dinsdag 16 juni 2020

HEMA

Ik ben geen trouwe bezoeker van de HEMA. Er is een filiaal in het winkelcentrum waar ik mijn dagelijkse boodschappen doe, maar ik was er al jaren niet geweest. Toevalligerwijs was ik er kort geleden om een pannetje aan te schaffen. Net als bij de verdwijning van V & D waren er veel mensen te horen die de HEMA enorm zouden missen als die daadwerkelijk zou verdwijnen. Ik heb nooit last van nostalgische gevoelens bij het verdwijnen van winkelketens. Mijn jongste broer werkte een aantal jaren naast een HEMA en was verslaafd geraakt aan de fameuze warme worst.

Wat ik wel betreur is dat de HEMA niet dreigde te verdwijnen vanwege slechte resultaten. (In 1919 een jaaromzet van 357 miljoen euro), maar door allerlei 'spelletjes' van investeringsmaatschappijen die geen bedrijf willen runnen, maar zoveel mogelijk geld willen verdienen. De Quote 5oo schreef in november 2018, lees ik in de  Volkskrant: In juni 2007 komt 'onze' Hema in handen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Wat een gelukkig huwelijk moet worden, draait uit op een drama. Hema worstelt ineens met een miljoenenschuld, duikt diep in de rode cijfers, klanten blijven weg, personeel en leveranciers worden uitgeknepen. (Onderstreping toegevoegd.) Ik meen ooit eens gehoord te hebben dat de investeerders het vastgoed van de HEMA verkochten. Dat geld was vast binnen. De HEMA kon vervolgens hetzelfde vasthoed weer huren. Dat leverde de investeerders ook weer een slordige duit op.

De HEMA was sinds 2018 eigendom van (de investeringsmaatschappij) van Marcel Boekhoorn. Maandag was het zover: Hema had 50 miljoen moeten betalen, maar bleef in gebreke.  Boekhoorn staat in 2018 met een geschat vermogen van 1,9 miljard op de 8ste plaats op de Quote 500. Hij had die 50 miljoen kunnen betalen met 2,63% van zijn vermogen. Zou hij dat in het dagelijkse leven gevoeld hebben? Het had hem extra onderhandelingstijd opgeleverd en zou een mooi gebaar geweest zijn in de richting van het ongeruste werknemers. Nu is er een onduidelijke groep eigenaren, de Ad Hoc Group. De deal met die Group gaat pas door als 75 procent van de schuldeisers ermee instemt. De Ad Hoc Group zelf omvat 62 procent van de schuldeisers. Alle leden van die Group zullen, vermoed ik, ieder voor zich hun stinkende best doen, om zoveel mogelijk geld uit de deal te slepen. Ik zou maar een warme worst halen nu het nog kan

Misschien moeten we toch weer eens naar Karl Marx luisteren: "De enige raderen die de politieke economie in beweging zet zijn de hebzucht en de oorlog tussen de hebzuchtigen, de concurrentie."


Geen opmerkingen:

Een reactie posten