Mijn 'Beggartalk' van vandaag sluit wel enigszins aan bij die van gisteren. In Trouw las ik dat de ChristenUnie opnieuw werk gaat maken van een initiatiefwetsvoorstel, dat het ontkennen van genocide strafbaar moet stellen. De ChristenUnie kwam hier eerder mee in 2006 toen de discussie oplaaide over (het antwoord op) de vraag of Turkije zich bij het uitmoorden van Armeniërs nu wel of niet had schuldig gemaakt aan genocide. Veel Nederlanders van Turkse afkomst beantwoorden die vraag ontkennend, in navolging van het algemeen gevoelen in Turkije, waar je beter niet hardop kunt zeggen dat die genocide er wel degelijk was.
In diverse landen is het al strafbaar de Holocaust te ontkennen. Afgelopen zaterdag werd een zogenaamd Europees Kaderbesluit van kracht, waarin wordt gesteld dat de aangesloten landen de strafbaarstelling (van het ontkennen van genocide) in hun wetgeving moeten opnemen. Wat hebben we dan bereikt?
Ik ben ervan overtuigd dat de Holocaust en diverse holocausts (Armenië, Ruanda, Bosnië) hebben plaatsgevonden. Daar was sprake van genocide. Als we het 'netjes' doen, dus alleen geüniformeerde militairen elkaar op grote schaal laten uitroeien, is dat geen genocide. De massamoorden onder Stalin worden geen genocide genoemd. De vele burgerdoden die vallen als gevolg van militaire acties hebben niets met genocide te maken. Maar zijn die doden minder erg? Mogen we die wel ontkennen? Hoeveel moorden moeten er gepleegd zijn voor er sprake is van genocide? Is moord met hakmessen, of door vuurpeletons, of in gaskamers erger dan moord via kruisraketten of napalmbommen? Maakt het iets uit waarom iemand gedood wordt? Is moord op etnische gronden erger dan moord op nationalistische, religieuze of financiële gronden?
Zal strafbaarstelling van de ontkenning van genocide ook maar één rabiate 'ontkenner' van zijn dwalingen doen terugkeren? Hij zal eerder in zijn dwalingen bevestigd worden. Ideeën roei je niet uit met straffen. Heel veel mensen zijn vanwege hun (afwijkende) ideeën vermoord, ook door overheden, zeer recent nog in Zimbabwe, iets langer geleden in Argentinië en Chili. Het zijn niet de ideeën of ideologieën die we strafbaar moeten stellen, maar de uitvoering daarvan. In elk beschaafd land wordt moord al zwaar bestraft. In sommige beschaafde landen wordt hij zelfs met moord bestraft, al wordt dat - op ideologische gronden - doodstraf genoemd. Ontkennen dat dat moord is, is niet strafbaar.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten