Het kabinet overweegt het lage btw-tarief op de meeste producten af te schaffen. Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent. Zo begint een bericht in Trouw. En inmiddels wordt er alom gepraat over de belastingplannen van het kabinet. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden. DE boodschappen? Welke boodschappen precies? Alleen magere melk of ook de volle melk? Komt er een commissie die gaat bepalen wat de werkelijk essentiële boodschappen zijn, die de belastingbetalers gezond en arbeidsgeschikt houden en die dus het lage btw-tarief behouden?
Wat voor 'excuus' zal de PvdA nu weer hebben om met dit voostel akkoord te gaan? Daar moeten ze toch ook weten dat de btw relatief zwaarder drukt op de lage inkomens. De baas van de ABN-AMRO betaalt net zo veel btw bij een wasmachine, of over zijn telefoonrekening, als zijn iets minder verdienende chauffeur
Bij NRC.nl las ik: Het kabinet beseft dat de voorgestelde btw-verhoging voor veel burgers en bedrijven een pijnlijke en kostbare maatregel is – het verzet van lobbygroepen van bijvoorbeeld kappers, schoenmakers en de bouw zal groot zijn. (...) Volgens een studie van het CPB van begin vorig jaar bereikt het lage tarief bovendien al lang niet meer het doel waar het ooit voor was ingesteld. Het moest een instrument zijn om de belastingdruk voor lagere inkomens te verminderen. Inmiddels blijkt dat het vooral mensen met hoge inkomens zijn die er van profiteren: dat zijn de groepen die veel uit eten gaan, het theater of een concert bezoeken. Als die hoge inkomens er dan (onbedoeld) van profiteren, kan dat dan niet teruggehaald worden via de inkomstenbelasting? Daar is de VVD tegen, ja, maar als de PvdA die btw-maatregel slikt, mag de VVD toch wel iets terugdoen?
De Telegraaf schrijft: Afschaffing van het lage btw-tarief kost 55.000 banen in de vrijetijdssector. Daarmee komt de ambitie van het kabinet om met een nieuw belastingstelsel juist 100.000 banen te scheppen in een heel ander daglicht te staan.
Hoe 'loyaal' zullen de 'oppositie'-partijen D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus en CDA blijven, resp. blijken
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten