Met vele anderen betreur ik ons koloniale verleden. Sommigen gaan daarin iets verder dan ik en willen straatnamen of namen van objecten als tunnels veranderen, die herinneren teveel en ten onrechte aan dat verleden. Den Haag, Enschede, Zwolle en Enschede - misschien naar plaatsen - kennen een Van Diemenstraat, maar ik heb nog nooit gehoord dat die straten een andere naam moeten krijgen. Hetzelfde geldt voor de Carel Reynierszkade in Den Haag en de Cornelis Speelmanstraat of - laan in Tilburg, Enschede, Haarlem en Vlaardingen. Is er dan iets mis met die Van Diemen, Carel Reyniersz of Speelman? Nou, als je tegen Jan Pieterszoon Coen bent, dan moet je ook tegen die andere drie zijn. Dat waren immers allemaal opvolgers van Coen als gouverneur-generaal van de VOC en van Nederlands Indië. Maar ja, daar heeft nog nooit iemand van gehoord. (Ik kende wel Anthonie van Diemen, maar die andere heb ik uit Wikipedia gehaald.)
Tientallen jaren geleden werd er in Amsterdam wel eens gepleit voor het afbreken van het Van Heutszmonument. Van Heutzs heeft niet alleen als militair behoorlijk huisgehouden in het destijds opstandige Atjeh, hij werd later ook gouverneur-generaal. Naar hem werd niet zomaar een laan, straat, plein, brug of tunnel genoemd, hij kreeg een heel monument!
Wordt het geen tijd weer eens te beginnen over het afbreken van dat monument?
In Zaanstad hebben ze andere dingen aan hun kop: daar is een nieuwbouwwijk en het leek de gemeente wel aardig de straten naar muziekinstrumenten te noemen. Daar kun je je geen buil aan vallen. Zo kwamen o.a. de fagot, de klarinet en de cello aan bod.Niks mis mee, prima straatnamen. Ja, wacht even, de straatnamencommissie had in haar wijsheid besloten ook de Hobo te vernoemen. Hoe kwamen ze daar in godsnaam bij? Nou, de toekomstige bewoners, las ik in Het PAROOL vonden het maar niks: hobo doet wel erg denken aan homo en de gemeente Zaanstad zou hiermee toegeven aan homofobie. Een beetje gemeentebestuur zou naar mijn mening moeten zeggen: 'Jullie zijn gestoord. Die naam blijft zo! Maar nee: Het college van b. en w. gaf de bezwaarmakers uiteindelijk hun zin en wijzigde de straatnaam in Piccolo.
Ik weet niet of er wel eens een symfonieorkest in Zaanstad optreedt, maar als dat zo is, vrees ik dat in Zaanstad nooit meer het Concert voor hobo en orkest KV.314 (285d) in C gr.t. van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd zal worden, noch andere hoboconcerten. Misschien gaan ze nog verder en wordt uit alle Zaanse orkesten, kwartetten, trio's etc. de hobo in het vervolg compleet geweerd.
Zouden er in Amsterdam nierpatiënten zijn die de Nierstraat mijden of hartpatiënten, die van z'n leven niet door Hartenstraat zullen gaan, omdat dat onplezierige associaties oproept?
In Nederland bestaan nog meer Hobostraten: Eindhoven, Spijkenisse, Amersfoort en Uden hebben er ook een. Vooralsnog komen daar geen protestgeluiden vandaan. Wacht maar af.
Rincon de la Vieja
2 uur geleden
Het is de Niersstraat, dus dubbel s naar het riviertje de Niers. Geen reden voor nierpatiënten om die te mijden
BeantwoordenVerwijderen