vrijdag 1 maart 2019

ADVISEUR

Ik ben, zowel passief (als lezer), als actief (als schrijver) een kritisch taalgebruiker. Toen ik nog werkte schreef ik veel en sindsdien schrijf ik (vrijwel) dagelijks dit blog. Multatuli schreef ooit:
"Ik leg mij toe op ’t schrijven van levend hollandsch. Maar ik heb schoolgegaan." Oftewel: de school doet er alles aan om ons goed taalgebruik te verpesten.

Ik heb geluk gehad. Op de lagere school vond ik  'taal' meteen al een leuk vak en op de HBS en de Kweekschool had ik leraren Nederlands,die mijn liefde voor en kennis van de taal wisten te vergroten.

Ik begon dit blog met 'passief lezen'. Dan heb ik het over het lezen van bijvoorbeeld reclameborden die winkeliers buiten zetten. Op mij weg tussen huis en AH kom ik altijd langs een winkel van BCC. Daar stond een bord voor de deur waarop een tekst die uitnodigde te solliciteren naar "klantgericht verkoopadviseur". Dat klantgericht is net zo'n modewoord als patiëntgericht, dat ze in de zorg graag gebruiken. In de praktijk stelt  het meestal niets voor. Maar het ging me niet om dat klantgericht, maar om "verkoopadviseur".

Die klantgerichte verkoopadviseur wordt geacht er alles aan te doen mij en andere klanten iets te verkopen. Om daar succesvol in te zijn, kan hij vast wel wat advies gebruiken. ZHij zal daarvoor cursussen kunnen volgen, maar ik denk dat de leraren daar niet verkoopadviseur genoemd worden. De verkoopadviseur wordt geacht succesvol te verkopen door de klanten goed te adviseren. Die klanten komen iets (in)kopen. Ik denk dat die heel blij zullen zijn met een goede inkoopadviseur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten