Thierry Baudet en zijn hele Forum voor Democratie zijn gek op directe democratie, die met name in praktijk wordt gebracht in bindende referenda. In het Verenigd Koninkrijk van Groot Brittannië en Noord Ierland hebben ze zo'n referendum gehouden over de vraag 'Wil het Groot-Britse en Noord-Ierse volk dat hun land de Europese Unie verlaat (Brexit)?. 52% van het volk was vóór, 48% was tegen. Kort na dat referendum werd Theresa May premier. Zij was tegen de Brexit, maar als goed democraat besloot zij de wens van de meerderheid van het volk uit te voeren. We weten hoe dat inmiddels is verlopen. Nog op de dag waarop de Brexit zou plaatsvinden (29 maart) kon het Lagerhuis het maar niet eens worden over de manier waarop de EU verlaten zou moeten worden.
Hoe je ook over de Brexit denkt, iedereen zal het er toch wel over eens zijn dat het geen simpele stap is. Het ligt allemaal wat moeilijker dan het opzeggen van je lidmaatschap van de tennisclub. Hebben alle vóórstemmers ooit kunnen vermoeden, laat staan kunnen weten, dat het na ruim twee jaar onderhandelen niet zou lukken de Brexit langs enigszins geordende wegen te doen te verlopen?
Wat wilden die Brexiteers nou eigenlijk? Ik kan me nog herinneren dat al vrij lang geleden een Europees paspoort, zoals wij dat in Nederland gebruiken, zou worden ingevoerd. Ik geloof dat het aanvankelijk de bedoeling was dat alle EU-landen hetzelfde paspoort zouden krijgen. Dat gebeurde niet. Ik herinner me nog een tv-rapportage waarin een Britse vrouw gevraagd werd wat zij van een Europees paspoort dacht. Zij barstte bijna in tranen uit bij alleen al de gedachte dat zij haar vertrouwde Britse paspoort zou moeten inwisselen voor iets Europees. Uiteraard willen de Britten de Pond voor geen geld inwisselen voor de Euro. Het idee alleen al dat je in eigen land met 'buitenlands' geld zou moeten betalen. Ik heb het idee dat de meeste vóórstemmer door dit soort onderbuikgevoelens gemotiveerd werden, zonder ook maar enig besef van de sociaaleconomische, politieke, ambtelijke en bestuurlijke consequenties te hebben.
Een belangrijk deel van de Britse en Noord-Ierse bevolking voelt zich bedonderd door het Lagerhuis, omdat dit de Brexit niet binnen de afgesproken termijn heeft kunnen realiseren. Zou Thierry Baudet een Brit zijn, dan zou hij nu waarschijnlijk zeggen: 'Het kartel maakt er weer een puinhoop van.' Zou ik bij dat kartel horen dan zou ik zeggen: 'Oké bevolking, we hebben het verprutst. Maar jullie wilden toch zo graag een Brexit? Regel het dan mooi zelf! Veel succes!
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten