19 december vorig jaar zat ik me hier te druk te maken over de extra toelage die hoofdcommissaris Welten bij zijn al niet geringe salaris kreeg. De Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) maakt zich daar volgens Het PAROOL niet druk over. Zij is het er eigenlijk wel mee eens, maar vindt het dan wel logisch dat alle dienders in het korps van Welten een toelage krijgen. Ze vragen niet meteen, zoals Welten, ongeveer een derde van het jaarsalaris, maar 1000 euro per jaar, omdat politiemensen in de Randstad alleen voor wonen al meer geld kwijt zijn dan collega's elders in het land.
Mij staat bij dat heel lang geleden ambtenaren een salaris kregen dat mede afhankelijk was van de standplaats. De redenering was daarbij ook: het leven op het platteland is goedkoper dan in de grote stad. Het enige wat ik daarvan zeker weet is dat in het algemeen de piljses in een Amsterdamse kroeg beduidend duurder zijn dan die in een willekeurige dorpskroeg. En ik meen te weten dat huizen in de Achterhoek ook wat goedkoper zijn dan in Amsterdam. Je zou dus zeggen dat de dienders daar een punt hebben. Dus geef die dienders hun zin. Die pet van Welten past ze immers allemaal.
Uiteraard maak ik dit weer een beetje gecompliceerder. Volgens mij is het leven in Amsterdam niet alleen duurder voor politiepersoneel, maar ook voor andere overheidsdienaren. Ik kan me zelfs voorstellen dat hetzelfde geldt voor mensen die niet bij de overheid in dienst zijn. Moeten de vakbonden in de komende cao-onderhandelingen zich nu sterk gaan maken voor hogere lonen voor werkers in Amsterdam? Hoe ligt dat in Rotterdam en Den Haag? Is er een aantoonbaar verschil in kosten van levensonderhoud tussen Amsterdam en een wat minder grote stad als Haarlem? Heb je ook recht op die toelage als je in Amsterdam werkt, maar woont in Ilpendam?
Ik vermoed dat de APV de toelage van Welten net zo belachelijk vindt als ik, maar het komt haar nu wel even goed uit. Amsterdam kan moeilijk agenten krijgen, dus gooi er een bak geld tegenaan. In de zorg zijn ook nogal wat vacatures. Zullen we daar dan ook toelages gaan geven? Ook daar is het niet ongebruikelijk het hogere management met bonussen te lokken. Ondanks dat, lees ik in de Volkskrant, heeft in de afgelopen tien jaar de Nederlandse Zorgautoriteit voor 73 miljoen euro (extra) financiële steun verleend aan zorginstellingen die door mismanagement in de financiële problemen waren gekomen. Ga eens aan Ab Klink vragen of 7.300 verpleegkundigen tien jaar achtereen een toelage van 1000 euro kunnen krijgen.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
And now for something completely different: u heeft een nieuwe lay-out! Leuk...
BeantwoordenVerwijderenZoals ik op de christelijke lagere school heb leren zingen: "Ieder woelt hier om verand'ríng."
BeantwoordenVerwijderenHet is slechts een bescheiden wijziging, maar de vlag dekt nu wat meer de lading.