vrijdag 31 maart 2017

VOLTOOID

In de Vokskrant las ik: Artsen hebben bezwaar tegen hulp bij zelfdoding in het geval van een 'voltooid leven'. De doodswens van ouderen die niet lichamelijk ziek zijn vinden ze 'invoelbaar', maar ze beschouwen een verruiming van de euthanasiewet als onwenselijk.
Dit is de uitkomst van een onderzoek van artsenfederatie KNMG onder haar achterban.


Ik kan me de bezwaren van de artsen wel voorstellen. Het beroep waarvoor zij gekozen hebben is er immers juist op gericht het leven van een mens zo lang mogelijk in stand te houden. Overigens maakt het verbod op euthanasie niet langer deel uit van de eed die artsen afleggen.

Ik houd van simpele oplossingen van moeilijke problemen. Als artsen liever geen rol spelen bij het beëindigen van een leven, vraag ze dan ook niet om een rol te spelen bij zelfdoding om wat voor reden dan ook. Er is naar mijn idee niemand die een arts zal vragen hem/haar te vervoeren naar de dichtstbijzijnde plek waar regelmatig treinen passeren of naar de bovenste verdieping van een flatgebouw. 'Nette' manieren van zelfdoding zijn in het algemeen het innemen of het (doen) inbrengen van een medicijn, bij voorkeur een medicijn dat tot een pijnloze dood leidt. Ook nu al kunnen mensen de medicijnen die zij toch al gebruiken opsparen en vervolgens, eventueel met alcohol, in een behoorlijke hoeveelheid innemen.

Er zijn voldoende niet-artsen die weten welke middelen tot een 'nette' manier van zelfdoding leiden. Maak algemeen bekend welke die middelen zijn en waar ze te verkrijgen zijn zonder voorschrift van een arts.


donderdag 30 maart 2017

FILMEN

Begin maart, las ik in Het PAROOL, werd in Noord een meisje van 15 jaar door schooolgenoten op straat mishandeld. Er waren omstanders. Deden die wat om de mishandeling te voorkomen of te beëindigen. Nee, natuurlijk niet. Die omstanders hadden hun mobiele telefoon bij zich en die kun je prima gebruiken om zo'n mishandeling te filmen.

'Behalve alles vastleggen met hun mobiele telefoons, deden de toekijkers helemaal niets om het weerloze slachtoffer te helpen. (...) Het interesseerde ze helemaal niks dat het slachtoffer huilde en probeerde weg te lopen,' schrijft de politie op Facebook. Al weer een tijdje geleden had de politie in Amsterdam-Noord twee jongens van 16 en 17 jaar aangehouden die een meisje met hoofddoek hadden geslagen en geschopt terwijl ze al op de grond lag. (...) Het filmpje is sinds dit weekend al zo'n 1,5 miljoen keer bekeken en 23.000 keer gedeeld.


Ik weet niet veel van Facebook en Twitter. Ik ga er vanuit dat "gedeeld" betekent dat je na het zien van zo'n filmje er een kopie van maakt en die weer via je eigen account aan je 'vrienden'/volgers laat zien. 'Kijk eens, mensen, ik heb nou een geinig filmpje gezien!'

Onlangs hoorde ik via het NOS-journaal dat in Amerika een aantal jongens een meisje mishandelden en dit zelf filmden en het filmje via een van de sociale media meenden te moeten delen met de rest van de wereld.

We zijn geschokt als we beelden zien waarop mensen worden vermoord door IS. Zo ver gaan 'we' nog niet. Maar 'we' steken ook geen poot uit als een meisje door schoolgenoten wordt mishandeld. Sterker nog, als we beelden daarvan onder ogen krijgen, doen we daar niets mee. Het filmpje waarover ik het hier heb is ook aan de politie doorgegeven, maar ik kan me niet voorstellen dat dat 1,5 miljoen keer is gebeurd. We zitten erbij en we kijken ernaar.


woensdag 29 maart 2017

SLUISJE

Een paar maanden geleden schrif ik dit over café 't Sluisje aan de Nieuwendammerdijk. Het PAROOL bracht gisteren een arikel dat mij veel plezie deed. Lees het hier. Dat scheelt mij een stuk schrijven.


dinsdag 28 maart 2017

EERDER

Een vraag die, lijkt mij, de komende tijd aan veel borreltafels uitvoerig bediscussieerd zal worden, is: Wat/wie zullen we eerder hebben, een nieuwe coach voor het Nederlands elftal of een nieuw kabinet?

Zijn die twee even belangrijk dan?  Nou, als er op één dag in het NOS-journaaal, EenVandaag, Studio Sport, DWDDrrrrr en Pauw over gepraat wordt en, naar ik aanneem, in even zo veel praatprogramma's van de commerciële omroepen, dan is de aanstelling van een nieuwe bondscoach bepaald een onderwerp van nationaal belang.

Ik zie bij voorbaat echt niet dat we eerder een nieuwe coach hebben dan een nieuw kabinet. Welke zichzelf respecterende voetbalcoach wil met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid t.z.t. in zijn cv vermeld zien dat hij er niet in geslaagd is het Nederlands elftal naar het WK van 2018 te loodsen? Oké, het zal niet helemaal zijn schuld zijn, maar wie herinnert zich over een aantal jaren nog het voorafgaande debacle van Blind? Daar komt nog eens bij dat het salaris van een bondscoach in voetbalkringen nauwelijks iets voorstelt. Ik hoorde tenminste vertellen dat Ronald Koeman een geschikte kandidaat zou zijn, maar die verdient 10 X zo veel bij Everton. Bij Go Ahead Eagles hebben ze net een coach ontslagen. Die is vast nog beschikbaar en niet zo duur. Zou die het nou veel slechter doen dan Blind? Misschien is er wel sprake van een zeer goede 'chemie' tussen hem en al die stervoetballers.

maandag 27 maart 2017

ZELFVERTROUWEN

Sorry hoor, als de kranten blijven schrijven over een stadion dat vernoemd moet worden naar Johan Cruijff, dan blijf ik er ook over schrijven. Het PAROOL publiceert een brief van een lezer, Bart de Vries. Die schrijft o.a. dat Cruijff eigenlijk heel Amsterdam op de kaart heeft ­gezet en Amsterdammers het zelf­vertrouwen heeft gegeven dat in de provincie zo verafschuwd wordt.

Als geboren Amsterdammer heb ik het idee dat Amsterdam al op de kaart stond lang voordat Cruijff voetbalde, zelfs als voor AFC Ajax bestond. Volgens mij stond Amsterdam al tijdens de Gouden Eeuw duidelijk op de kaart.

Ik heb ook het idee dat het mij niet totaal ontbreekt aan zelfvertrouwen. Ik vermoed zelfs dat ik daar al over beschikte lang voordat ik Johan Cruijff zag voetballen. Ja, ik keek vroeger vrij vaak naar voetballen en ja, ik vond Johan Cruijff echt wel een zeer goed voetballer. Maar prestaties van anderen, op welk terrein dan ook, gaven en geven mij geen zelfvertrouwen. Dat ontleen ik geheel aan mijn eigen prestaties en de waardering die ik daar eventueel voor ontvang. 

Ik kan me voorstellen dat hier en daar in de provincie Amsterdam en de Amsterdammers verafschuwd worden, al denk ik niet dat het iets met Amsterdams zelfvertrouwen te maken heeft. Dat slaat nergens op en de laatste jaren zal die afschuw wel eens vervangen zijn door een hekel aan migranten van middenoosterse, resp. islamitische afkomst, die evenmin ergens op slaat.

Wat ik maar zeggen wil: ik vind het prima dat mensen andere mensen om wat voor reden dan ook bewonderen. Zelfs verafgoden mag van mij. Maar ga er niet direct vanuit dat iederen dat doet, laat staan behoort te doen.


zondag 26 maart 2017

ORANJEGEDOE

Gisteravond keek ik, zoals meestal op zaterdag, naar Kassa. Om acht uur keek ik, zoals gebruikelijk, naar het NOS-journaal. Daaartussen bleef ik maar op NPO1 hangen en zag/hoorde ik dus een voorbeschouwing van Bulgarije - Nederland. Na het journaal besloot ik, bij wijze van uitzondering, weer eens te kijken of het Nederlandse elftal weer eens, ook bij wijze van uitzondering, een aantrekkelijke wedstrijd op de mat zou weten te leggen. Uit het voorbeschouwende geklets had ik begrepen dat we van Bulgarije in ieder geval geen aantrekkelijk voetbal mochten verwachten.

Nederland begon, naar mijn mening, niet met buitengewoon aantrekkelijk voetbal. Het was weer het bekende breiwerk met veel ballen in de breedte en naar achteren. Na zeven minuten maakten de Bulgaren, dankzij een foutje van die veelbelovende zeventienjare debutant 1 - 0. Ik kon me niet voorstellen dat 'onze jongens' (ook wel eens aangeduid als 'onze helden') door het tegendoelpunt geïnspireerd zouden raken en beslot het verder voor gezien te houden. Ik ging naar bed om vast het verloren uurtje slaap vanwege de zomertijd goed te maken.

Om kwart voor elf werd ik wakker. Ik ging eruit, want ik wilde 'De Kwis' wel zien. Ik viel nog in het laatste stukje nabeschouwing en aan de toon van het gesprek hoorde ik al dat ik, qua Nederlands voetbal, helemaal niets gemist had. 'We' waren er zelfs in geslaagd nog een tegendoelpunt te krijgen.

Er is nog veel Studio Sport vandaag, waarin nog uitgebreid nabeschouwd zal worden, o.a. over het ontslag van Danny Blind en wie hem zou kunnen opvolgen. Iemad die er wellicht in zal slagen Nederland te laten deelnemen aan het EK voetbal van 2020.

Ik vind het in ieder geval een plezierig vooruitzicht dat de zomer van 2018 niet ontsierd zal worden door allerlei Oranjegedoe.


zaterdag 25 maart 2017

CIRCUIT

Zoals ik gisteren al aanduidde is mijn verjaardag al jaren geen feestdag meer te noemen. Gedurende een reeks van jaren was het uitsluitend een goede aanleiding om weer eens lekker met Boukje in de stad te gaan eten. Een jaar geleden kon ik dus moeilijk zeggen dat mijn  verjaardag werd 'overschaduwd' door het overlijden van Johan Cruijff.

Ik weet niet hoe vaak ik nog jarig zal zijn, maar gisteren realiseerde ik me wel dat ik al die keren dat ik dat nog mee zal maken in de media uitgebreid aandacht geschonken zal worden aan de zoveelste overlijdensdag van Cruijff. Omdat het nu nog als een tamelijke recente gebeurtenis beschouw kan worden, wordt er nog allerlei bijkomstigs bij gehaald. Zo maakte sportjournalist Frist Barend zich er gisteren kwaad over dat de Arena nog steeds niet Johan Cruijff Stadion heet. Als dat, volgens hem, te lang gaat duren, moet er maar ergens, bijvoorbeeld in de Haarlemmermeer, een Johan Cruijff Airport komen. Een alternatief lijkt mij Betondorp om te dopen tot Johan Cruijffdorp. Het lijkt me niet realistisch om aan te nemen dat I Amsterdam nog wel eens I am JohanCruijff zal worden.

Begrijp me goed: ik kan me best voorstellen dat er mensen zijn die het betreuren dat Johan Cruijff ons, 'als voetballer', 'als mens' of 'als wat dan ook', is ontvallen en dat op zijn sterfdag meer in het bijzonder willen gedenken, als het even kan op een speciaal daarvoor aangewezen plek. Maar in de 78 jaar die ik hier nu rondloop zijn er toch wel meer opmerkelijke Nederlanders - politici, sporters, schilders, schrijvers - overleden, naar wie op zijn best een straat of plein is vernoemd en wiens overlijden niet jaarlijks op nationale schaal wordt herdacht.

Vanavond wordt er een voetbalwedstrijd gespeeld (Bulgarije - Nederland). Die wedstrij duurt twee keer drie kwartier plus een kwartier pauze, maar op NPO1 wordt daaraan van 19:30 to 23:10 uur aandacht besteed, drie uur en veertig minuten, alleen onderbroken door het NOS-journaal en de Sterreclame. Er is inmiddels ook al weer ruim voorbeschouwd op de race die Max Verstappen morgen gaat rijden. Die Max zou best eens qua populariteit JC naar de kroon kunnen steken. Zijn sport is wat risicovoller dan voetballen. Ze moeten in Zandvoort maar vast eens gaan nadenken over een Max Verstappencircuit.

vrijdag 24 maart 2017

GEZONDHEIDSZORG

Toen ik twee jaar oud was ging ik voor het eerst naar het ziekenhuis. Ik werd geopereerd aan een liesbreuk. Sindsdien ben ik nog een keer of tien opgenomen. Ik heb ook talloze malen een polikliniek bezocht. Ik heb met diverse soorten specialisme te maken gehad: cardiologie, chirurgie, dermatologie, endocrinologie, interne geneeskunde, longgeneeskunde, neurologie, oogheelkunde en urologie.

De cardioloog onderzoekt me, sinds ik vijftien jaar geleden een hartinfarct had, één keer per jaar, d.w.z. dat hij even naar het gebeuren in mijn borstkas luistert, er een ECG gemaakt wordt en wat bloedonderzoek wordt gedaan. Sinds dat infarct heb ik nooit meer last van mijn hart gehad. (Even afkloppen!)

De afgelopen vijf jaar bezoek ik vrij vaak de longarts, vanmiddag bijvoorbeeld. Op zich niets bijzonders, maar toch heeft het vandaag een enigszins bijzonder tintje: voor het eerst in mijn leven bezoek ik een dokter op mijn (78e) verjaardag. Dan mag ik in het restaurant van het OLVG West wel iets lekkers bij de cappuccino nemen, toch?

Zoals gebruikelijk laat ik mijn verjaardag vrijwel ongemerkt voorbij gaan. Wil je me per se feliciteren (Van mij hoeft dat absoluut niet!), dan ontvang ik de gelukwensen liever per e-mail dan per telefoon. Voor je het weet is die niet onder handbereik en moet ik eerst op adem komen voordat ik kan reageren.


vrijdag 17 maart 2017

ONDERBROKEN

Voor alle zekerheid zeg ik het nog maar even: mijn blogpauze werd alleen even onderbroken i.v.m. de verkiezingen. Op 24 maart begin ik echt weer.

donderdag 16 maart 2017

COALITIE

Zo, de bijna definitieve peiling is bekend. (De uitslag van 366 van de 388 gemeenten is, op het moment dat ik dit schrijf, bekend.) Met deze samenstelling van de Tweede Kamer zullen we het moeten doen tot de volgende verkiezingen. Ik heb ook de huidige zetelverdeling in de Eerste Kamer erbij gezet, waarmee we het nog twee jaar moeten doen.

TWEEDE KAMER



EERSTE KAMER








VVD 33



VVD 13
CDA 19



CDA 12
PVV 20



D66 10
D66 19



PVV 9
GL 14



SP 9
SP 14



PvdA 8
PvdA 9



GL 4
CU 5



CU 3
50Plus 4



50Plus 2
PvdD 5



PvdD 2
SGP 3



SGP 2
DENK 3



OSF*) 1
FvD 2



DENK 0

150



FvD 0







75

*) OSF = de Onafhankelijke SenaatsFractie, een samenwerkingsverband van provinciale en plaatselijke partijen.

Voor een meerderheidskabinet zijn in de Tweede Kamer 76 zetels nodig, in de Eerste Kamer 38 zetels. Op basis van de nieuwe zetelverdeling in de Tweede Kamer zijn er voor een meerderheidscoalitie al gauw minstens vier partijen nodig. Noch een links, noch een rechts meerderheidskabinet behoort tot de mogelijkheden.

Hieronder zie je welke partijen ik beschouw als te behoren tot het centrum, rechts of links.


Centrum VVD 33 87
CDA 19
D66 19
PvdA 9
50Plus 4
DENK 3




RECHTS PVV 20 30
CU 5
SGP 3
FvD 2




Links GL 14 33
SP 14
PvdD 5


150

Waarschijnlijk zullen diverse lezers opmerken 'De PvdA is toch een linkse partij?' Nou, dat is ze volgens mij sinds Wim Kok partijleider was niet meer. Net als VVD en CDA zoekt ze haar kiezers vooral bij de middengroepen. Dus die wil ze te vriend houden. GroenLinks zal ervoor moeten oppassen dat Jesse Klaver niet de Wim Kok van GroenLinks wordt.

We krijgen dus een centrum-, centrumlinks of een centrumrechts kabinet. Een coalitie zonder VVD lijkt vrijwel uitgesloten. Kom in de loop van de dag hier nog eens terug. Dan zal ik aangeven hoe naar mijn idee de nieuwe coalitie eruit zal zien.

UPDATE 8:43 UUR
Even voor alle duidelijkheid: de VVD heeft in de Tweede Kamer 8 zetels verloren; de PVV heeft er 5 gewonnen. Waarom roept Jesse Klaver dan dat "de opmars van het populisme is gestopt"?

UPDATE 10:58 uur
Ik heb een paar mogelijke coalities op een rij gezet met de zetels die ze in de Eerste en Tweede Kamer hebben.


Centrum
TK EK
VVD 33 13
CDA 19 12
PvdA 9 8
D66 14 10
50PLUS 4 2
Tot. 79 45



Centrumlinks
TK EK
VVD 33 13
CDA 19 12
D66 19 10
GL 14 4
Tot. 85 39



Centrumrechts
TK EK
VVD 33 13
CDA 19 12
D66 19 10
CU 5 3
Tot. 76 38

Coalities met 50PLUS  zijn in theorie mogelijk, maar niet waarschijnlijk, want de AOW-leeftijd is voor 50PLUS een breekpunt en ik zie VVD, CDA en D66 de AOW-leeftijd niet terugbrengen naar 65. Voor een centrumcoalitie zou dan steun gezocht moeten worden bij DENK, maar of dat nu een betrouwbare partner is. Wie een partij verlaat, verlaat net zo makkelijk een coalitie. Een centrumcoalitie zie ik niet komen.

Een centrumrechtse coalitie is mogelijk, al zijn de meerderheden in Eerste en Tweede Kamer wel zeer nipt. D66 zal het moeilijk  vinden (initiatief)wetgeving ('Voltooid leven') op te geven om de ChristenUnie aan boord te krijgen en te houden.

Mij lijkt de hierboven aangegeven centrumlinkse coalitie het meest waarschijnlijk. Het is sowieso een voordeel dat er maar vier partijen nodig zijn voor comfortabele meerderheden in Eerste en Tweede Kamer. Het zullen moeilijke en lang durende besprekingen worden. CDA en D66 zien ook wel dat er zonder VVD geen regering komt, maar ze zullen de VVD duidelijk willen maken dat die niet zonder hen kan. Op een aantal terreinen liggen de standpunten van VVD en GroenLinks behoorlijk ver uit elkaar. Maar ik vermoed dat Jesse Klaver niets liever wil dan meeregeren.

woensdag 15 maart 2017

UITSLAG

Op 15 februari schreef ik dat ik een tijdje niet zou bloggen. Ik zou op 24 maart weer beginnen, maar "Het zou wat eerder kunnen worden als de verkiezingsuitslag mij daartoe aanleiding geeft".

Er is nog geen verkiezingsuitslag. Dat duurt nog een dag. Ik voorzie wel een lange periode tot de datum dat we een nieuw kabinet hebben.

Ik geef nu vast een voorspelling van de coalitie waarmee we het een aantal jaren zullen moeten doen. Die coalitie zal bestaan uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Morgen zal ik uitleggen hoe ik daarbij kom. Mark Rutte zal weer premier worden, maar hij zal voortijdig het ontslag van zijn kabinet aanbieden.