Sinds IS op ruime schaal terreur is gaan uitoefenen hoor je niet zo veel meer over Al Qaida. Maar in Amerika zijn ze er nog lang niet mee klaar. Recentelijk heeft het Congres in grote meerderheid (97 tegen 1 stemmen in de Senaat en 348 tegen 77 in het Huis van Afgevaardigden) een veto van Obama weggestemd tegen de wet Justice Against Sponsors of Terrorism Act. Trouw schrijft daarover. Amerikaanse nabestaanden van de aanslagen op 11 september kunnen binnenkort Saoedi-Arabië aanklagen, omdat diens regering de aanslagplegers zou hebben gesteund.
Dat er verhalen de ronde doen over betrokkenheid van de Saoedische regering bij de aanslagen van 9/11 is voor een belangrijk deel te danken aan de Amerikaanse regering zelf. Onderzoekers die daarover duidelijkheid probeerden te scheppen, stuitten naar eigen zeggen op verzet. (...) Critici wisten wel waarom: Washington wilde haar bondgenoot niet tegen de schenen schoppen. (...) Van het officiële (overheids)rapport over de aanslagen bleven 29 pagina's geheim, pagina's die over Saudi-Arabië gingen.
Een opmerkelijke passage in het artikel is deze: Saoedi-Arabië heeft een zekere reputatie als het gaat om het steunen van extremistische groeperingen. In de jaren '80 en '90 steunde het de moedjahedien in Afghanistan, die streden tegen de Sovjettroepen. Een deel van die strijders sloot zich later aan bij Al-Qaida. Nou, Saoedi-Arabië heeft niet als enige die reputatie. Die moedjahedien, waaronder de Taliban, werden even hard gesteund door de VS. Het wachten lijkt me nu te zijn op de slimme advocaat die de Amerikaanse overheid aanklaagt als sponsor van terrorisme. Er zijn al ruim voldoende 'mad conspiracy theorists' die er heilig van overtuigd zijn dat de Amerikaanse regering achter de aanslagen op de twin Towers zat.
Rincon de la Vieja
14 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten