zondag 25 september 2016

IEDER1

In Frankrijk zeggen ze: "DU CHOC DES OPINIONS JAILLIT LA VÉRITÉ." Uit de botsing van meningen onstaat de waarheid. 'Botsing van meningen' kun je ook polarisatie noemen en daar wordt niet iedereen blij van. Bijvoorbeeld de dichter Nasrdin Dchar niet, die, schrijft de Volkskrant, de 'polarisatie' in Nederland zat is en daarom zondag met een parade van de Bijlmer naar het Museumplein de etnische en culturele diversiteit in Nederland wil vieren. 'Omdat wij geloven in elkaar en samen willen werken aan een nog mooier Nederland.' Als je mee wilt doen, moet je vanmiddag om 12:30 uur in het Arenapark zijn. In gedachten zie ik ze al lopen, al die lieve mensen die het zo geweldig met elkaar eens zijn. Er zal geen onvertogen woord vallen, want, lees ik op de website, er mag geen campagne gevoerd worden. Dus geen spandoeken met "Vloggers, pleurt op!", of "Weg met kankerkaaskoppen!" Eén van de aanwezigen bij de parade, ijsproducent Ben & Jerry heeft het goed begrepen: het bedrijf zegt te staan 'voor een Nederland van alle smaken.' En natuurlijk wordt er op de sociale media meteen weer druk gepolariseerd: daar klonk het verwijt dat dit commercieel parasiteren is op een ernstig maatschappelijk thema als discriminatie.

Tussen de regels door lezend zal het je waarscijnlijk opgevallen zijn, dat ik niet zal deelnemen aan die parade. Ben ik tegen etnische en culturele diversiteit? Nee hoor, ik  ben multicultureel tegen de klippen op. Ik ben tegen elke vorm van discrimanatie. Maar ik ben ook gek op polarisatie. Ik houd ervan onverbloemd mijn mening te uiten. Ik houd niet van politieke correctheid. Als uit cijfers blijkt dat er verhoudingsgewijs meer 'Marokkaanse' dan 'Nederlandse' (jonge) criminelen zijn, dan moeten we dat gewoon kunnen zeggen of schrijven. Maar we moeten er niet meteen de conclusie aan verbinden dat DUS álle 'Marokkanen' crimineler zijn dan 'Nederlanders' en dat alle 'Marokkanen' beter kunnen oprotten naar hun 'eigen land', dat voor 'hun' net als voor 'ons' een vakantieland is.

Ik begrijp niet waarom iemand die hier geboren en opgegroeid is en de Nederlandse nationalteit heeft, maar wiens vader of grootvader uit Turkije hier naar toe gekomen is, zich geroepen voelt het beleid van Erdogan te verdedigen. Dat hoef ik ook niet te begrijpen. Ik accepteer het wel, maar ik acccepteer niet dat diezelfde persoon andere 'Turken' het leven zuur maakt. Hij dient gewoon te accepteren dat die Erdogan een autocratische zak vinden. Dat is hun goede recht.

Links Nederland sleept Wilders voor de rechter omdat hij riep dat hij wel zou regelen dat er "minder Marokkanen" in Nederland zouden zijn. Datzelfde linkse Nederland vond dat de kampioen van het vrije woord, Theo van Gogh, moslims "geitenneukers" mocht noemen. Ik vind de ideeën van Wilders verwerpelijk, maar ik zal hem geen discriminerende klootzak noemen. Dat is niet discussiëren, dat is ordinair uitschelden, dat niet tot 'waarheid' leidt. Dat leidt tot goed bedoelde, maar zinloze parades van de Bijlmer naar het Museumplein.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten