"De figuur van Zwarte Piet (...) zorgt ervoor dat blanke kinderen met de paplepel een superioriteitsgevoel ingegoten krijgen." Trouw citeert Perez Jong Loy, in het dagelijks leven welzijnswerker, die de rechter de inkomst van Sinterklaas en Zwarte Piet in Amsterdam wil laten verbieden. Ik zal Zwarte Piet en zijn blamke baas niet missen, maar ik ben wel met beide opgegroeid. Toch weiger ik aan te nemen dat mij daardoor een superioriteistgevoel met de paplepel is ingegoten. Dat gevoel zou ik dan al die 75 jaar met mij moeten hebben meegedragen en dat ontken ik ten stelligste.
Als Perez en anderen zich minderwaardigheidsgevoelens voelen opgedrongen door een gebruik dat 'wij' al jaren lang in stand houden, wil ik dat gebruik best afschaffen. Als Sinterklaas maar niet vervangen wordt door een oubollige vetzak die uit Amerika is komen overwaaien.
Discriminatie betekent het toepassen van een slechte eigenschap van één of enkele personen op een complete groep. Dat is prccies wat Perez doet. Hij zal misschien wel eens gediscrimineerd zijn door een blanke die Zwarte Piet wat verkeerd beoordeelde. Dat houdt niet in dat alle Nederlanders van jongs af aan zwarten gediscrimineerd hebben.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Misschien kunnen Perez e.a iets aan hun minderwaardigheidsgevoelens doen i.pv. een door velen geliefde traditie af te schaffen.
BeantwoordenVerwijderen