'Maar dat dergelijk fietsgedrag het risico op een ongeluk verhoogt, is evident,' zegt woordvoerder Patrick Rugebregt van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Aldus Het PAROOL. Met 'dergelijk fietsgedrag' wordt gedoeld op het fietsen en tegelijkgertijd naar muziek luisteren of tegelijkertijd via je mobieltje bellen. Het behoeft geen betoog dat je met een smartphone nog veel meer kunt doen dat je aandacht van het verkeer afleidt en tot een ongeluk kan leiden. Je kunt ook zeggen dat er nauwelijks wetenschappelijk onderzoek voor nodig is om te concluderen dat het fietsend gebruiken van een mobiele telefoon, slim of dom, zeker in het stadsverkeer levensgevaarlijk is.
Bellen op de fiets en fietsen met koptelefoon is in Duitsland nu strafbaar. Waarom in Nederland eigenlijk niet? (...) Maandag werd in Keulen nog een 44-jarige fietser gedood door een tram doordat zij door haar koptelefoon het gerinkel en geclaxoneer niet hoorde.
De Nederlandse overheid volgt het voorbeeld van Duitsland vooralsnog niet. 'Wanneer we hier iets strafbaar stellen, moet het probleem evident zijn, net als de handhavingsmogelijkheden. Dat is niet het geval bij bellende of naar muziek luisterende fietsers,' aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Hoe evident moet een probleem eigenlijk zijn? En hoe zit het met de handhavingsmogelijkheden vam niet-handsfree bellen in de auto? En het handsfree internetten, e-mailen, whatsappen en tweeten zijn ook nog niet uitgevonden. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft nu en campagne klaar liggen: 'Fiets zonder beats'. Ja, na zo'n oproep houden al die stommelingen hun mobieltje wel in hun zak.x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten