zondag 26 mei 2013

Verspilling

Gisteren opende minister Schipper in 'Kassa' het meldpunt 'verspilling in de zorg'. Trouw schrijft: Een uur nadat minister Edith Schippers van Volksgezondheid zaterdagavond het meldpunt verspilling in de zorg had geopend, waren er ruim 1000 meldingen gedaan op de website van het meldpunt.Tot nog toe kun je alleen maar verspillingen melden in twee categorieën: genees- en hulpmiddelen en langdurige zorg. Hoeveel meldingen komen er binnen als er verspillingen in de totale zorg gemeld kunnen worden. Denk maar eens aan alle (laboratorium)onderzoeken die 'dubbel' gedaan worden. Op basis van zo'n onderzoek stuurt de huisarts je door naar een specialist, die voor alle zekerheid hetzelfde onderzoek nog maar eens laat doen.

In Kassa kwam al aan de orde dat er grote hoeveelheden medicijnen onterecht worden weggegooid. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat iemand voor de eerste keer een geneesmiddel krijgt voorgeschreven, dat vervelende bijwerkingen oplevert. Geneesmiddelen worden vaak voor drie maanden voorgeschreven en afgeleverd. Als de gebruiker na een paar dagen vanwege de bijwerkingen stopt en de rest terugbrengt naar de apotheker, gooit die het weg. Bij mijn apotheker krijg ik een 'nieuw' geneesmiddel nooit meteen voor drie maanden mee, maar slechts voor één maand. De rest kan ik ophalen als blijkt dat ik geen last heb van bijwerkingen. Waarom doen niet alle apothekers dat?

x

3 opmerkingen:

  1. Sterker nog: als een geneesmiddel voor de eerste keer wordt voorgeschreven, is dat voor 15 dagen. Dat is zo geregeld in de Wet op de Geneesmiddelenvoorziening. Herhalingsrecepten mogen vervolgens steeds voor drie maanden gelden. Artsen en apothekers hoeven zich wat dit betreft alleen maar aan die wet te houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kreeg de eerste keer voor maar 10 dagen.
    Bij mijn vorige zorgverzekering , Azivo, kon ik alle declaraties online bekijken. Bij de huidige via ING kan dat helemaal niet, ik krijg wel op papier een overzicht maar 3 maanden later pas na verzoek erom. Zelf eerder singnaleren zou ook een verbeterpunt kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat klopt niet, apothekers die dan meer voor 2 weken meegeven, zijn in overtreding. Dat doen ze echt niet. Ik denk dat we ons beter kunnen focussen op de ziekenhuizen die dingen declareren die niet eens plaatsgevonden hebben. Of huisartsen die bijvoorbeeld met het geven van griepprikken bij patiënten aan huis een visite rekenen, wat niet mag. Ziekenhuizen die zorgpakketten declareren bij de zorgverzekeraar, maar alle nazorg aan de huisarts overlaten, waardoor zij hun tijd dubbel/driedubbel kunnen benutten. Moet ik nog doorgaan? ;)

    BeantwoordenVerwijderen