Water, gas en elektriciteit zijn essentiële voorzieningen in de hedendaagse maatschappij. Zonder water hebben we nooit gekund, het stadium dat we ons warm hielden bij en kookten op een houtvuurtje zijn we al lang voorbij. Tot niet eens zo heel erg lang geleden waren deze voorzieningen geheel in handen van met name de lagere overheid, gemeenten en provincies. Formeel werd de hele handel wel geprivatiseerd, maar de aandelen bleven in handen van diezelfde overheden.
De privatisering moet nog verder doorgaan, vindt men hier en daar. Aandelen in energiemaatschappijen zijn een begeerd bezit, want wat er ook gebeurt, afname van het product is verzekerd. Gemeenten en provincies zitten al verlekkerd uit te rekenen wat ze allemaal kunnen doen met de miljarden die ze kunnen verdienen met de verkoop van hun aandelen aan 'gewone' marktpartijen. Tegelijk met hun aandelen verkwanselen ze ook hun zeggenschap over de energievoorzieningen. Die zeggenschap komt dan te liggen bij mensen die niet in de eerste plaats hun cliënten, maar hun aandeelhouders tevreden willen houden. In Bulgarije kunnen ze inmiddels precies vertellen wat er gebeurt als partijen waarop zij geen invloed hebben ruzie gaan maken over de gasvoorziening en de prijs die daarvoor betaald moet worden.
Als onze energie door een buitenlands bedrijf geleverd wordt en er ontstaat tijdelijk een tekort, gaat die leverancier dat tekort dan gelijkmatig verdelen over alle landen waar hij werkzaam is of is het hemd dan nader dan de rok? Mogen de diverse nationale overheden zich nog met de prijs bemoeien? Moet die prijs overal hetzelfde zijn?
Af en toe ben ik zeer ouderwets. Ik ben en blijf van mening dat grote infrastructurele voorzienen, zoals een wegennet, openbaar vervoer en energie uit de klauwen van de commercie gehouden moeten worden. Dat zijn gemeenschapsvoorzieningen, dus daar moet de gemeenschap - via politiek en overheid - zeggenschap over hebben. Ik weet dat bij de overheid ook niet alles even efficiënt georganiseerd wordt, maar ik hoor in 'Kassa' en 'Radar' regelmatig geluiden over marktgerichte bedrijven die er steeds weer in slagen er een grote puinzooi van te maken. Hoe zat het ook al weer met die kredietcrisis?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Een paar weken werd mij, door een stroomstoring, pijnlijk duidelijk wat het dan allemaal niet meer doet. Geen licht, geen verwarming, geen warm water, geen muziek, geen journaal van zes uur, geen ... Had ik zo´n survivalkit van Binnenlandse zaken in huis moeten hebben? Moest ik nog gauw naar de winkel voor (extra) flessen water?Met het licht van een stuk of 20 kaarsen wachtten we in spanning het herstel van de stroomvoorziening af. Twee uur later floepte er van alles weer aan. Een pak van mijn hart!
BeantwoordenVerwijderenIk moet er niet aan denken dat ik (door onenigheid tussen marktpartijen) wekenlang verstoken zou zijn geraakt van mijn zo gewaardeerde energievoorziening. Ook ik ben van mening dat de gemeenschap daar de uiteindelijke zeggenschap over moet hebben en houden.
Wederom ben ik het met je eens. Je bent niet ouderwets: je hebt gewoon gezond verstand.
BeantwoordenVerwijderenPrivatisering is toch voornamelijk geld verdienen. Daar blijft de gewone man op achtergesteld. Zo simpel ligt het.
Ik las laatst een artikel dat in 2015 de energiekosten zo hoog opgelopen zijn, wellicht vertienvoudigt in vergelijking tot nu, dat alleen de elite deze nog kan betalen. Wellicht gaan we dan weer terug naar de houtkachel......