Vraag me welke namen van Amsterdamse bruggen ik ken en ik kom niet gauw verder dan drie namen: de Magere Brug (maar die kent 'iedereen'), de Berlagebrug (omdat ik een kilometer daarvandaan ben opgegroeid) en de Wiegbrug (die is vlakbij mijn vorige woning in De Baarsjes). Hier vind je meer informatie over Amsterdamse bruggen, incl. een complete opsomming.
Waarom begin ik daarover? Omdat Het PAROOL erover begon. Ik heb nooit geweten dat er zoiets bestaat als een Basisregistratie Adressen en Gebouwen, maar vorige maand werden aan de Basisregistratie Adressen en Gebouwen door het college de officiële namen van 61 bruggen toegevoegd.
Het gemeentebestuur van Amsterdam schijnt er maar moeilijk mee te kunnen leven dat er wel 89 bruggen, van de ongeveer 2000, zijn die een 'officieuze' naam dragen, bijvooorbeeld een naam die buurtbewoners er in de dageijkse praktijk aan geven. De Artisbrug, de Stationsbrug, de Jan van Galenbrug: ze worden dan wel al tientallen jaren door iedereen zo genoemd, officieel is hun naam nooit vastgesteld.
Dan zijn er ook nog 'verwarrende' namen. Op basis van dat criterium vallen onder meer de Warmoesbrug af, die niet in de Warmoesstraat, maar in de Raadhuisstraat ligt. Of de Hemonybrug, die niet eens in de buurt van de Hemonystraat in De Pijp ligt, maar de Leidsegracht overbrugt ter hoogte van de Keizersgracht. Verwarrend inderdaad. (...) Amsterdam gaat de namen van 89 bruggen vervangen door een nummer. Ze voldoen niet aan de criteria die gelden voor de naamgeving. En regels zijn nu eenmaal regels.
Al die jaren dat ik in Amsterdam woonde en woon heb ik het uitstekend kunnen doen zonder diepgaande kennis van de namen van Amsterdamse bruggen. Als ik een niet-Amsterdammer de weg moet wijzen, zal ik in mijn advies nooit de naam van een brug verwerken, want die zegt hem/haar toch niets. "Een brug over' lijkt me voldoende.
Pas als er een nieuwe, geschikte naam voor de bruggen is gevonden worden ze als zodanig in de Basisregistratie opgenomen. (...) Maar er gloort nog een sprankje hoop voor de 89 bruggen wier namen dreigen te verdwijnen. De bureaucratische machinaties zouden namelijk niet compleet zijn zonder een heuse inspraakprocedure. En dus kunnen Amsterdammers die van mening zijn dat de officieuze naam van een brug toch behouden moet blijven tot 23 mei hun 'zienswijze' kenbaar maken.
Zou Amsterdam nog meer niet eerder onderkende problemen hebben waarmee gemeenstebestuur en bewoners zich geruime tijd bezig kunnen houden?
Geert Jan Darwinkel – Shut up and Drive
6 uur geleden
Dank je voor deze leuke info en link.
BeantwoordenVerwijderenIk ben dus geboren en 15 jaar getogen met uitzicht op zowel de Spiegel als Antiquairbrug.