Ik mag wel zeggen dat ik wat persoonlijke verliezen heb geleden: mijn vrouw, een broer, een zus, mijn ouders. Ook in mijn vriendenkring zijn diverse mensen overleden. Gezien mijn leeftijd (77) is dat natuurlijk niet zo vreemd, maar afgezien van mijn moeder en mijn zus zijn de meesten op relatief jonge leeftijd overleden: mijn broer was 48, mijn vrouw 51, mijn vader 55. In mijn vriendenkring waren sommige overledenen jonger dan 50. Voor zover ik kan nagaan heb ik al die verliezen redelijk goed kunnen verwerken.
Al die mensen waarover ik het hier heb (op één na) zijn overleden na een ziekte. Ik kan me voorstelen dat het verwerken moeilijker is als het overlijden zeer onverwacht is en een buitengewone oorzaak heeft. Het neerstorten van vlucht MH17 was zo'n buitengewone oorzaak.
Nog steeds zijn niet alle gegevens rond het neerstorten van het vliegtuig algemeen bekend, maar op grote schaal wordt aangenomen dat 'Rusland' (de overheid, overheidsfunctionarissen, burgers) (mede)verantwoordelijkheid draagt voor het neerschieten van het vliegtuig.
Het lijkt me aannemelijk dat nabestaanden van MH17 bij het horen of lezen van "Rusland" nare bijgedachten krijgen. Het kan zelfs nog verder gaan, begrijp ik uit een bericht in de Volkskrant.
Vanavond speelt het Nederlands elftal tegen Zweden. De eerste wedstrijd in de voorronden voor het WK Voetbal 2018 in Rusland. Wat schrijft de Volkskrant?
'KNVB moet in gesprek met nabestaanden MH17-ramp over WK in Rusland'.
Veel van de nabestaanden zijn fel gekant tegen het streven van het Nederlands elftal deel te nemen aan het toernooi in de voormalige Sovjet-Unie. Zij wijzen erop dat Rusland direct of indirect betrokken is geweest bij het neerhalen van de Boeing 777 van Malaysian Airlines.
Ik doe altijd mijn best begrip te hebben voor standpunten en gevoelens van anderen, al zijn ze totaal de mijne niet. Besluiten over de plaats waar grote toernooien als WK's en Olympische spelen worden gehouden worden jaren van tevoren genomen, zodat tijdig allerlei voorzieningen kunnen worden getroffen. Zo'n toernooi verplaats je niet even gauw als er ineens iets gebeurt wat een klein aantal mensen niet zint. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond zou er verstandig aan doen om voor dinsdag, als Oranje in Stockholm tegen Zweden de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018 in Rusland speelt, contact te zoeken met de nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp.
Wat verwachten die nabestaanden nou van de KNVB? 'Sorry dat we in 2018 naar Rusland willen gaan? We kunnen alle Nederlandse voetballiefhebbers niet teleurstellen door af te zien van deelname aan dit WK, omdat jullie er verdrietig van worden?' In de jaren voorafgaande aan 1978 werden heel veel Argentijnen slachtoffer van een misdadig bewind. Er waren veel meer slachtoffers dan er vielen dan bij de MH17-ramp. Maar 'wij' gingen lekker mee voetballen, ondanks de protesten die er waren. Die slachtoffers waren per slot van rekening 'maat' Argentijnen, geen Nederlanders.
Ik zou graag willen dat praatprogramma's stopten met het uitnodigen van BN'ers om uitgebreid te praten over hoe ze met hun terminale kanker omgaan. Gisteravond was er in DWDDrrrrr weer een nabestaande van een BN'er die er een een boek over had geschreven. Ja, dan moet ik weer terugdenken aan de dag dat mijn vrouw volkomen onverwacht te horen kreeg dat ze niet lang meer te leven had. Daar heb ik de tv niet voor nodig. Daar denk ik graag op mijn eigen tijd over na. Maar Matthijs of Jeroen hoeven echt niet van tevoren contact met mij te zoeken.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten