Voor ons zelf hadden we al de 'participatiesamenleving' bedacht. Dat klonk wat vriendelijker dan 'bezuinigen op/afbraak van de zorg'. Voor de asielzoekers hebben we, lees ik in Trouw, ook iets met 'participatie' bedacht: Asielzoekers moeten verplicht een participatieverklaring tekenen waarmee ze aangeven betrokken te willen zijn bij de Nederlandse samenleving. Op niet tekenen staat een boete van 1250 euro.
Wie bedenkt zoiets? Dat vraag ik me dan af. Je wordt verplicht om te tekenen voor iets dat je wil. En als het betalen van € 1250 het alternatief is, dan teken je de gekste dingen.
Ik denk dat heel wat asielzoekers uit zichzelf slim genoeg zijn om zo veel mogelijk te leren over de samenleving waar ze mogelijk de rest van hun leven zullen doorbrengen.
Waaruit zal na enige tijd blijken dat een asielzoeker 'betrokken' is? Zal er op dit punt 'gehandhaafd' worden? Wordt gecontroleerd of er sprake is van voldoende betrokkenheid? Participeren ze voldoende als ze zich onheus gedragen t.o.v. zorgverleners?
Ik heb een voorstel: laat iedere Nederlander op zijn achttiende verjaardag een participatieverklaring tekenen. Wat zal onze samenleving daar mooi van worden!
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten