maandag 30 november 2015

STOER

Dichtbij de noordoever van het IJ, las ik in Het PAROOL, is al weer het zoveelste nieuwe restaurant in Noord geopend: het restaurant Hangar. Het is opgebouwd uit golfplaten en biedt plaats aan 75 mensen.

De krant spreekt met de uitbater. 'Noord is stoer en ruig, dat wilden wij dus ook uitstralen.' (..) 'Hopelijk komt er dit najaar een schaatsbaan; een stadsstrand komt er komende zomer sowieso.'

Je moet tegenwoordig wel een behoorlijk eind uit je nek lullen om jezelf, je idee of je product onder de aandacht van het publiek te brengen. Ik woon inmiddels al weer ruim vier jaar tot grote tevredenheid in Amsterdam-Noord. Het is me nog niet opgevallen dat Noord stoerder en ruiger is dan Osdorp, de Watergraafsmeer en de Rivierenbuurt of welk ander stadsdeel dan ook. Hier en daar zie je in Noord nog een stuk voormalige scheefpswerf waar de herinrichting nog volop gaande is. Dat maakt geen stoere of ruige, maar vooral een rommelige indruk met zijn bouwputten en halfafgebroken gebouwen.

Die schaatsbaan - als die er ooit komt - zal niet op Thialf lijken, maar meer op het baantje dat je 's winters op het Leidseplein kunt zien of gebruiken. Dat maakt op mij altijd meer een tuttige dan een stoere indruk.

Stadsstranden zijn een relatief modern fenomeen. Over diverse stadsstranden in Amsterdam lees ik op de website 'zwembad-amsterdam.nl' o.a.:
  • Rawfood, biologisch en veel vega, open haard, fijne hangplekken, leestafel, flex ZZP werkplekken, stilte plekken, kunst, fijne tunes, leuke feestjes en nog veel meer!
  • Op dit nieuwe tijdelijke stadsstrand in de Amsterdamse Westerparkbuurt is alles mogelijk: bedrijfsuitjes, kinderfeesten, sportevenementen, trouwerijen.
  • Geniet ’s zomers van ontbijt, lunch en diner op het terras of lounge met vrienden op één van de 80 strandbedden op het zandstrand en de diverse lounge areas.Vier uw verjaardag of borrel met collega’s aan de Extra Cold Beach Bar en organiseer uw (bedijfs-)evenement in The Beach House of op de Partybeach.
Het doet me allemaal nog steeds niet stoer en/of ruig aan. Het enige ruige in Noord is de Hangar, omdat het is opgebouwd met vooral oude golfplaten. Daar wordt de rest van Noord niet stoerder of ruiger van.

zondag 29 november 2015

STRAF

Gisterochtend luisterde ik, zoals wel vaker, naar de TROS Nieuwsshow. Daarin ging het o.a. over de levenslange gevangenisstraf. Een aantal dagen geleden had de rechter twee moordenaars veroordeeld tot 30 jaar, hoewel het Openbaar Ministerie levenslang geëist had. In de praktijk betekent 'levenslang' dat je ook inderdaad tot je dood in de gevangenis blijft. Weliswaar is het in principe mogelijk dat je gratie wordt verleend, maar als ik het goed heb, is dat de laatste 30 jaar niet gebeurd.

Bij alle straffen die voor een bepaald aantal jaren is opgelegd (maximaal 30) is het gebruikelijk dat de gevangene voorwaardelijk wordt vrijgelaten, als tweederde van de straf is uitgezeten. De ratio daarvan is me nooit duidelijk geworden. Je kunt die regel net zo goed afschaffen en de straffen met éénderde verlagen. Je blijft zitten met discussies over te korte straffen, maar je bent af van discussies over te vroege vrijlating, zoals recentelijk nog met de vervroegde vrijlating van Folkert van der G.

Onlangs heeft het Europees Hof zich uitgesproken over 'levenslang'. Op www.mwnsenrechten.nl las ik: Volgens het Hof mogen landen een levenslange gevangenisstraf opleggen, maar moet er wel altijd een mogelijkheid bestaan om die straf in te korten of te herbeoordelen.(...)

Wat betekent de uitspraak voor Nederland?


Hoewel in Nederland levenslang echt levenslang is, kunnen gevangen hier wel een verzoek indienen om eerder vrij te komen. Dit noemt het Hof ook expliciet in de uitspraak. Het Hof vergelijkt de situatie in alle Europese landen en komt tot de conclusie dat er vier categorieën te onderscheiden zijn:

  • landen waar de levenslange gevangenisstraf niet bestaat;
  • landen waar een mechanisme bestaat waarbij de levenslange gevangenisstraf na bepaalde tijd, bijvoorbeeld na 25 jaar, wordt herbeoordeeld;
  • landen waarin zo’n mechanisme niet bestaat, maar waar het wel mogelijk is om gratie te vragen;
  • en ten slotte landen waar het onder omstandigheden helemaal niet mogelijk is om eerder vrijgelaten te worden. Onder deze laatste categorie valt het Verenigd Koninkrijk.
Nederland behoort tot de derde categorie. Het is hier namelijk mogelijk om gratie te vragen onder de Gratiewet. Als het gratieverzoek wordt ingewilligd, kan een levenslang gestrafte alsnog vrijkomen.


Hopelijk komt er in Nederland weer een discussie op gang over (de duur van) gerechtelijke straffen. In de VS is het mogelijk iemand, in geval van meerdere delicten, te veroordelen tot meerdere straffen, bijv. levenslang + 30 jaar. Zo gek maken we het hier niet. Je wordt in zo'n geval veroordeeld voor het ernstigste delict met de zwaarste straf.

Natuurlijk moet iemand gevangen blijven zolang zhij nog een gevaar voor de samenleving vormt. Maar in een humaan strafsysteem mogen wraakgevoelens niet de enige basis zijn voor het gevangen houden van mensen. Ik herinner me nog de discussie in de zestiger zeventiger jaren van de vorige eeuw over 'de vier (later drie) van Breda. Het ging hier om oorlogsmisdadigers die na de Tweede Wereldoorlog aanvankelijk ter dood werden veroordeeld. Juliana weigerde, in tegenstelling tot haar moeder, de doodvonnissen te bekrachtigen, die werden omgezet in levenslang. (Veel jaren later - in 1983 - werd de doodstraf hier grondwettelijk verboden.) Ik weet nog dat ik toen vóór gratieverlening was.


zaterdag 28 november 2015

MENEER

Gisterochtend keek ik naar 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Er waren twee gasten: Ton Elias en Victoria Koblenko.

Ton Elias is lid van de Tweede Kamer voor de VVD en was vroeger journalist die voor de NOS werkte als politiek verslaggever.  Victoria Koblenko werd vooral bekend door een rol in 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Zij is van oorsprong Oekraïense. Zij kwam als twaalfjarige met haar ouders naar Nederland. Ze is bepaald geen dom blondje: ondanks haar taalachterstand behaalde ze in zes jaar haar gymnasiumdiploma; tijdens haar GTST-tijd rondde zij ook haar studie politicologie aan de universiteit van Leiden af.

Wat beide gasten in het programma te berde brachten laat ik hier buiten beschouwing. Wat mij opviel was dat Ton door beide presentatrices werd aangesproken met "u" en "meneer Elias" en Victoria met "jij" en "Victoria". Vanwaar dat onderscheid? Het verschil in leeftijd? Elias is 25 jaar ouder dan Koblenko, maar leeftijd is tegenwoordig nauwelijks meer een reden om verschil te maken tussen 'u' en 'jij'. Als 76-jarieg word ik vaak genoeg met 'jij' aangesproken. Victoria en de presentatrices zijn vrijwel leeftijdsgenoten en in ieder geval generatiegenoten. Zijn ze wellicht ook goede bekenden van elkaar?

Het zal toch niet het sekseverschil zijn? 'We' zijn er toch wel overheen op basis van sekse verschil te maken tussen 'u' en 'jij'?

Ik vermoed dat het toch met het 'statusverschil' te maken heeft. Elias is lid van de Tweede Kamer en Koblenko, hoewel geïntroduceerd als politicologe, heeft haar bekendheid toch vooral te danken aan haar optreden in GTST. Zij is 'maar' een soapsterretje en die kennen we vooral bij de voornaam. Ik vermoed dat de meeste kijkers/luisteraars naar het programma gedacht zullen hebben: 'Hè, is zij politicologe? Zij is toch die BN'er die in GTST speelde?'



vrijdag 27 november 2015

FAKE

Stel, je woont in een buurt/wijk waar regelmatig wordt ingebroken, vaker dan volgens het landelijk gemiddelde. Jij (en je partner) moet(en) toch wel eens de deur uit en daar staat je woning dan onbeheerd! Een oude truc is natuurlijk ergens licht te laten branden om zo de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

In Het PAROOL las ik dat er een zogenaamd Masterplan Woninginbraken, een samenwerking met bewoners, politie en woningcorporaties, is. Die bewoners zijn de bewoners van een buurt in Nieuw-West waar de afgelopen jaren de meeste inbraken van heel Nieuw-West plaatsvonden.

Onderdeel van dat Masterplan is een variant op de truc met de brandende lamp: De bewoners van ruim vijfhonderd woningen in Nieuw-West krijgen een nep-televisie in huis om inbrekers af te schrikken. De zogeheten Fake TV bootst de lichteffecten van een echte tv na en moet woninginbraak voorkomen.

Oké, heel slim! Wat niet zo slim is: via de pers ruchtbaarheid geven aan deze truc. De potentiële inbrekers zal het niet ontgaan dat het erop lijkt alsof ineens veel meer mensen thuis zijn. Ze hebben echter ook de krant gelezen en vermoeden dus dat ze geconfronteerd worden met Fake TV's. Ze hoeven alleen nog maar even hun oor te luiteren te leggen. Ik vrees dat de Fake TV alleen lichteffecten produceert, geen bijbehorend geluid. Nu weten de inbfrekers zeker dat er niemand thuis is. Handig!


donderdag 26 november 2015

NAAMSWIJZIGING

Als ik in een treinstation in Londen ben en ik wil naar het vliegveld, dan zoek ik naar een trein naar Heathrow. In Brussel zoek ik naar een trein naar Zaventem. In Stockholm naar Arlanda, In Parijs naar Charles de Gaulle. Ik weet ook gewoon uit mijn hoofd de naam van het internationale vliegveld van Moskou: Sheremetyevo (Шеремeтьево; dat Russich heb ik opgezocht).

Ben ik nou zo slim dat ik de namen van die vliegvelden uit mijn hoofd weet? Bij NS en ProRail denken ze van wel, want wat lees ik Het PAROOL?

Het station op nationale luchthaven Schiphol ondergaat op 13 december een naamswijziging. Prorail en de Nederlandse Spoorwegen hebben samen besloten het treinstation vanaf dan Schiphol Airport te noemen.

De voornaamste reden van de naamswijziging is om het internationale reizigers makkelijker te maken. De buitenlandse bezoeker weet op deze manier sneller dan het om de luchthaven gaat.

NS en ProRail gaan er dus vanuit dat buitenlanders te stom zijn om te onthouden dat ze bij aankomst in Nederland op Schiphol zijn aangekomen en, mochten zij daar niet zijn aangekomen, echt geen moeite zullen doen erachter te komen hoe dat vliegveld in de buurt van Amsterdam heet. Ze gaan zoeken, bijv. bij Google, naar 'Amsterdam Airport' en komen dan uiteraard bij Schiphol terecht. Als ze bij NS en ProRail nog even doorgedacht hadden, zou station Schiphol m.i.v. 13 december Amsterdam Airport heten. Domme Nederlanders komen er na een tijdje wel achter dat daarmee Schiphol bedoeld wordt.


woensdag 25 november 2015

WIJKEN

Klaas Wilting was ooit woordvoerder van de Amsterdamse politie. Als ex-woorvoerder is hij nog regelmatig te gast in praatprogramma's, gisterochtend in 'Goedemorgen Nederland' van WNL. Natuurlijk moest ook hij zijn mening geven over de recente gebeurtenissen in Parijs en Brussel. Wilting legde een relatie tussen die gebeurtenissen en de bezuinigingen bij de Nederlandse politie. Daarbij kwam de wijkagent ter sprake, die in het Nederlandse beleid zo'n belangrijke rol geacht wordt te spelen bij het vroegtijdig onderkennen en daarmee hopelijk voorkomen van radicalisering.

Op een gegeven moment sprak Wilting de volgende woorden: Alle ellende komt uit de wijken. De Apollobuurt in Amsterdam (waarin o.a. de Beethovenstraat, het Minervaplein en de Apollolaan) is ook een wijk, maar ik denk niet dat Wilting daaraan dacht. Hij zal eerder gedacht hebben aan Slotervaart, waar de bevolking voor enkele tientallen procenten uit alllochtonen bestaat, oftewel mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. En islamitisch op de koop toe. 'Wijken', is de onderliggende gedachte van Wilting, zijn delen van een stad, waar het niet goed zit. Daar, in de 'haarvaten' van de samenleving, moeten de wijkagenten hun zegenrijke werk doen: op elke 5000 bewoners, 1 wijkagent. Helaas worden door de bezuinigingen en de vorming van één nationaal politiekorps de wijkagenten nog wel eens ingezet voor andere taken.

Wilting zal het niet zo bedoeld hebben, maar het is naar mijn oordeel tekenend voor 'onze' houding t.o.v. bepaalde groepen in onze samenleving, dat een in principe 'neutraal' woord als 'wijk' (volgens Van Dale ge­deel­te van een plaats dat ruim­te­lijk min of meer een af­ge­slo­ten ge­heel vormt, ook wel stads­deel in het al­ge­meen) de betekenis  krijgt van 'deel van de stad waar veel zich ongewenst gedragende personen verblijven'

.

dinsdag 24 november 2015

NIEUWSGARING

Een paar weken geleden was er voortdurend nieuws over 'gedoe' in diverse plaatsen i.v.m. de mogelijke vestiging van een opvangcentrum voor vluchtelingen. Je herinnert je wellicht de beelden van die vrouw die allerlei onzin over vluchtelingen te berde bracht. Op de vraag waar ze haar informatie vandaan haalde antwoordde zij: "Van Facebook."

In een tv-item over de verslaving aan sociale media bij de jeugd hoorde ik een jongen zeggen dat hij het nieuws volgde via Facebook. Ik vrees dat voor veel mensen ook Twitter een belangrijke bron van informatie is.

Facebook en Twitter zijn prima manieren om allerlei 'nieuws' snel te verspreiden, al gaat het maar om verzonnen berichten of geruchten. Zo las ik ergens over een Tweet waarin een vrouw/meisje aan collega's liet weten dat ze van de man van haar moeder (werkzaam - die man - op het Ministerie van Justitie) het advies had gekregen niet naar het Leidseplein of Rembrandtplein te gaan, want daar zouden aanslagen gepland zijn. Zo zullen wel meer mensen allerlei nieuws horen van 'de zus van de buurvrouw van mijn nicht', dat de moeite van het doorvertellen waard is. En als je ergens een 'verdacht pakje' ziet staan, moet je dat natuurlijk meteen aan heel je familie- en vriedenkring laten weten. Die zullen niet aarzelen om het verder te vertellen.

De Belgische regering weet het ook spannend te houden. Links en rechts worden invallen gedaan. Van de zestien mensen die zijn aangehouden zijn er vijftien al weer vrijgelaten. Wapens en springstoffen zijn nergens aangetroffen.

Als terrorristen niet voldoende paniek zaaien, kunnen we er met ons allen zelf voldoende aan bijdragen. Kleine moeite.


maandag 23 november 2015

SAVEN

Ik heb het er hier al eerder over gehad: het toenemende gebruik van Engelse woorden in ons dagelijks taalgebruik. Ik kan daar nog wel inkomen als het gaat om 'moderne' woorden als deleten en downloaden, maar ik begrijp nog steeds niet waarom 'kinderen' vrijwel volledig is verdrongen door het Engelse 'kids'.

Ik heb het eens even gecheckt, maar 'kid' is tegenwoordig een Nederlands woord. Het komt immers voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal (het 'Groene Boekje') en in de Dikke van Dale:
kid
kid (geen afbreking)
zelfstandig naamwoord • de m
na 1950, En­gels slang [kind, maar oor­spron­ke­lijk geitje], van de­zelf­de oor­sprong als ket [paard­je]

De Woordenlijst vermeldt geen verkleinwoord voor kid. Wel (bijv.) hond - hondje, maar geen kid - kidje. Je bent dus fout bezig als je zegt: 'Ik ging met twee kidjes naar Artis.' Dat zijn weer gewoon kind(ert)jes

Vooral in commercials wordt veel Engels gebruikt. Daar gaan ze inmiddels zover dat ze 'vernederlandste' Engelse woorden gebruiken die nog helemaal niet in het Groene Boekje en Van Dale voorkomen. Ik zag onlangs een commercial voor de website 'ippies'. Je kunt sparen als je via deze site iets aanschaft bij diverse websites. Bij ippies hebben ze het over
Spenden komt van het Engelse 'to spend' = uitgeven. Het is mij volslagen onduidelijk waarom ze het niet over 'shoppen - saven - spenden' hebben. Ze hadden ook wel even de moeite kunnen nemen om 'slim - snel - lekker' te vertalen. Dat kunnen ze tegenwoordig al op menige basisschool.

Ik heb maar eens wat verder gekeken op die website en dan schiet mij (Sorry, dat is ook Engels.) te binnen: 'What's the catch?' Je moet bij ippies eerst een account aanmaken. Je moet daar dan inloggen alvorens iets te bestellen bij bol.com, de HEMA, V & D, Wehkamp of een van de 2000 andere aangesloten websites. Ippies krijgt dan van die bedrijven een commissie en die delen ze met jou. Makkelijk sparen, toch?

Ik vraag me af: 'Hebben bedrijven als bol.com en Wehkamp ippies nodig om klanten te trekken? Waarom staan die een deel van hun winst af aan ippies door deze commissie te betalen?'

Heb je nog geen nieuwe zorgverzekeiing afgesloten? Bij OHRA krijg je 4000 ippies bij het afsluiten van een zorgverzekering. Geen idee wat je voor 4000 ippies kunt krijgen/aanschaffen.

Ik wacht eerst maar eens af tot ze bij 'Kassa' of 'Radar', mogelijk zelfs bij 'Opgelicht?!' een item aan ippies wijden.


zondag 22 november 2015

AFSTAND

In het NOS-journaal wordt vrij vaak contact gemaakt met 'correspondenten', die gevraagd wordt nadere informatie te verschaffen. Dat lijkt logisch, want je gaat er vanuit dat zo'n correspondent dichter op de feiten zit dan de journaalredactie in Hilversum.

Bij de berichtgeving over de aanslag in Mali kwam Kees Broere in beeld. Bevond Kees zich in Bamako, de hoofdstad van Mali, waar de aanslag plaatsvond? Nee, Kees sprak vanuit Kaapstad. Waarom vraag je iemand op zo'n afstand van de plaats van de gebeurtenissen om nadere informatie? Ik heb het op Google Maps eens nagekeken: via de (auto)weg reizend ligt Kaapstad ruim 2000 km verder van Bamako dan Roodeschool. Hemelsbreed zullen de afstanden ook in die orde van grootte liggen. Waarom vraagt de NOS niet de correspondent van het DAGBLAD VAN HET NOORDEN in Roodeschooll om de gebeurtenissen wat verder toe te lichten? Maar Hilversum is ook dichter bij dan Kaapstad.


zaterdag 21 november 2015

TOTAALBELEVING

Van tijd tot tijd word ik keihard met de neus op de feiten gedrukt: ik loop vaak vreselijk achter bij eigentijdse ontwikkelingen. Zo lees ik in Het PAROOL, dat de consumenten anno nu een veranderende vraag hebben. 'Die willen steeds vaker een zogenaamde totaalbeleving: een glaasje wijn bij de kapper of kledingwinkel.'

Mijn kapper biedt mij altijd een kopje koffie of thee aan. Hoe komt het nou dat ik nog nooit gedacht heb: 'Ik zou nu best zinnen hebben in een soepele merlot bij een toastje met camembert.' (Alleen een glaasje wijn terwijl er aan mijn hoofd gefriemeld wordt noem ik nog geen totaalbeleving.)

'Winkelen verandert, dus moet de regelgeving mee veranderen. Een delicatessenzaak waar je kunt lunchen met een glas wijn moet je niet belemmeren maar faciliteren,' zegt Marja Ruigrok, fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD, schreef Het PAROOL al eerder. Dus: Amsterdam wil meedoen met een proef van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) volgend jaar over mengvormen tussen winkels en horeca.

Hierbij mogen winkels ook alcohol schenken of verkopen en proeverijen organiseren, terwijl horecazaken producten mogen verkopen. Dat is wettelijk nu nog verboden.
 
Als ik weer eens wat nieuwe sweaters nodig heb ga ik niet meer naar Zeeman of C & A, maar naar Brasserie & Restaurant Roezemoes, want uiteraard wil de ook de Horeca haar clientèle een totaalbeleving kunnen aanbieden.

Zoals altijd wordt er niet voldoende doorgedacht. Waarom zou je bij Zeeman alleen maar zin krijgen in een glaasje wijn of een single malt? Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die pas van een totaalbeleving spreken als ze ter plekke ook kunnen voldoen aan een onbedwingbare behoefte om een half uurtje aan de conditie te werken. Het zou ook wel fijn zijn als je je nieuwe pyjama zou kunnen uitproberen terwijl je, in een bed liggend, naar een leuke dvd kunt kijken. Zeeman wil daar dan ook vast wel een glaasje wijn en een schaal popcorn bij leveren. Via je smartphone kun je dan meteen je bankzaken regelen. Ondertussen kan de pedicure ook even bezig zijn. Ongeruste MKB'ers kunnen bedenken: webwinkels zullen die totaalbeleving nooit kunnen bieden.


vrijdag 20 november 2015

RECORD

Gisteren las ik een bericht in Het PAROOL van een paar dagen geleden. DWDDrrrrr had een enthousiast bericht in Twitter geplaatst. Maandagavond bereikte het programma een record aan kijkers. Liefst 1.771.000 mensen hadden gekeken naar de uitzending die geheel aan de aanslagen in Parijs was gewijd. Waar terreur al niet goed voor is! Er werd, niet geheel verwonderlijk, met nogal wat afkeurende Tweets gereageerd. De Wereld Draait Door heeft op Twitter 'diep excuus' aangeboden voor een jubeltweet waarin werd gerept over het kijkcijferrecord.

Hebben Matthijs van Nieuwkerk c.s. nou geleerd dat DWDDrrrrr echt niet veel belangrijker is dan de onderwerpen en/of de gasten die daarin ter sprake komen? Dinsdagavond was topkok Robert Kranenborg te gast die een zeer bijzondere taart had gemaakt. Terwijl Matthijs van een stukje van die taart wilde gaan genieten, moest hij onverwacht een berichtje voorlezen: Krijg een heel merkwaardig bericht voor m'n snufferd. Heeft niks met deze taart te maken, wel met het eerste gesprek. Nederland-Duitsland afgelast,  verdacht pakketje, bleek ongevaarlijk. Stadion ontruimd. Heerlijke taart, zeg. Verdorie ... formidabele taart. Die tekst sprak Matthijs dus in één moeite door uit. Er was een kleine onderbreking, na "Ontruimd", om een hapje van die taart te nemen.

Ik geef direct toe: er gebeurt meer in de wereld dan terreuraanslagen en een stukje taart van een topkok kan best lekker zijn op zijn tijd, maar een ervaren journalist (Matthijs was ooit hoofdredacteur van Het PAROOL.) zou toch iets meer oog mogen hebben voor de context. Maar, zoals ik hiervoor al aanduidde, ik vermoed dat Matthijs van mening is dat de enige reden voor het bestaan van DWDDrrrrr Matthijs van Nieuwkerk zelf is. Het gaat om zijn ervaringen.

Nadat dat "Heerlijke taart" was uitgesproken, werd door het publiek gelachen. Belachelijk was het wel, ja.


donderdag 19 november 2015

BREIN

Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud (28) is mogelijk het brein achter de terroristische daden in Parijs, schrijft Het PAROOL. Dat 'brein' doet denken aan een zeer slim persoon die een ingenieus plan heeft bedacht, maar hoe ingenieus waren die aanslagen in Parijs eigenlijk?

De aanslag op het Stade de France is in feite mislukt. Er zijn buiten het stadiom zelfmoordbommen ontploft, die kennelijk bedoeld wairen om binnen te ontploffen, om veel slachtoffers onder het publiek te maken. Maar de beveiliging van het stadion was zodanig dat ze niet naar binnen konden gaan.

Wat voor geniaal brein is er nodig om te organisren dat een een aantal personen op verschillende plekken in het wilde weg op publiek schiet?

Het is geen geruststellende gedachte dat je voor terrorisme echt geen meesterbrein nodig hebt. Wat radicale ideeën zijn genoeg. Het schijnt vrij simpel te zijn een kalashnikov aan te schaffen. Binnen het Amsterdamse criminele milieu weten ze daar alles van.

Het kabinet ziet nu aankomen dat er niet voldoende opvangplaatsen voor vluchtelingen te creëren zijn. Alleenstaande mannen moeten dan maar de straat op gestuurd worden. Hoe zorg je voor meer radicalen op straat?


woensdag 18 november 2015

IMAGINE

De dag na de aanslagen in Parijs kwam een man met een piana naar het theater waar zoveel slachtoffers vielen. De man speelde 'Imagine' van John Lennon. In verschillende stations in Nederland staat inmiddels een piano, waarop iedereen mag spelen.

In Het PAROOL stond een link naar een video van AT5, waarop te zien is hoe een man op de piano in de hal van Amsterdam Centraal ook 'Imagine' speelt. Ik kende de tekst van deze song niet en zag dus niet het verband met de aanslagen in Parijs. Ik ben eens op YouTube gaan kijken. Bij volgende aanslagen zullen er wel weer mensen zijn die dit ergens in het openbaar ten gehore zullen brengen. Leer het maar vast uit je hoofd


dinsdag 17 november 2015

STILTE

Gisteren om twaalf uur was ik thuis, alleen zoals gebruikelijk, dus ik was stil. Op tv zag ik dat op diverse plaatsen mensen gezamenlijk stil waren.

In het NOS-journaal van 20:00 uur was o.a. Gerri Eickhof te zien. Hij was in een Parijse wijk waar niemand iets deed aan die één minuut stilte. Hij sprak met een man die, naar mijn idee, van allochtone afkomst was. De man zei dat er in Syrië al enkele jaren  dagelijks vele doden vallen, maar daarvoor is nog geen enkele keer een minuut stilte gehouden. Frankrijk heeft als vergelding bommen geworpen op Raqqa, de 'hoofstad' van de Islamitische Staat. Hoeveel onschuldige burgers, die al te lijden hebben onder de terreur van IS, zijn daarbij slachtoffer geworden? Gaan 'onze gedachten' naar hen en hun nabestaanden uit? Zijn we niet wat al te selectief in ons medeleven?

maandag 16 november 2015

OORLOG

We zijn in oorlog. Dat zegt Mark Rutte, dus dan moet het wel zo zijn. Al weer jaren geleden begon de regering van de USA de 'War on drugs". Ik heb niet de indruk dat die oorlog tot een duidelijke vermindering van het druggebruik in Amerika geleid heeft. Na '9/11' begon Amerika de 'War on terror'. Tegenstanders waren/zijn Al Qaida en aanverwante groepringen. 'Echte' oorlogen werden gevoerd in Irak en Afghanistan en nu ook in Syrië. In Syrië wordt gevochten tegen de officiële regering van Basshar al-Assad en tegen de nieuwste, van oorsprong Iraakse, terreurgroep Islamitische Staat (IS). Assad en IS voeren ook oorlog tegen elkaar.

Voor het voeren van een oorlog heb je minimaal twee partijen  nodig. 'Wij' willen dan wel oorlog voeren met IS, maar ik vrees dat IS daar niet aan mee wil doen. Ik vermoed dat hun voorkeur uitgaat naar de 'guerilla'. Dat is Spaans voor 'kleine oolog'. In Wikipedia wordt dat zo omschreven: de term heeft betrekking op een gewapend conflict waarbij ongeregelde strijders een reguliere krijgsmacht trachten te ontregelen en uit te putten, terwijl vanwege het verschil in vuurkracht een rechtstreekse confrontatie door die strijders zo veel mogelijk wordt vermeden.

Er is geen enkele staat, ook geen islamitische, die IS steunt. Alle reguliere staten gezamelijk moeten een krijgsmacht op de been kunnen brengen die de veertig- tot vijfigduizend strijders van IS in Syrië en Irak  in korte tijd kunnen uitschakelen. Maar daarmee worden aanslagen als die in Parijs niet voorkomen. De guerilla van de Farc in Colombia duurt nu al vijftig jaar. De oorlog in Vietnam begon als een guerilla van de Vietminh tegen de Fransen. De Russen werden door diverse guerillagroeperingen uit Afghanistan verdreven. Erg rustig is het daar nog steeds niet.

Gewapende conflicten worden uiteindelijk niet beëindigd op een slagveld, maar aan een onderhandelingstafel.

UPDATE (08:15 uur)

Zo makkelijk is het. In het NOS-journaal van vanochtend wordt melding gemaakt van twee gelegenheden waarbij een onbeheerde koffer wordt opgemerkt: in een GVB-bus in Amsterdam en in het Centraal Station van Rotterdam.  Je kunt dus een heel station (of luchthaven, of stadion, of winkelcentrum) gedurende enige tijd laten afsluiten door simpelweg een lege koffer achter te laten.

Onze tv is ontregeld in die zin, dat er geen talkshow of nieuwsshow voorbij gaat zonder deskundigen die hun licht over de aanslagen en wat daar bij komt laten schijnen. Matthijs van Nieuwkerk zal het vanaovond ook niet kunnen laten.


zondag 15 november 2015

BIJVERSCHIJNSELEN

Alle media hadden gisteren maar één onderwerp: de terrorristische aanslagen in Parijs. Waar zou ik het vandaag dan over moeten hebben? Als ik het over een willekeurig ander onderwerp zou hebben, zouden mijn lezers zich gaan afvragen in welke wereld ik leef.

Ik ga het niet over de aanslagen hebben. Ik zou het kunnen hebben over de berichtgeving over de aanslagen, maar dat zal ik ook niet doen. Ik vrees dat ik dan wat mensen voor het hoofd zou stoten. Ik zal het hebben over wat bijverschijnselen.

Ik doe niet aan sociale media, maar ik neem aan dat op Facebook en Twitter de berichten over de aanslagen niet van de lucht zijn. Op Youtube waren gistermiddag al de eerste zelfgemaakte beelden van (de omgeving van) de aanslagen te zien. Er zullen er nog vele volgen. Er kwamen mensen naar die concertzaal toe voor het maken van een selfie.

Op instagram deed dit beeld de ronde:


Dat doet natuurlijk sterk denken aan dit beeld uit de vorige eeuw:


Het heeft met terrorrisme niets te maken. Het is ontleend aan de seinen die je kunt geven met vlaggetjes, zoals ik dat nog bij de padvinderij geleerd heb. Twee vlaggetje schuin naar beneden staan voor de letter N, één vlaggetje  recht naar boven voor de D. ND stond voor 'nuclear disarmement'. Het symbool werd dus veel gebruikt bij demonstraties tegen kernwapens, ook bij de grote demonstraties in Amsterdam (1981) en Den Haag (1983).

Zo, hebben jullie toch nog wat bijgeleerd.


zaterdag 14 november 2015

BIJNA

Ik geloof in bijna-doodervaringen. D.w.z. dat ik de mensen geloof die zeggen dat zij op het randje van de dood een ervaring hadden die meestal als mooi of anderszins als heel bijzonder wordt omschrven. Daarmee houdt het wat mij betreft ook op. Ik geloof niet dat bijna-doodervaringen 'bewijzen' dat er een hemel of ander soort hiernamaals is.

Trouw schrijft over de neurochirurg Eben Alexander. Hij kende de verhalen over bijna-doodervaringen. En wist dat ze neurologisch heel plausibel te verklaren zijn: wie bijna het leven laat en 'terugkomt' met een wonderlijke getuigenis, heeft een prachtige hallucinatie beleefd. (...) Een infectie met de E. coli-bacterie zorgde er uiteindelijk voor dat hij zijn visie radicaal herzag. Terwijl de bacterie zijn hersenen aanvrat, lag Alexander lag zeven dagen lang in een coma. Tijdens die sluimerperiode overkwam hem het schijnbaar onmogelijke. Hoewel zijn hersenschors volgens metingen op stand-by zou hebben gestaan en iedere vorm van bewustzijn uitgesloten leek, beleefde hij een avontuur waarbij hij naar eigen zeggen klaarwakker was. (...) Nu verkondigt hij stellig: de hemel bestaat. (Onderstreping toegevoegd.)

Ik houd me niet vaak bezig met bijna-doodervaringen, maar er is me wel wat opgevallen in de verhalen daarover. Volgens mij zijn er nauwelijks of geen beschrijvingen vam grote aantallen mensen/zielen die zich daar bevinden. Die neurochirurg heeft het over glinsterende wezend die daar rondzweven. Vogels? Engelen? (...) Het uitendelijke verhaal is 'nog vreemder'. 'Het grootste gedeelte van de reis was er iemand bij me. Een vrouw. Ze was jong, ik herinner me haar tot in detail. Ze keek me aan met een blik die, als je hem vijf seconden zou gadeslaan, je hele leven de moeite waard maakte - wat je eerder ook beleefd zou hebben. Ja, dan wil je wel doodgaan.


vrijdag 13 november 2015

FLOORTJE

Ik kijk niet regelmatig naar 'Floortje Naar Het Einde Van De Wereld'. Eergisteren keek ik wel naar de aflevering waarin Floortje op bezoek gaat bij een Nedelands echtpaar dat met twee kinderen in de jungle van Peru woont, waar ze een opvangcentrum voor gewonde en verweesde dieren zijn begonnen. De bedoeling is dat die dieren zo mogelijk weer teruggeplaatst worden in hun natuurlijke omgeving.

Floortje gaat op een dag met de dochter van tien ergens fruit plukken. Op een gegeven moment zegt ze: "Ik denk dat er niet veel meisjes van tien zijn die zo door de jungle lopen." Floortje zal dat niet zo bedoeld hebben, maar het is een opmerking die beter past in het oude koloniale tijdperk, toen het leven in die andere, vreemde wereld nog met westerse ogen bekeken werd. Je zou het een Eurocentrisch wereldbeeld kunnen noemen

Ik heb eens gegoogeld en ik las ergens dat in het Zuid-Amerikaanse regenwoud zo'n 800.000 indianen wonen. Dat is bijna gelijk aan het aantal inwoners van Amsterdam. Niemand zal zeggen: 'Ik denk niet dat er veel meisjes van tien door Amsterdam lopen.' Ook in Afrika en Azië zijn nog aardig wat jungles. Je mag dus aannemen dat er vrij veel meisjes van tien door een jungle lopen. Floortje had moeten zeggen: 'Ik denk dat er niet veel Nederlandse/westerse meisjes van tien door de jungle lopen.' Sommige oude gewoonten sterven slechts zeer langzaam uit.

donderdag 12 november 2015

11/11

Gisteren was het 'de elfde van de elfde'. Dat is, als je van carnaval houdt, een belangrijke datum. Dan immers beginnen, om 11 over 11 's ochtends, de voorbereidingen voor het carnaval van volgend jaar. Ik ben 'boven de grote rivieren' en ook nog eens orthodox calvinistisch opgegroeid. Ik heb dus helemaal niets met carnaval. Ruim 50 jaar geleden, in 1962, bevond ik mij tijdens het carnaval in Vught, waar ik net begonnen was aan het vervullen van mijn dienstplicht. Ik ben toen wel een avondje het nabije Den Bosch ingegaan. Ik werd in mijn (voor)oordeel bevestigd: carnaval was niets voor mij.

11 november is ook de dag van Sint Maarten. In Amsterdam-Zuid, waar ik mijn jeugd doorbracht, wisten we daar niets van en deden we daar niets aan. In 1964 woonde ik, 'op kamers', in Amsterdam-Noord. Ik kwam tot de ontdekking dat ze daar al sinds mensenheugenis wel aan Sint Maarten doen. Kinderen trekken met lampions langs de deuren, bellen overal aan, zingen een liedje en verwachten snoep als tegenprestatie.

Vier jaar geleden toen ik net twee maanden weer in Noord woonde, werd ik 's avonds verrast door de deurbel. Niet de bel die ik hoor als er beneden bij het portiek gebeld wordt, maar die bij de deur die toegang geeft tot mijn flat. De hal stond vol met kindertjes. Ik moest ze teleurstellen, want ik had niets te snoepen in huis.

Gisteravond werd er ook aangebeld, maar ik heb de deur niet open gedaan, want ik had de kindertjes weer niets te bieden.


woensdag 11 november 2015

LEUKER

Gisteren was ik met leukere dingen bezig dan nadenken over een leesbare blogtekst. Zo was ik gastheer voor drie vrienden, die wel wat wilden drinken en eten.

Vanochtend was ik beduidenld later wakkker dan normaal, dus ik had niet veel tijd om aan het schrijven te besteden.

Trouwe lezers kunnen hun tijd nu ook weer aan iets nuttigs besteden. Morgen weer een 'echte' Beggartalk.


dinsdag 10 november 2015

BEACH

Waar anders in Nederland, schrijft het AD, vind je een grote stad met 11 kilometer kust? Nergens. En dat wordt in binnen- en buitenland nog te weinig begrepen. Wethouder Karsten Klein (CDA) wil daarom vooral voor buitenlanders duidelijker maken dat de stad een strand heeft.(...) Om meer buitenlandse toeristen te lokken rept Den Haag in internationaal verband voortaan liever over The Hague Beach dan over Scheveningen.

Karsten heeft met zijn plannen velen, vooal Scheveningers, op de ziel getrapt. Geboren Scheveninger (en minister van Binnenlandse Zaken) Ronald Plasterk (PvdA) is niet blij met de promonaam, blijkt zaterdag uit zijn tweets. De minister van Binnenlandse Zaken spreekt van een 'hellend vlak': "Ik ben geboren op Scheveningen. Niet op de Hague Beach."

Laat ons maar eens van de vooronderstelling uitgaan dat Den Haag een grote stad is, die voor buitenlanders de moeite van een bezoek waard is. Waarom bezoeken toeristen een (grote) stad. Ik denk vooral vanwege de cultuur: de historische bebouwing, musea, concertzalen, schouwburgen, van die dingen. Wie naar het strand wil zal eerder naar een badplaats gaan, waar Nederland er ook voldoende van heeft. Aan de The Hague Beach ligt overigens niet alleen Scheveningen, maar ook Kijkduin.

Die 'promotienaam' is vooral ingegeven door het feit dat Schevingen moeilijk is uit te spreken voor veel buitenlanders. De g-klank is sowieso al moeilijk uit te spreken voor de meeste niet-Nederlanders en helemaal na een s. De medewerkers van hostel Jorplace in de Keizerstraat vinden dat het praktisch is, zeker voor toeristen van andere continenten. "In China zullen ze niet snel googelen op Scheveningen,'' zegt Marion. Dat geloof ik direct. Ze zullen ook niet gauw googelen op Marken, maar het zou best kunnen dat ze daarheen vanuit Amsterdam een tochtje maken.

Overigens zal het het Haagse stadsbestuur volgens mij worst zijn of de toeristen naar het strand gaam. Ze moeten vooral de boulevard bezoeken en de Keizerstraat (een belangrijke winkelstraat) en daar zo veel mogelijk geld uitgeven. Amerikanen komen toch wel, al kunnen ze 'Scheveningen' niet uitspreken. Ze gaan ook wel naar China al kunnen ze daar de taal ook niet uitspreken, zelfs niet lezen. Voor de Chinezen geld mutatis mutandis hetzelfde. In de 23 jaar dat ik in Den Haag gewoond heb, kwam ik zelden op Scheveningen. Kijkduin is veel leuker.


maandag 9 november 2015

JIJ

Toen ik nog kind was, was het gebruikelijk iedere volwassene, om te beginnen je (groot)ouders en ooms en tantes , met 'u' aan te spreken. Volwassenen onder elkaar spraken iedereen die geen familie, vriend(in) of goede bekende was ook met 'u' aan. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw werd tutoyeren steeds meer gebruikelijk. In mijn toenmalige werkkring, de Ziekenfondsraad in Amsterdam, later in Amstelveen, was het al gemeengoed geworden je directe chef (en andere chefs) te tutoyeren. Maar toen ik bij de Haagse ziekenfondsen ging werken, sprak men daar zelfs directe collega's nog met 'u' aan. Bij de Provincie, waar ik later ging werken, was het uiteindelijk heel gewoon dat je als ambtenaar ook leden van Provinciale Staten, gedeputeerden en zelfs de commissaris van (toen nog) de koningin tutoyeerde.

Gisteren bleef ik na Buitenhof hangen bij NPO 1 en keek dus naar Studio Sport. Daar werd ruim aandacht besteed aan de komende 'klassieker' Feyenoord - Ajax. Joep Schreuder (49) sprak met allerlei mensen die ooit iets met een van de twee clubs te maken hadden of nog hebben, dus ook met ('IJzeren') Rinus Israel (73), die bij Feyenoord speelde in de tijd dat Nederlandse clubs nog wel eens (zeer) succesvol waren in het Europese voetbal. Joep begon met 'meneer Israel' en 'je' en vroeg toen "Mag ik jij zeggen?" Rinus vond het best. Vervolgens sprak Joep Rinus voortdurend met 'u' aan. Zoiets hoor je vaker in tv-programma's

Zo langzamerhand behoor ik echt wel tot de 'oudjes', maar het maakt me volstrekt niet uit of ik met 'je' of 'u' wordt aangesproken. Zelf gebruik ik ook vaker 'jij' dan 'u', ongeacht leeftijd, rang of stand van de aangesprokene. Is dat nu 'Amsterdams', of 'Randstads'? Het heeft volgens mij niets te maken met 'respect'. Hoe gaat dat op het platte land (= Nederland buiten Amsterdam)?


zondag 8 november 2015

ZWART

Over vier weken is het weer achter de rug, Sinterklaas. Dan zijn we hopelijk ook weer voor een paar maanden verlost van de discussies over Zwarte Piet, want die blijven maar doorgaan. Gisteren weer in Het PAROOL: Pieten bij Sinterklaascentrales overwegend zwart, ook in Amsterdam.

Een rondgang van het ANP langs verhuurcentrales leert dat de klanten veelal om een traditionele Zwarte Piet vragen en dat de bedrijven daar ook zelf aan vasthouden.

In beginsel ben ik geneigd de anti-Zwarte-Pieten gelijk te geven. Waarom zou je een gewoonte in stand houden, waardoor een bevolkingsgroep zich gekwetst voelt? Maar eergistern werden mijn steunkousen aangetrokken door een zwarte Surinaamse thuiszorgster. Hoe we erop kwamen weet ik niet, maar zij begon erover. Ze zag ernaar uit Sinterklaas te vieren met haar kinderen en kleinkinderen, zoals ze dat vroeger ook in Suriname deed. Op mijn vraag antwoordde zij dat daar een zwarte Zwarte Piet bij hoorde. Natuurlijk sprak zij niet voor de gehele zwarte gemeenschap in ons land, maar volgens mij doen de actievoerders die zo 'teuge' zijn dat ook niet.

Elders las ik dat een zwarte acteur het briljante plan lanceerde Sinterklaas zwart te maken.

Dan heb ik ook nog wel een idee: laat Sinterklaas en Zwarte Piet spelen door recente migranten. Die worden toch al voortdurend zwart gemaakt.


zaterdag 7 november 2015

FANTOOM

Vannacht ben ik erin getrapt: de fantoomhuisbel. Een jaar of vijf, zes geleden, ik woonde toen nog op de Geuzenkade in De Baarsjes, heb ik daarover hier al eens geschreven. Af en toe word ik wakker door mijn telefoon of huisbel. Die telefoon echter klinkt met zo'n ouderwetse rinkel van de telefoon uit mijn jeugd. Hij gaat ook nooit meer dan één keer over. Ook de huisbel klinkt heel anders dan de echte 'bel'. Ik realiseer me dus altijd direct dat ik in mijn beld kan blijven liggen.

Je moet ook nog even weten dat sinds begin mei ik tweemaal daags bezoek krijg van de thuiszorg die de steunkousen komt aan- en uittrekken die de bloedsomloop in mijn benen reguleren. (Er schijnt hier en daar een enkeling te zijn die die dingen zelf kan aantrekken, maar daar hoor ik dus niet bij.) 's Avond komt de thuiszrg meestal tussen acht en negen uur. Soms ga ik ook wel eens kort na het journaal naar bed.

Vannacht werd ik dus wakker van de 'huisbel'. Ik had net een uurtje geslapen, bleek later. Ik stapte mijn bed uit en liep naar de woonkamer waar de intercom hangt, waarop ik kan zien wie er voor de deur staat en waarop een knopje zit waarop ik moet drukken om de deur open te doen. Tijdens die paar stappen dacht ik: 'Ga dan ook niet naar bed als de thuiszorg nog niet geweest is.' (Ik draag nooit een pyjama.) Direct daarna besefte ik dat de thuiszorg al geweest was en toen constateerde ik ook dat de monitor van de intercom zwart was: er was helemaal niet gebeld. Voor het eerst sinds dat fantoom zich af en toe aandient was ik erin getrapt. Dat overkomt me geen tweede keer.


vrijdag 6 november 2015

INVLOED

Trouw schrijft over een artikel in de NRC: De krant meldde dat ING vorig jaar belangrijke onderdelen heeft geschreven van een wet die Nederlandse banken een belastingvoordeel geeft van 350 miljoen euro per jaar op een nieuw type obligatie (schuldbewijs bij lening). (...) De Tweede Kamer eist opheldering over de invloed van banken op wetgeving. Politici maken wetten, niet bankiers, aldus PvdA-Tweede Kamerlid Henk Nijboer woensdag. 

Waar maakt die Nijboer zich nou zo druk over? Hij heeft natuurlijk gelijk: politici, waarvan hij er een is, maken wetten, niet de ING. Het was dan ook niet de ING, maar de minister van Financiën, die met een wetsvoorstel kwam. De minister mag helemaal zelf weten wie hij, naast zijn ambtenaren, inschakelt bij het maken van dat voorstel. Het is vaak best handig daarbij 'het veld' in te schakelen. Daar weten ze immers het beste hoe sommige voorstellen in de praktijk van alle dag zullen uit pakken.

Nijboer moet trouwens niet doen alsof hij zelf nooit overleg pleegt met belangengroepen, voordat hij zijn oordeel klaaar heeft over een wetsvoorstel. Die belangengroepen proberen zijn besluitvorming (en die van zijn collega's) te beïnvloeden. Daar bestaat zelfs een woord voor: lobbyen. Heeft Nijboer nooit met een lobbyist gesproken?


donderdag 5 november 2015

BLIJ

Ik betrek mijn telefoon, tv, radio en internet van Ziggo. Daarvoor was dat UPC, maar de twee zijn gefuseerd. Ik moet nu, geloof ik, heel erg blij zijn, want met ingang van 12 noveember a.s. kan ik, zonder dat ik daarvoor meer moet betalen naar live verslagen van wedstrjden uit de Spaanse en Portugese voetbalcompetitie kijken en ook nog naar de EK- en WK-kwalificatiewedstrijden. En daarmee houdt het niet op: Volgens Het PAROOL zitten in het pakket ook: Formule 1 en NBA-basketbal. Ook is er onder meer aandacht voor golf, tennis en atletiek. Verder zijn live hockey- en basketbalwedstrijden uit de Nederlandse competitie te zien. Klap op de vuurpijl: Ook is er de wekelijkse talkshow Peptalk, met gastheer Jack van Gelder. Die was al - voor het grote geld, neem ik aan - van Studio Sport overgestapt naar Fox. Nu kan hij ook nog wat bij schnabbelen bij Ziggo.

Ik hoef geen live versslagen van de Nederlandse voetbalcompeitie en EK- en WK-kwalificatiewedstrijden te zien, laat staan die van Spaanse en Portugese clubs. De Formule 1 en alle andere wedstrijden waarin auto's en motoren rijden zouden wat mi betreft op ecologische gronden verboden moeten worden. Het interesseert me geen fluit wat Amerikanen op basketbalgebied presteren. Golf is misschien leuk om zelf te spelen, maar als kijksport vind ik het niks.

Ik kan nu al kiezen uit meer dan vijftig kanalen, waaronder Eurosport, waar ik nooit naar kijk. Ik heb ruim voldoende aan de samenvattingen en af en toe en live uitzending van Studio Sport. Zijn er echt mensen die de hele dag naar voetbal en andere sporten willen kijken?

woensdag 4 november 2015

V OORUITZIEN

Het is een paar dagen geleden dat zelfsturende auto's ruim in het nieuws kwamen. Ik kan me goed voorstellen dat over een niet al te groot aantal jaren de zelfsturende auto een algemeen verschijnsel in het verkeer wordt. Maar wat lees ik nou weer in Het PAROOL? Gemeente nauwelijks voorbereid op snelle ontwikkeling zelfrijdende auto's.

"Regeren is vooruitzien", zeker, maar mogen we nu echt van het gemeentebestuur verwachten, misschien zelfs wel van regering en parlement, dat ze nu al een een kant-en-klaar plan hebben klaar liggen voor het tijdperk van de zelfrijdende auto?

Volgens veel deskundigen zal het gebruik van zelfrijdende auto's binnen vijftien jaar leiden tot een ander gebruik van de openbare ruimte. Volgens hen zal hierdoor het delen van auto's een vlucht nemen. Het is daardoor de vraag of bijvoorbeeld het doortrekken van de metro tot een ringlijn nog zin heeft.

René Seyger van adviesbureau Roland Berger ziet ook bussen uit het stadsbeeld verdwijnen. 'Die zijn niet meer nodig, mensen delen autootjes. Voor het fijnmazige netwerk is dat veel handiger dan zo'n grote bus. Zie die autootjes als belbus nieuwe stijl.' René voorziet kennelijk niet dat er tegen die tijd nog steeds mensen zijn die geen zelfrijdend autootje kunnen betalen en evenmin geld hebbem om zo'n ding te delen.

Uit Amerikaans onderzoek bleek recent dat met zelfrijdende auto's 84 procent van de huishoudens één auto meer dan voldoende vond. Er zijn mensen in Nederland die vinden dat huishoudens nu al voldoende hebben aan één auto. Op het platteland hebben (gezinnen van) raadsleden van GroenLinks mogelijk nog behoefte aan twee auto's (waarvan één elektrisch), maar in Amsterdam is dat absoluut niet nodig.

Mijn idee is dat meer ruimte voor auto's leidt tot meer auto's. Ik zie nu al voor me dat de publieke ruimte verstikt raakt door al die handige zelfrijdende auto's.

dinsdag 3 november 2015

VERTROUWEN

Hieronder zie je twee artikele uit het Wetboek van Strafrecht

Artikel 99
Hij die een hem van regeringswege opgedragen onderhandeling met een buitenlandse mogendheid opzettelijk ten nadele van de staat voert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie. (Maximaal € 81.000,00) 

Artikel 104
Met gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie wordt gestraft hij die, in tijd van oorlog, zonder oogmerk om de vijand hulp te verlenen of de staat tegenover de vijand te benadelen, opzettelijk:
1. een verspieder van de vijand opneemt, verbergt of voorthelpt;
2. desertie van een krijgsman, in dienst van het Rijk, teweegbrengt of bevordert. 

Bram Moszkowicz was ooit een gevierd advocaat. Toen maakte hij wat misstapjes en mocht hij dat beroep niet langer uitoefenen. Bram besloot de politiiek in te gaan. Vermoedelijk dacht hij dat zijn bekende naam alleen al voldoende was voor een aantal zetels in de Tweede Kamer. Helaas, voor hem, zal hij volgens de huidige peilingen niet meer dan éé'n zetel krijgen. Bram dacht vervolgens dat hij met het thema 'immigranten' wel zou kunnen scoren. Daarom heeft hij volgens  Het PAROOL bij de politie aangifte gedaan tegen de Nederlandse Staat.

Moszkowicz en Kamerlid Joram van Klaveren, tweede man van 'Voor Nederland' (VNL) zeggen te menen dat Mark Rutte en zijn kabinet illegaal handelen door Syrische asielzoekers binnen te laten. Ze zouden artikel 99 (tegen opzettelijk benadelen van Nederland) en artikel 104 (tegen onderdak bieden aan de vijand) van het Wetboek van Strafrecht overtreden. (...) Volgens Theo de Roos, raadheer (sic) en voormalig hoogleraar strafrecht, is de actie van Moszkowicz en Van Klaveren 'volstrekt waanzinnig'. 'Het is zo vergezocht dat het moeilijk is om er serieus commentaar op te geven.

Je kan van Bram veel zeggen, maar niet dat hij dom is. Hij weet dus dat hij aan een 'mission impossible' begonnen is. Hij doet dat alleen omdat hij meent daarmee het imago 'anti-immigrant' te krijgen. Hij ziet dat Wilders daarmee veel stemmen trekt. Waarom zou dat hem niet lukken?

Bram is nog altijd niet te vertrouwen.


maandag 2 november 2015

KAARSJE

Vanavond om 18:46 uur gaat Anita Witzier kaarsjes ontsteken bij NPO 2, want het is Allerzielen. Dat is voor rooms-katholieken de gelegenheid om doden te herdenken. ‘Vroeger’ deden ook alleen de rooms-katholieken dat. Maar nu is het de tijd van de emo-tv en gaan we daar een mooi programma van maken. Bij de digitale gids van de NPO lees ik: KRO-NCRV houdt de herinnering levend aan overleden dierbaren. Het programma staat stil bij wat zij hebben betekend.

Ik heb ook een zeer dierbare verloren. Maar ik wacht echt niet een heel jaar tot het weer 2 november wordt om stil te staan bij wat zij voor mij heeft betekend en nog betekent. Ik heb echt Anita Witzier niet nodig om mijn herinnering leven te houden en zeker geen muziek van bekende Nederlandse artiesten (...) In de uitzending is onder ander meer aandacht voor het overlijden van volkszanger Albert West. Hij werd aangereden tijdens zijn wekelijkse fietstochtje en overleed op 4 juni 2015. Albert was vooral een familieman. Zijn vrouw en dochter brengen een ode aan hem. Ook wordt stilgestaan bij het verhaal van Marlies Bol Haagsma. Marlies heeft uitgezaaide kanker en niet lang meer te leven. Het leven van haar gezin staat het afgelopen jaar in het teken van afscheid nemen. Ze heeft haar eigen begrafenis al geregeld als in de zomer van dit jaar haar zoon Pim overlijdt bij het motorracen. Verder een eerbetoon aan de twee poolreizigers die eind maart van dit jaar naar de Noordpool vertrokken en niet meer terugkeerden: Marc Cornelissen en Philip de Roo. Avonturiers, vrienden, maar vooral ook mannen met een missie: ze willen de wereld verbeteren, de aarde beschermen. Op hun laatste reis deden ze onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering op de dikte van het ijs. Deze missie kostte hen uiteindelijk het leven. Hij was twee weken een held: Ben Oude Nijhuis. We steken een kaarsje op voor de man die op 82-jarige leeftijd in het programma Pauw de strijd aanging met staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid. Zijn optreden maakt veel indruk. Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, besluit een verpleeghuis te gaan bouwen dat als eerbetoon het Ben Oude Nijhuis gaat heten. Op de website kunnen mensen de naam van hun dierbare achterlaten en wordt de mogelijkheid geboden dat deze tijdens de uitzending in beeld wordt vertoond.

Als de nabestaanden van die mensen een kaarsje voor hun willen opsteken, vind ik dat prima, maar wat heb ik daar mee te maken? Ik heb geen enkele band met ze. Ik ben er op voorhand niet van overtuigd dat muziek van bekende Nederlandse artiesten mij enige troost biedt.Sterker nog: als KRO-NCRV er niet over begonnen zouden zijn, zou het best kunnen dat ik vandaag niet aan Boukje had gedacht. Zulke dagen komen ook wel eens voor. Vandaag komt mijn schoonmaakster en ga ik naar de fysiotherapeut. Daar steek ik geen kaarsje bij aan. Als Anita bezig is, kijk ik waarschijnlijk naar Studio Sport en DWDDrrrrr.

zondag 1 november 2015

ENQUÊTE

Van het Radartestpanel ontving ik een enquête, waarin o.a. de volgende twee stellingen waarmee ik het ‘helemaal oneens’, ‘oneens’, ‘eens’ en ‘helemaal eens’ kon zijn:

  • Ik verwacht van mijn huisarts / medisch specialist dat deze mij informeert over welke behandelingen / in welke ziekenhuizen mijn zorgverzekeraar vergoedt.
  • Ik verwacht van mijn huisarts / medisch specialist dat deze mij automatisch doorverwijst naar ziekenhuizen waar mijn behandeling wordt vergoed.
Als patiënt ben je behoorlijk afhankelijk van je arts, of dat nu je huisarts of een specialist is. Het ontbreekt je immers aan voldoende kennis om zijn/haar diagnose en therapie op juistheid te checken. Steeds maar weer en second opinion vragen schiet ook niet op.

Ik ben er altijd vanuit gegaan dat als de huisarts mij doorverwijst, ik geen verwijzing krijg naar een specifieke specialist, maar naar een specialisme. Ik maak zelf wel uit naar welke specialist en welk ziekenhuis ik ga.

Voor ik mijn verzelering afsloot heb ik bij de verzekeraar nagegaan met welke ziekenhuizen en specialisten in de regio Amsterdam deze overeenkomstem had gesloten en op welke vergoedingen in mocht rekenen. In de eerste plaats omdat ik er vanuit ga, dat ik met specialisten inaanraking kom en er rekening nee houdt dat ik wel een keer za worden opgenomen. In de twee plaats omdat ik niet ook op dat terrein van de huisarts afhankelijk wil zijn en in de derde plaats omdat ik niet van mijn huisarts verwacht (zelfs niet mag verwachten) dat die van al zijn patiënten weet bij wie ze verzekerd zijn en op welke polisvoorwaarden en met welke ziekenhuizen in zijn/haar omgeving die  verzekeraars welke overeenkomsten hebben gesloten. Die huisarts zou ook eens wat vergeten kunnen zijn.

Op de stellingen uit die enquête heb ik dus gereageerd met "helemaal oneens".