In alle media wordt vrij veel aandacht besteed aan de aanslagen (drie in vier dagen) op panden aan de Johan Huizingalaan in de Amsterdamse wijk Slotervaart. Op de website van Het PAROOL is een video te zien van het bezoek van burgemeester Halsema aan de wijk. Je hoort haar o.a. Zeggen: "Dit is een buurt waar je het niet verwacht en ook niet mag verwachten." Ze bedoelt het natuurlijk niet zo, maar je zou kunnen denken dat er dus buurten zijn waar je dit wel mag verwachten, bijvoorbeeld Centrum, waar bij een patatzaak in de Voetboogsteeg afgelopen nacht een explosief werd gevonden.
Het is nog niet gebeurd, maar je kan erop wachten, dat er een keer doden of gewonden vallen bij zulke aanslagen. Halsema stelde de bewoners van de Johan Huizingalaan meer politietoezicht en meer camera's in het vooruitzicht. Komen die nu ook in de Voetboogsteeg en op de volgende plekken waar aanslagen gepleegd gaan worden?
Stelt de overheid haar prioriteiten wel goed? In de bijna veertien jaar sinds de moord op Theo van Gogh heeft er in ons land geen terroristische aanslag plaatsgevonden. Toch is er nog steeds dreigingsniveau vier (substantieel): de kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel. De kans op aanslagen op bedrijfspanden in Amsterdam is niet reëel. Die aanslagen zijn al enige tijd feiten. We noemen het geen terrorisme, want die aanslagen lijken niet ideologisch gemotiveerd. We hebben een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Hij bestrijdt dus niet zelf, hij coördineert bestrijders. Wie zijn dat eigenlijk? Ik vermoed dat er ook nogal wat politiemensen bij zitten. Zou niet een aantal van die agenten zich kunnen gaan bezighouden met terreurbestrijding? Want terreur mag je al die aanslagen bij elkaar zo langzamerhand toch wel noemen?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten