Koninklijke Horeca Nederland noemt de belasting een melkkoe. Als die 'ongelimiteerd en ongastvrij' blijft stijgen, worden gemeenten onaantrekkelijker, waarschuwt de brancheorganisatie. Die "belasting" is de toeristenbelasting. Het PAROOL schreef daarover.
Zijn er echt mensen die hun vakantie in Nederland mede laten bepalen door de hoogte van de toeristenbelasting? Ik let er nooit zo op, maar volgens mij ligt die zo'n beetje bijna overal in de buurt van één euro p.p.p.n. In Amsterdam bedraagt de toeristenbelasting 5% van het bedrag dat betaald wordt voor een overnachting in hotels, pensions, appartementen, recreatiewoningen, vakantieonderkomens, mobiele kampeeronderkomens, ligplaatsen voor boten en niet-beroepsmatig verhuurde ruimten op het land of op het water. (Bron: website van de gemeente Amsterdam.) Wordt Amsterdam daardoor onaantrekkelijker? Dacht het niet! Het PAROOL immers schrijft: Amsterdam incasseert ongeveer een kwart van de door gemeenten geïnde toeristenbelasting. De inkomsten in de stad steken met kop en schouders boven die van andere gemeenten uit. Dat is een kwart van de 188,6 miljoen euro die alle gemeenten gezamenlijk incasseren. Dus de toeristen komen toch wel, net als de 'zakelijke' overnachters. Je hoort wel eens Amsterdammers (vooral bewoners van de binnenstad) klagen over "al die toeristen". Maar de gemeente moet zijn inkomsten ergens vandaan halen. Zou je toeristenbelasting ver;agen of afschaffen, dan moet misschien de OZB verhoogd worden. Als je mocht kiezen, wie laat je dan het liefst betalen, jezelf of de toerist? Precies!
PS
Mocht je de komende week hier een keer geen nieuwe Beggartalk aantreffen, dan ligt dat niet aan mij, maar aan Ziggo. Die gaat t/m 29 februari in 'mijn' buurt onderhoud plegen, hetgeen tot tijdelijke uitval van Internet, telefoon, tv en radio kan leiden.
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten