdA-Kamerlid Roos Vermeij tenminste. Die heeft tegen die tijd misschien ook wel iets laten bedenken om dat fijnstof uit de buurt te houden. (Dat fijnstof, heb ik mij laten vertellen, levert op jaarbasis veel meer doden op dan meeroken. Elk jaar sterven 18000 Nederlanders tien jaar te vroeg door fijn stof in de lucht. Dat schreef Trouw op 18 augustus 2005.)
De projectontwikkelaars wrijven zich intussen in de handen en ze hebben het tij mee: we moeten de bouwvakkers in deze moeilijke tijden aan het werk houden. En als er toch minder gecontroleerd wordt, kun je hier en daar nog wel een regeltje 'vergeten'. Er zal wel eens een parkeergarage inzakken of een balkonnetje naar beneden donderen, maar dat is van later zorg. De problemen van nu moeten nu opgelost worden. Freek de Jonge zong het een tijd geleden al:
Laat het milieu de kolere krijgen, leve de CO2-uitstoot,
Er is leven, er is leven na de dood.
De 'vader' van het moderne kapitalisme, Adam Smith (1723 - 1790), zag in de vrije markteconomie de 'onzichtbare hand' die voor harmonie en evenwicht zou zorgen. Die hand is daarom vaak onzichtbaar, omdat hij er, vrees ik, helemaal niet is. Hij is in ieder geval niet altijd sterk genoeg om te voorkomen dat harmonie en evenwicht verstoord worden door pure hebzucht, frauduleuze praktijken, ijdeltuiterij en machtswellust.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Omdat de overheid grote contracten niet voor onbepaalde tijd afsluit, lopen die contracten dus één keer in de zoveel jaar af. Dan moet er beslist worden of dat contract een vervolg moet krijgen. Zo ja, dan volgt er een Europese aanbesteding. In de regel ga je dan met de goedkoopste inschrijver de volgende (paar) jaren in zee.
BeantwoordenVerwijderenDe nieuwe huisbankier van de rijksoverheid wordt de Royal Bank of Scotland. Die bank neemt op 1 mei a.s. het stokje over van de RABO. Een gevoelige klap, denk ik, voor deze Nederlandse bank. Die hadden het beheer over de miljarden waarover het hier gaat vast graag gehouden. Dan hadden ze maar lager moeten gaan zitten, toch? Of hadden ze wel degelijk scherp gecalculeerd maar viel er niet te 'winnen' van deze prijsvechter.
Ook dit is een gevolg van het 'moderne kapitalisme'. Ik ga er maar vanuit dat Bos c.s. met gezond (boeren)verstand hebben aanbesteed en dat goedkoop straks toch geen duurkoop zal blijken te zijn.