Neem nou eens aan dat a.s. woensdag 31% van de bevolking aan dat referendum gaat deelnemen en 60% daarvan is tegen dat Associatieverdrag met Oekraïne. Dan heeft 18,6% van de kiesgerechtigde bevolking tegen dat verdrag gestemd. Moet de regering zich dan moreel verplicht voelen dat advies (het is immers een raadgevend referendum) op te volgen? Is het democratisch te noemen als de regering iets doet waarvoor slechts 18,6% van de bevolking zich expliciet heeft uitgesproken?
Misschien waren er wel meer mensen tegen dat verdrag, maar vonden ze het niet de moeite waard om naar het stemlokaal te gaan. Allemaal goed en wel, maar als je niet komt stemmen, moet je verder je mond houden.
Waarom ligt overigens de grens bij 31%? De Tweede Kamer kan ook geen besluiten nemen als niet tenminste de helft plus één van alle leden (=50,07%) aanwezig is. Ik neem aan dat ze in Den Haag vrezen dat sowieso geen 50% van de bevolking aan een referendum deelneemt. Daar zullen ze best gelijk in hebben, maar als de meerderheid van 'het volk' toch de moeite niet neemt, moet 'het volk' niet zeuren.
Overigens geven de personen die het initiatief tot het referendum namen tegenoer Trouw toe: "Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen" (...). Wat het comité eigenlijk wil, is zich eigenlijk kunnen uitspreken over een Nexit: het uittreden van Nederland uit de Europese Unie, zoals de Britten dat wel kunnen gaan doen. Zij wisten ook wel dat de meeste Nederlanders geen enkele poging zullen doen erachter te komen waar dat verdrag over gaat. Veel - waarschijnlijk de meerderheid - gaan tegen stemmen omdat ze tegen 'Europa' zijn. Dat is hun goed recht, maar wat heeft het met democratie te maken?
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten