De partij DENK wil af van de termen 'allochtoon' en 'autochtoon'. In plaats daarvan, schrijft Trouw, moeten mensen termen als Marokkaanse Nederlander, Turkse Nederlander of Surinaamse Nederlander gebruiken. Oké, dan hebben we 'allochtonen' grotendeels gecovered. Ben ik, tot nu toe autochtoon, dan een Nederlandse Nederlander? Is Fatima Moreira de Melo een Portugese Nederlandse? Is Ramses Shaffy, posthuum, een Egyptisch/Franse Nederlander? Is Eva Jinek een Tsjechisch/Amerikaanse of een Amerikaans/Tsjechische Nederlandse? Of gaan we alleen een andere nationaliteit of etniciteit extra vermelden als die, bij groepen Nederlandse Nederlanders ("Willen jullie meer of minder Marokkanen?") tot dicriminerende gedachten/uitingen leidt?
Ik meen te begrijpen dat die mensen van DENK tegen discriminatie zijn, maar denken ze die nou echt te voorkomen door de termen autochtoon en allochtoon af te schaffen? (O jé, nou noem ik autochtoon eerst. Vind ik die het belangrijkst?) Er worden veel meer (groepen) mensen gediscrimineerd, die toch echt Nederlanders zijn. Gaan we het nu ook hebben over Nederlanders met een beperking, vrouwelijke Nederlanders, senior-Nederlanders, LGBT-Nederlanders? Joodse Nederlanders zal wel wat te gevoelig liggen. Geldt dat ook voor Roma en Sinti Nederlanders?
Na diverse generaties zullen er nog steeds Nederlanders zijn die Ramlal, Loukili of Çakir heten. Hoe lang blijven we die Surinaamse, resp. Marokkaanse en Turkse Nederlander noemen? Ik haal wat familienamen van een website: Albert, Baljé, Becu, Behage, Benteyn, Bommeljé, Brevet, Cappon, Cevaal, Claerbout, Le Clercq, Corré, Du Bois, Dusarduijn, Ghesquière, Hennequin, De Hullu, Lefeber, Luteijn, Mazure, Mesu, Midavaine, Moggré, Mullié, Neuféglise, Oreel, Passenier, Poissonnier, Porrey, Provoost, Risseeuw, Schoonaard, Sohier, Suwijn, Tack, Tavenier, Triou en Wattez. Dat zijn namen van Franse Hugenoten die in de 17e en 18e eeuw naar Nederland kwamen. Hebben we die ooit Franse Nederlanders genoemd of gaan we dat alsnog doen?
Ik ben bang dat DENK door het blijven benadrukken van die niet-Nederlandse komaf discriminatie eerder bevordert dan voorkomt. Zullen we gewoon iedereen die een Nederlands paspoort heef gewoon Nederlander noemen? Dat doen we toch ook met Friezen, Zeeuwen, Brabanders en Limburgers?
O ja, als men mij in het buitenland vroeg waar ik vandaan kwam zei ik nooit "Nederland", maar "Amsterdam". Ik voel me geen Nederlander, maar Amsterdammer.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten