woensdag 6 maart 2013

Kritisch

In de Volkskrant las ik een artikel waaruit ik begreep dat ik enkele weken geleden een uitzending van DWDDrrrrr 'gemist' heb. Een van de items daarin was 'Facilitated Communication' (FC). Met behulp van een empathische begeleider, de facilitator, blijkt Niek (een zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapte jongen) in staat diepzinnige gedachten te formuleren. Hij geeft lezingen, schrijft nieuwsbrieven, columns en zelfs boeken. Wat de facilitator doet is de arm of hand van de gehandicapte begeleiden, die vervolgens op een toetsenbord letters typt en zodoende zijn/haar gedachten kan uiten. Het probleem: er bestaat ernstige twijfel over FC. Presentator Matthijs van Nieuwkerk stelt geen kritische vragen en trekt de methode niet in twijfel, terwijl een simpele zoekopdracht op internet aantoont dat vrijwel alle onderzoeken erop wijzen dat de methode niet werkt. De facilitator zou zelf de boodschap invullen. (Onderstreping toegevoegd.)

De Volkskrant verwijst naar naar een weblog: Twintig jaar oude documentaire prikt Facilitated Communication door. Op een film (uit 1993) is een experiment te zien  De facilitator en de gehandicapte krijgen beide hetzelfde plaatje te zien: een stel sleutels. De gehandicapte typt: key (sleutel). Nadat ze eerst beiden een aantal keren dezelfde plaatjes zagen, krijgen ze (zonder dat de facilitator dit weet) verschillende plaatjes te zien. De gehandicapte zag een (thee)kopje, maar typte 'sandwich'. Dat zag de facilitator. Ook bij andere verschillende plaatsjes typte de gehandicapte steeds datgene wat de facilitator zag. Als de redactie van DWDDrrrrr de moeite had genomen om zich wat verder in het verschijnsel te verdiepen, had ze kunnen weten dat FC pure onzin is. Inmiddels is DWDDrrrrr daar zelf ook achter: 'We waren te verblind door het wonder van Niek en de ontroering en liefde van de ouders', zegt een woordvoerder. 'We hadden kritischer moeten zijn over de methode die tot dit mirakel had geleid.' Bij dit dagelijkse programma moet je overigens als kijker altijd kritisch zijn.
x


1 opmerking:

  1. Het was ook te mooi om waar te zijn. Hij heeft nooit leesles gehad en kon toch lezen en zelf via een ander persoon teksten doorgeven.

    BeantwoordenVerwijderen