dinsdag 6 oktober 2015

PRIJS

Enig idee wie Liu Xiaobo is? Hij kreeg in 2010 de Nobelprijs voor de vrede. Dat heeft hem duidelijk geen wereldbekendheid opgeleverd. 21 jaar geleden kregen Yasser Arafat, Shimon Peres en Yitzchak Rabin deze prestigieuze prijs, maar een oplossing van het Palestijns-Israëlische conflict is nog geen stap dichterbij gekomen.

Over enkele dagen wordt bekend gemaakt wie dit jaar de Vredesprijs krijgt. Als belangrijke kandidaat wordt genoemd paus Franciscus. Waarom eigenlijk? Liu Xiaobo kreeg de prijs (ik citeer Wikipedia) "Voor zijn lange en niet-gewelddadige strijd voor fundamentele mensenrechten in China". Hoe zit dat met de fundamentele mensenrechten in de club waarvan Franciscus de baas is? Nog maar een paar dagen geleden werd een priester ontslagen omdat hij er openlijk voor uitkwam dat hij homo is en een relatie met een man heeft. In een beschaafd land, zoals dat van ons, is dat een grondrecht.

In de Volkskrant las ik: Het Vaticaan liet in een verklaring weten dat hij is bedankt voor zijn diensten in de Congregatie voor de Geloofsheer. Aanleiding was niet zijn seksuele voorkeur, maar het interview en de geplande demonstratie. Die acties waren volgens het Vaticaan 'ernstig en onverantwoordelijk'. Je mening geven in een interview en een demonstratie plannen zijn in een demoncratie ook heel gewoon. Ironische bijzonderheid: die 'Congegratie voor de geloofsleer' is de opvolger van wat vroeger de Inquisitie werd genoemd. Die ontslagen priester had dus kunnen weten wat hem boven het hoofd hing.


2 opmerkingen:

 1. Kleine denkfout: "Nobody expects the Spanish inquisition..."

  https://youtu.be/Tym0MObFpTI

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naastenliefde wordt door gelovigen veelal als een van de moeilijkste opdrachten uit de bijbel beschouwd. De priester houdt waarschijnlijk zeer veel van zijn mannelijke partner en wordt nu op een hypocriete manier afgeserveerd door het Vaticaan. Wat gaat onze vredelievende paus daar nu weer mee doen. Hoop dat hij veel tegengas krijgt maar zeker niet binnen zijn Vaticaan.
  O ja, a.s.zaterdag de Roze viering in de Groenmarktkerk te
  Haarlem vanaf 16.00 uur. Een dienst waarin o.a. homosexualiteit en andere sexuele varianten centraal zal staan voor alle .geloofsgroeperingen". Ben er zeker bij want ik zing in het projectkoor.
  By the way, a.s. zaterdag Roze viering in de Groenmarktkerk te Haarlem vanaf 16.00 uur.

  BeantwoordenVerwijderen