Overdag luister ik vrij vaak naar Radio 1. Die geeft veel nieuws, commentaar en discussies. Er wordt m.a.w. veel gepraat. Bij het begin van 2014 is daar verandering in gekomen. Veel vaker dan vóór 1 januari 2014 het geval was wordt het praten tegenwoordig onderbroken door muziek. Kennelijk hebben ze in Hilversum uitgevonden dat de gemiddelde luisteraar niet te lang achter elkaar naar gesproken woord wil luisteren. Dat zou best kunnen, maar ik denk dan dat die luisteraar uit zichzelf overstapt naar Radio 2, 3, 4, 5 of 6, of een van de vele andere radiozenders. Ik denk zelfs dat er diverse publieke radiozenders zijn om die keuze mogelijk te maken. Je kan zelfs uit verschillende soorten muziek kiezen.
De luisteraar kan zelf wel uitmaken of hij 10 of 15 minuten aan één stuk, of misschien nog langer achter elkaar, naar gesproken woord wil luisteren. Ik kan dat uren volhouden zonder overvallen te worden door de behoefte aan muziek. Als ik in gezelschap van iemand anders ben, breek ik de conversatie ook niet om het kwartier af om even naar een stukje muziek te luisteren. Ik heb in zo'n situatie ook geen muziek nodig om een scheiding tussen twee gespreksonderwerpen te markeren.
In mijn jeugd was ik verplicht twee keer per zondag naar gesproken woord (een preek) te luisteren. Maar weinig dominees waren begenadigde sprekers die langer dan een half uur de aandacht van de gemeente wisten vast te houden. Dan was je blij dat er tussendoor even gezongen werd. Als ze bij Radio 1 voor boeiende programma's zorgen, hoeven ze niet na te denken over daarbij passende muziek. De beste muziekzenders vind ik die, waarin nauwelijks of geen gesproken woord te horen valt.
x
Geert Jan Darwinkel – Shut up and Drive
10 uur geleden
Met je slotzin ben ik het geheel eens. Dat zijn dan ook de enige die ik heb geprogrammeerd.
BeantwoordenVerwijderen