woensdag 19 juli 2017

PRAATJE

Ik had nog nooit van Luuk Imhann gehoord. Hij is een schrijver. Imhann debuteerde vorig jaar met de roman Paradijs bij uitgever Querido. Dat schreef Het PAROOL. Over 'Paradijs' las ik bij bol.com: "Boas, een jonge student, gaat met vier biologen en twee gidsen op expeditie in het oerwoud van een afgelegen berg in Azië. Er wordt onder meer onderzoek gedaan naar de zich in het oerwoud schuilhoudende neusaap, de Narsalis larvatus. Als de gidsen hen noodgedwongen voor enkele dagen alleen laten, raken ze afgesloten van de buitenwereld. Worden de vijf expeditieleden langzaam waanzinnig of leeft de berg en probeert hij zich van hen te ontdoen?" Ik werd niet bekropen door de neiging het boek meteen aan te schaffen.

Het PAROOLartikel gaat niet over Paradijs en het tweede boek van Imhann wordt alleen genoemd. Loutering, het tweede deel van de trilogie De goddelijke tragedie. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam. Het wordt een hervertelling van de mythe van Odysseus in een dag in Amsterdam.

In het artikel wordt verteld dat Imhann van 14 tot en met 31 augustus, zeven dagen per week van 11.00 tot 20.00 uur aanwezig  is in het pand in de Amstelpassage van Amsterdam Centraal. (...) Het initiatief is onderdeel van Lil'Amsterdam, waarbij kunstenaars een tijdelijke plek kunnen krijgen op een drukke locatie in Amsterdam. (...) Voorbijgangers kunnen een praatje met hem maken, zien wat zijn werkwijze is of zelfs een bijdrage leveren aan zijn boek.

Ik kan me voorstellen dat er wat te zien valt aan de werkwijze van een schilder, pottenbakker of beeldhouwer. Het lijkt me niet uitgesloten dat Imhann voor het schrijven gebruik maakt van een laptop of tablet. Dat doen we allemaal wel een keer, dus wat is daar zo boeiend aan dat ik speciaal daarvoor naar Amsterdam Centraal zou gaan? Ik heb ook geen dringende behoefte een praatje met hem te maken. Dat zou ik misschien doen, als ik hem toevallig tegenkwam, maar ook daarvoor ga ik niet speciaal naar het station.

De werkwijze van een schrijver vind ik ook niet zo belangrijk. Ik ben uitsluitend geïnteresseerd in het eindresultaat. (Godfried Bomans zei ooit: "Ik schrijf met mijn rechterhand, soms lukt het, soms lukt het niet, amen.")

Zou "een bijdrage leveren aan zijn boek" betekenen dat je ook een stuk(je) mag schrijven? Zou je dan als mede-auteur vermeld worden? Wie bedenkt dit soort onzin eigenlijk? Is dit pop up kunst of zoiets?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten