zondag 31 maart 2013

Duveltjes

Mark Rutte houdt hardnekkig vol dat er ook volgend jaar zoveel bezuinigd moet worden dat er aan die 3 procentsnorm van de EU voldaan wordt. Nog afgezien van diverse economen zijn oppositiepartijen van mening dat je dat je de economie ook kunt 'kapotbezuinigen' en dat dat nou ook weer niet hoeft van de EU.

Het zal niet erg leuk voor Mark zijn, maar nu komen er ineens drie duveltjes uit een doosje en ze heten Bolkestein, Wiegel en Nijpels en Van Aartsen schijnt zich daarbij gevoegd te hebben. Dat zijn toch onverdachte VVD'ers. Volgens Trouw gaat Bolkestein nog een stapje verder. Hij zegt dat het beter is als premier Mark Rutte na deze regeerperiode stopt als VVD-leider.

Nu maar hopen dat Mark naar zijn voorgangers luistert.
x

zaterdag 30 maart 2013

Leider

Nederland is maar een klein landje, maar als ik de Volkskrant mag geloven tellen we internationaal wel degelijk mee. Volgens het Amerikaanse Vanity Fair kleedt premier Rutte zich uitstekend. Hij scoort een derde plek op de lijst best geklede wereldleiders. (...) 'Mark Rutte lijkt op Pierce Brosnan in een LensCrafters advertentie in de best mogelijke manier. Ruttes gekrulde glimlach en zijn rijke, indrukwekkende haarlijn, die hem op een 20-jarige doen lijken, komen des te beter uit door zijn randloze bril, meent het tijdschrift. Zijn klassieke pakken doen vermoeden dat hij een even goede kleermaker als opticien heeft,' luidt het oordeel. Nette pakken dus en een goede bril en niet te vergeten: "een rijke, indrukwekkende haarlijn". Mark hoeft alleen maar de Engelse premier en de president van Costa Rica boven zich te dulden, maar hij staat boven Barack Obama, die er toch ook altijd behoorlijk netjes uitziet.

Ik ben geen expert op het terrein van uiterlijk in het algemeen en kleding in het bijzonder, dus ik neem direct aan dat die mensen van Vanity Fair gelijk hebben. Wat ik wel een beetje vreemd vind is dat ze Mark als wereldleider beschouwen. Volgens mij zijn er heel wat landen op deze wereld waar niemand je uit het hoofd kan vertellen wie Mark Rutte is. Vermoedelijk scoort Kim Jong-un wat dat betreft beter. En hier in Nederland wordt voortdurend beweerd dat we dringend behoefte hebben aan leiders. We moeten het hier doen met 007-look-alike.
x

vrijdag 29 maart 2013

Format

Ik geef het maar meteen toe: ik heb gisteravond toch weer naar 'The Passion' gekeken. Voor de derde keer en ik vond het voor de derde keer niks. Dat wist ik al van tevoren, maar ik kijk nu eenmaal van tijd tot tijd naar programma's waarvan ik weet dat ik me eraan zal ergeren.

Een beetje hedendaags programmamaker hoopt dat het programma dat hij bedacht, beter gezegd: het idee dat daaraan ten grondslag ligt, tot een 'format' wordt, waaraan veel te verdienen valt, omdat ze in het buitenland denken dat ze er (ook) hoge kijkcijfers mee halen. Maar nu hoorde ik iemand van de rkk of de EO zeggen dat ze in buitenlanden het format van 'The Passion' (nog?) niet aandurfden. We zijn nu eenmaal het enige land ter wereld waarin je in de dagen voor Pasen kunt kiezen uit tig uitvoeringen van de Matthäuspassion. En dus heb je hier ook een serie formats die losjes op de Matthäuspassion gebaseerd zijn. Aan de echte Matthäus zijn ze dit jaar op tv zelfs niet toegekomen. Wij vormen ook het enige land ter wereld (afgezien wellicht van het Vaticaan) waar een groot kerkgenootschap, de rkk, een officiële zendgemachtigde is. En waar ter wereld vind je fundamentalistische protestanten die, uit hang naar hoge kijkcijfers, bereid zijn met 'die papen' samen te werken? The Passion zal het nooit redden in het buitenland.
x

donderdag 28 maart 2013

Ziek

Kanker is de meest voorkomende doodsoorzaak bij kinderen. Dat las ik in Trouw. En daar moet iets tegen gedaan worden. Dan ga je geld inzamelen, waarmee je een speciaal ziekenhuis kunt bouwen. Gisteravond is daar ruim 3,5 miljoen euro (3.556.000 precies) voor opgebracht, mede dankzij de belangeloze (neem ik aan) medewerking van een rijtje BN'ers.

Ik weet niet precies wat een nieuw ziekenhuis tegenwoordig kost, maar volgens mij red je het niet met 3,5 miljoen euro. De rest moet gewoon uit gemeenschapsgelden komen, belasting- of premiegeld dus. Je kunt natuurlijk alle kinderen in Nederland leuke acties laten uitvoeren, zoals statiegeldflessen laten ophalen, of oud papier verzamelen, maar dat schiet niet op. Je moet het bedrijfsleven inschakelen, want bedrijven kunnen dat soort bijdragen aftrekken van de winst vóór belasting. Dat nieuwe ziekenhuis moet je dus niet naar (nu nog) prinses Máxima noemen, maar - bijvoorbeeld - het 'AKZO KiKa centrum'. Daarin heb je dan de 'Philips OK' en het 'Unilever laboratorium'. Zo haal je geld binnen. En dan, als het nieuwe ziekenhuis er eenmaal staat, maar hopen dat de zorg die daar verleend wordt, volledig door de zorgverzekeraars vergoed wordt. Het is natuurlijk fijn dat je als ouders dicht in de buurt van je zieke kind kunt overnachten, maar dan moet je wel een forse eigen bijdrage betalen. Jij bent toch niet ziek?
x

woensdag 27 maart 2013

Moeilijk

Het leven kan toch behoorlijk moeilijk zijn, als je religieus bent. Ik wist dat de joden zich niet inlaten met zaken die niet koosjer zijn. Maar uit een artikel in Trouw begrijp ik nu dat er ook nog zo iets is als Pesach-koosjer, voorschriften dus die speciaal gelden tijdens de Pesach, het joodse Paasfeest, waarbij de uittocht uit Egypte herdacht wordt. Tijdens de Pesach mag je geen voedsel tot je nemen dat is gerezen of gefermenteerd. Op zich koosjere artikelen worden niet-koosjer als ze in aanraking komen met niet-koosjere artikelen. (Leg een biefstuk nooit tegen een karbonade!)

Goed, een beetje jood zal zich niet vergissen in welk voedsel wel of niet (Pesach-)koosjer is. En er is altijd nog het rabbinaat dat antwoord heeft op prangende vragen. Maar hoe zit dat nu met sigaretten en shag? Het rabbinaat Beit Yosef zette de koosjer-stempel vorige maand op sigaretten van drie Israëlische merken. De vraag of een sigaret voldoet aan spijswetten is lastiger te beantwoorden dan gedacht. Bepaalde criteria zijn niet relevant voor rookwaren (de vleesvoorschriften gaan uiteraard niet op), maar de bladeren willen nog wel eens zorgen voor problemen. (...) De sigaretten die de rabbijnen van Beit Yosef nu hebben goedgekeurd, bevatten alleen ingrediënten die niet in contact zijn geweest met gerezen en gefermenteerde waren. Maar ja, de ingrediënten van die sigaretten en shag zijn geheim, dus hoe weten die rabbijnen zo zeker dat ze niet in aanraking zijn geweest met niet-koosjere waren? Het Israëlische hoofdrabbinaat spreekt er ondertussen schande van. 'Vergif is niet koosjer', reageert woordvoerder Ziv Maor fel. 'Dat geldt het hele jaar, niet alleen tijdens Pesach. Welke rabbijn moet je als verslaafde roker/orthodoxe jood nou geloven?
x

dinsdag 26 maart 2013

Passie

Een kleine twee jaar gelden schreef ik dit erover. A.s. donderdag kunnen we voor de derde keer naar dit fenomeen - The Passion - kijken. Zulk mooi weer als twee jaar geleden wordt het dit jaar zeker niet, maar daar staat tegenover dat deze keer een voormalig vicepremier en de huidige voorzitter van de Tweede Kamer zich onder de uitvoerenden  bevinden. Dit programma gaat immers niet over Jezus, maar over BN'ers

De inmiddels al bijna stokoude Anita Meyer (59) speelt Maria, de moeder van Jezus, Je kunt er bijna vergif op innemen dat zij haar oude hit 'Why, tell me why' zal zingen. Dat lijkt me wel een logische vraag voor een moeder die haar zoon aan een kruis ziet hangen en bij mijn weten heeft Anita sindsdien geen hit meer gehad en moet ze het in inmiddels hebben van de schnabbeltour en omroep Max.

Er zijn tijden geweest dat de Matthäuspassion van Bach integraal op de tv werd uitgezonden. Maar ja, dat duurt al gauw een uur of twee en er zitten geen BN'ers in, althans geen BN'ers die normaliter van een duikplank springen of in Lapland gaan bungee jumpen. 'The Passion' duurt maar een uur en hele stukken kun je lekker meezingen. Kijken!
x

maandag 25 maart 2013

RESPECT

Hoe zat het ook weer met dat 'RESPECT' op de voetbalvelden? Hoe lang is het nou geleden dat die grensrechter werd doodgeslagen en we allemaal ontzet waren? Daar gingen 'de politiek' en de KNVB wat aan doen. Ik geloof zelfs dat 'WIJ' er iets aan gingen doen.

En dan lees ik de Volkskrant. Een paar citaten uit de digitale krant van vandaag:

Scheidsrechter mishandeld door ouders

Bij een vechtpartij op een Haags voetbalveld is een scheidsrechter zaterdag mishandeld, aldus de politie zondag. De man zou toegetakeld zijn door ouders van voetballers van de clubs Laakkwartier en HMC.

In Amsterdam-Zuidoost liep zondag een jeugdwedstrijd van Geinburgia tegen Roda23 uit de hand. Volgens een woordvoerder van Roda23 werd de wedstrijd gestaakt na een vechtpartij waarbij veel mensen betrokken waren, onder wie de leider van het team.

Ook in Apeldoorn ging het dit weekend mis. Daar werden zaterdag twee spelers van 16 en 17 van een jeugdelftal gearresteerd na een vechtpartij tijdens een voetbalwedstrijd. Daarbij raakte een speler van 19 jaar gewond


Waarschijnlijk zijn niet alle incidenten in het afgelopen weekend aan de schrijvende en audiovisuele media gemeld. Tja, het zal nog wel even duren voordat alle beleidsvoornemens GEÏMPLEMENTEERD zijn en alle sporters, begeleiders en ouders zich het nieuwe beleid EIGEN hebben gemaakt. Gelukkig was er geen eredivisievoetbal dit weekend, dus er konden geen nieuwe slechte voorbeelden aan de lange rij worden toegevoegd. Het schijnt sowieso al een slok op een borrel te schelen als PSV niet speelt.

zondag 24 maart 2013

Oplossing

We zitten dan wel vaak te katten op de NS en Pro Rail, maar gisteren bleek maar weer eens dat met name ProRail voortdurend alert is. Immers, in Het PAROOL las ik ProRail gaat konijnen aanpakken. Sneeuw en vallende bladeren kunnen ze niet aan, maar die schattige konijntjes worden op grote schaal vermoord. Overigens niet alleen langs de spoorlijnen rond Amsterdam: Ook op Amsterdamse begraafplaatsen, sportvelden en bedrijfsterreinen worden konijnen doodgeschoten of gevangen. Dit tot teleurstelling van Dierplaagbestrijding van de GGD en de Dierenbescherming in Amsterdam. Die vinden dat vaker moet worden gekozen voor een diervriendelijker oplossing. Overigens gaat ProRail dat nu ook doen. 'We halen de struiken weg, we maken het kaal, in de hoop dat ze dan een ander plekje zoeken.' Ze zouden eens wat vaker moeten zoeken naar 'reizigersvriendelijke' oplossingen van problemen.
X

zaterdag 23 maart 2013

Uitspraak

De Amerikaanse schaatser Jonathan Kuck doet al weer een paar jaar mee op wereldniveau. Schaatsen is een sport die ik vrij goed volg. Studio Sport doet dat ook en dat heeft daarvoor dus mensen in dienst die zorgen voor het geouwehoer tijdens de ritten. Elk jaar weer vragen ze zich af of ze de naam Kuck nu moeten uitspreken als 'Kuk' of als 'Koek'. Ik herinner me nog de eerste keer dat Kuck meedeed aan het WK Allround, in 2010 en toen al stelden de heren commentatoren vast dat beide uitspraken mogelijk waren, maar dat de schaatser zelf de uitspraak 'Koek' gebruikte.

Om de een of andere reden vinden commentatoren dat ze hun mond niet mogen houden, terwijl zeker bij het schaatsen volkomen duidelijk is wat er gebeurt: je ziet wie er voor ligt en je ziet welke tijden de schaatsers maken, zowel per ronde als in het totaal van de rit. Voor alle zekerheid roepen ze dat nog maar even, maar daar wordt de beschikbare tijd niet mee gevuld en moeten ze iets anders zeggen (vinden zij), want er mag geen stilte vallen. Dan moet er dus geouwehoerd worden. Gisteren deed ook Kuck zijn duit weer in het zakje en wat vroegen de heren commentatoren zich af? Inderdaad: is het nou 'Kuk' of 'Koek'? En opnieuw bleek dat ze erachter waren gekomen, dat beide uitspraken mogen en dat de betrokkene zelf zich 'Koek' noemt.

Het zit er dik in dat Jonathan Kuck ook het volgend jaar nog schaatst en wellicht zelfs aan de Olympische Winterspelen deelneemt. Ik weet nu al waar de heren Snoeks en Dijkstra het over zullen hebben als Jonathan zich over het ijs beweegt. Ouwe koek.
x

vrijdag 22 maart 2013

Jihad

Ik begrijp die jonge 'Marokkanen' niet zo goed die naar Syrië gaan om te vechten. Die gaan daar heen, begrijp ik uit de nieuwsberichten, voor de jihad. Ik ben geen groot deskundige op dat gebied, dus ik heb eens gekeken bij Wikipedia. Dat is nu ook niet direct de beste informatiebron, maar wat ik daar las kwam wel zo'n beetje overeen met wat ik meen te weten. Het gaat bij deze jihad om "de gewapende strijd tegen degenen die de islam of de eenheid van de islamitische heerschappij bedreigen, waaronder begrepen uitbreiding van deze heerschappij door de strijd tegen ongelovigen".

Heb ik het nu verkeerd, als ik denk dat in Syrië islamieten tegen islamieten vechten? Ik weet niet hoe het met de huidige Assad zit, maar zijn vader was Alaviet. De Alavieten zijn een kleine groep binnen de islam, naast Soennieten en Shiïten, maar het zijn wel de meest liberale, althans in religieuze zin, want politiek gezien hebben ze er in Syrië een behoorlijk potje van gemaakt. Die opstand tegen de regering kwam natuurlijk niet zomaar. Maar 'ongelovigen' zullen die jonge 'Marokkanen' daar niet veel tegen komen. Als er weer eens geknokt wordt bidden beide partijen dezelfde Allah om steun. Hebben die jongens de lessen van de imam wel goed begrepen?

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is bang dat die jongens, als ze het overleven, gefrustreerd uit Syrië terug komen. Voor alle zekerheid heeft hij het 'dreigingsniveau' maar vast verhoogd. Ze zullen, net als onze jongens die uit Afghanistan terugkomen, misschien ook wel last hebben van een posttraumatische stress stoornis. En Allah mag weten wat er dan kan gebeuren.
x

donderdag 21 maart 2013

Lasteren

Naar het zich laat aanzien mogen we binnenkort God (en waarschijnlijk ook Allah) weer lasteren. We mogen dan medeburgers weer krenken in hun geloofsovertuiging. Het is immers een beetje vreemd dat 'gelovigen' speciale bescherming genieten. Iedereen mag mij immers vrijelijk krenken in mijn socialistische overtuiging. Die mag ongestraft belachelijk gemaakt worden zonder dat ik er iets tegen kan doen.

Pikant detail in de discussie over de wetswijziging is dat destijds de SGP tegen het verbod op godslastering was, omdat deze partij vreesde dat ze daardoor niet kritisch genoeg tegen de rooms-katholieken (papen!) konden zijn.

Ik zie niets in welke religie dan ook, maar ik zal niet bewust gelovigen gaan kwetsen. Maar ik vind het wat overdreven dat ik, wanneer ik dat per ongeluk een keer doe, de politie achter me aan kan krijgen. God verhoede dat!
x

woensdag 20 maart 2013

Pleegzorg

Turken in Turkije en Turken in Nederland (d.w.z. Nederlanders van Turkse afkomst) zijn hevig verontrust, want een 'Turks' jongetje is opgescheept met twee pleegmoeders, die ook nog eens lesbisch zijn. Dat past niet bij de Turkse cultuur en ook niet bij het islamitisch geloof. Dat geloof ik direct en ik gun iedereen de mogelijkheid zo veel als mogelijk naar eigen overtuiging het eigen leven in te richten. Ik ben niet bang voor 'islamisering' van Nederland. Van mij mogen er moskeeën gebouwd worden en mag er ritueel geslacht worden. Turkse pizza's mogen ook, al geef ik de voorkeur aan Italiaanse.

Waar gaat het hier eigenlijk om? De Turkse moeder van het jongetje (en hele volksstammen Turken) vindt het vreselijk dat haar zoontje wordt opgevoed door twee lesbische en, naar ik aanneem: niet-islamitische - vrouwen. Dat jongetje werd bij pleegouders ondergebracht, omdat het (naar goed islamitische/Turkse beginselen?) met een gebroken arm en onder de blauwe plekken in een ziekenhuis was opgenomen. Hebben ze dat jongetje (inmiddels 9 jaar oud) eigenlijk gevraagd of hij bezwaar heeft tegen twee lesbische moeders en of hij de voorkeur geeft aan een Turks/islamitische opvoeding boven een Hollands/(mogelijk) christelijke opvoeding?

Mogen Turken (in Turkije) opvattingen wereldkundig maken over 'onze' pleegzorg? Natuurlijk mogen ze dat. Door de jaren heen hebben wij immers ook te pas en te onpas onze mening gegeven over toestanden in een buitenland waar we het niet mee eens waren. Wat mij betreft haalt Matthijs van Nieuwkerk meneer Erdogan naar DWDDrrrrr om zijn gal te spuwen over onze assimilerende politiek. Kan Matthijs snedig vragen wanneer christenen in Turkije weer eens een kerk mogen bouwen.

dinsdag 19 maart 2013

Meer

Je komt het de laatste tijd steeds vaker tegen. Je zit naar een bepaald programma op tv te kijken en dan wordt er ineens gezegd: Als u meer wilt weten (of zoiets als : Als u het hele interview wilt zien), ga dan naar die en die website. Dat is dan uiteraard de website van die omroep. Je hebt ook al enige tijd (bijv. bij Kassa), dat je behalve de tv, ook nog het internet kunt bijhouden, je mening kunt geven of aan een test kunt meedoen.

Het internet gaat ons leven meer en meer beheersen. Je ziet het al aan het aantal smartphones dat in gebruik is. Meer dan de helft van de consumenten gebruikt al zo'n smartphone en dat is vaak niet om te bellen. Zoals ik onlangs al schreef is de smartphone feitelijk een mini-pc waarmee je ook kunt telefoneren. Maar de providers verdienen aan het internetgebruik. TV kijken zal waarschijnlijk ook veel meer via het internet gaan plaatsvinden. Over een tijdje krijg je dan te horen dat je niet per se het hele interview hoeft te bekijken. Je kunt ook een korte samenvatting op de tv zien. Dankzij de promo's die eraan voorafgaan weet je dan meteen dat je nog meer programma's op de tv kunt zien en dat kom je wellicht tot de ontdekking dat zo'n groot scherm toch wel een stuk aardiger is dan dat lullige schermpje van je zogenaamde (mobiele) telefoon.
x

maandag 18 maart 2013

Samenwerking

Nu blijk je, als hartpatiënt, je leven niet meer zeker te zijn in het Haagse Hagaziekenhuis. De oorzaak daarvan is er een die vaker wordt gegeven, als er in een ziekenhuis, of afdeling daarvan, meer doden vallen dan in andere ziekenhuizen: de artsen konden niet goed met elkaar samenwerken.

Consumentenprogramma's als Kassa en Radar gaan wel eens op onderzoek uit, als een bedrijf een klant niet naar tevredenheid ten dienst staat. Ik kan me niet herinneren dat ooit als verklaring werd gegeven: de medewerkers van dat bedrijf konden niet goed samenwerken. De vakkenvullers bij AH zullen ook wel eens ruzie met elkaar hebben, maar leggen ze dan ineens de paprika's bij de tandpasta, of het toiletpapier bij de diepvriesproducten? Het ergste wat er in zo'n geval kan gebeuren is dat AH zijn klanten verliest aan de Jumbo of C1000, maar er zullen geen doden vallen. Maar hoe kom je er als klant van een ziekenhuis achter, dat niet alles daar lekker loopt? Je kunt wel hopen dat de zorgverzekeraars dat bijhouden, maar je moet over geruime tijd heel wat statistische gegevens bijhouden en vergelijken voordat je erachter komt dat het in een bepaald ziekenhuis wat anders loopt dan je mag verwachten. En dan moet je nog een tijdje dooranalyseren voor je weet wat dan de oorzaak is.

Je hoort nogal eens over protocollen die ze in ziekenhuizen moeten volgen. OK, die kun je op je eigen wijze interpreteren, je kunt ze verkeerd begrijpen, je kunt zelfs vergeten zijn die te bestuderen of ze er voor alle zekerheid nog even op na te slaan. Maar staat er in die protocollen ook iets over wat te doen in geval van ruzie met collega's, resp. andere leden van de maatschap? Ik vrees van niet. Je gaat in protocollen toch geen open deuren intrappen?
x

zondag 17 maart 2013

Acht

Dat Windows 8 ook geen pretje is, kun je hier lezen.
x

zaterdag 16 maart 2013

Kopie

Nooit geweten dat we in Nederland een componist hadden met de naam John Ewbank. Maar die is er wel degelijk en hij heeft zelfs het 'KONINGSLIED' gecomponeerd dat we met ons allen op 30 april gaan zingen. Hoewel, ik ken ten minste één Nederlander die niet mee zal zingen. Maar er is rumoer ontstaan rond deze compositie, met name in religieus zingend Nederland. Trouw schrijft: Het Koningslied van componist John Ewbank zou wel erg veel weg hebben van een nummer van de aanbiddingszanger Matt Redman. Heeft de inaugurele hymne stiekem religieuze wortels? John ontkent dat hij plagiaat gepleegd heeft. Hij zou zijn melodie al in 2005 (..) gecomponeerd (hebben). Het nummer van Redman, een van de populairste namen in de christelijke relipop, stamt uit 2011. Daarmee viel het volgens hem direct af als mogelijke inspiratiebron.

Ik begrijp niet waar die reliliefhebbers zo moeilijk over doen. Voor hun komt Beatrix (binnenkort Willem-Alexander) immers bijna direct na God, dus wat is er tegen met ons allen een bijna religieus lied te zingen. En het kan haast niet anders of een vooruitziend God heeft vriend Ewbank al in 2005 geïnspireerd tot het schrijven van hymne van nationale allure. Hij kan niet alleen op straten en pleinen, maar ook in kerken gezongen worden. Nu maar hopen dat er ook een mooie gedragen tekst bij geschreven wordt.
X

vrijdag 15 maart 2013

Mini

Je hebt nog sukkels die denken dat de iPhone van Apple 'cool' is. Vanaf vandaag zullen ze wel anders piepen, want de afgelopen nacht is de Galaxy S 4 van Samsung in New York officieel gepresenteerd. Als ik het goed begrepen heb is het al een hele revolutie dat het niet de S IV, maar de S 4 is. Hoe revolutionair kun je zijn?

Een nieuwe Smartphone is minstens zo belangrijk als een nieuwe paus. Over de eigenschappen van het nieuwe apparaat werd dus allerwegen druk gespeculeerd. Alleen de nationaliteit is, in tegenstelling tot die van een nieuwe paus, al duidelijk. Maar gaat hij de creditcard vervangen? Kun je scrollen door alleen je ogen te bewegen? (Hoef je minder vaak met je vette vingers over het schermpje te gaan.) Gaat het werkgeheugen werkelijk 2 gigabyte bedragen? Vergelijk dat eens met de nieuwste iPhone, die komt slechts  tot de helft daarvan.

Zo langzamerhand moeten we, vind ik, van de aanduiding 'Smartphone' af. Het zijn immers mini-pc's of pocket-pc's, waarmee je ook kunt telefoneren.
x

donderdag 14 maart 2013

Omstreden

Vlak voor acht uur gisteravond zette ik mijn tv op NPO 1 en tot mijn niet geringe verbazing was de Heilige Geest er reeds in geslaagd voldoende kardinalen op één lijn te krijgen en hadden 'we' weer een nieuwe paus. En wat blijkt? De Heilige Geest heeft wel degelijk door dat het op deze wereld niet zo best gaat: met name in de westerse wereld zijn er meer armen dan we tot voor kort gewend waren en dus hebben we nu een paus die zich kennelijk het lot van de armen wil aantrekken. Ook Marian Thieme zal, hoewel niet rooms-katholiek, blij zijn: Franciscus I zal zich ongetwijfeld ook het lot van de dieren aantrekken.

Helaas moet Trouw weer wat roet in het eten gooien: Paus Franciscus: eenvoudig, conservatief en niet onomstreden. (...) Franciscus haalde fel uit naar abortus en het homohuwelijk. (...) Daarnaast is Bergoglio politiek niet onomstreden. Hij heeft van verschillende kanten het verwijt gekregen dat hij onvoldoende afstand heeft gehouden van de militaire dictatuur die van 1976 tot 1983 Argentinië overheerste. In 2005 diende een mensenrechtenadvocaat een aanklacht in tegen Bergoglio, omdat hij in de jaren zeventig betrokken zou zijn geweest bij de verdwijning van twee jezuïeten. Een woorvoerder (sic) van Bergoglio ontkende die beschuldigingen heftig. Dat hij zijn eigen potje kookte als aartsbisschop van Buenos Aires vind ik niet zo bijzonder, dat doe ik ook al jaren en ik ben maar een jaar of drie jonger dan hij. Ik vrees dat er de komende jaren niet veel zal veranderen binnen de rooms-katholieke kerk.
x

woensdag 13 maart 2013

Tegeltje

Het werd tijd! Ik hield die warboel niet meer uit elkaar. Nederland 1, 2 en 3; Radio 1 tot ik weet niet hoeveel. Wie gaat daar allemaal over? Dat weet ik nu eindelijk: de Nederlandse Publieke Omroep, oftewel NPO. Binnenkort, nou ja: over een paar maanden, kijken we dus naar NPO 1, 2 of 3 en luisteren we naar Radio 1 NPO t/m Radio tig NPO. Het NOS-journaal zal dan wel het NPO-journaal worden.

Geen mens heeft om die veranderingen gevraagd, maar om de een of andere reden is men bij het bestuur van de NPO gaan nadenken, niet over de tv en de radio, maar over het internet. Dat is voor hen nu kennelijk de maat van alle dingen, want er wordt steeds meer op smartphones en tablets naar de tv gekeken . Je moet dus als organisatie op het internet herkenbaar zijn. Als gebruiker/kijker/luisteraar worden we kennelijk in de war gebracht door het feit dat we de ene keer naar 'radio' zoeken en de volgende keer naar 'tv'. Op het internet moeten we een 'tegeltje' kunnen herkennen, het tegeltje van NPO. Van daaruit moeten we dan verder zoeken, want stel je nou eens voor  dat iemand naar 'Hart van Nederland'. of RTL-nieuws kijkt in de veronderstelling dat zhij het NPO-journaal ziet.

Als ik dat per se zou willen kan ik nu al tv kijken op mijn iPad. Het is helemaal niet uitgesloten dat ik dat ooit eens zal doen, bijv. als ik in het buitenland ben en het Nederlandse nieuws wil zien. Dan heb je het ook wel gehad, want als ik meer tv wil kijken, blijf ik thuis. Daar heb ik zo'n mooi groot scherm en daar kan ik zonder probleem de programma's zien die ik graag wil zien, wie dat dan ook uitzendt, zonder 'tegeltjes'.
x

dinsdag 12 maart 2013

Sneeuw

Vorige week maandag zaten de terrasjes in Amsterdam vol. We dachten dat de winter achter de rug was. Maar dat viel dus behoorlijk tegen. Ik vond het gisteren te koud om naar Buitenveldert te fietsen. Dat is een tochtje van een klein uur en bij een gevoelstemperatuur van -6 graden zou ik dan redelijk verkleumd zijn aangekomen. Ik kan best tegen kou, maar echt leuk vind ik het niet. Vandaag gaat het, vooral in het zuiden, ook weer sneeuwen.

Hebben we nu een strenge winter achter de rug? Voor mijn gevoel is dat niet zo. Er is misschien wat meer sneeuw gevallen dan we laatste jaren gewend waren, de liefhebbers konden wat op natuurijs schaatsen, maar echt vaak is dat niet geweest. Ik heb het idee dat het allemaal wat erger leek door verkeerswaarschuwingen (code oranje) van het KNMI en doordat ProRail en de NS het weer eens nodig vonden de dienstregeling aan te passen (d.w.z. verslechteren). In de landen meer naar het oosten valt heel wat meer sneeuw en is het meestal kouder dan hier. Hoe vaak worden daar eigenlijk verkeerswaarschuwingen gegeven en hoe vaak wordt daar de dienstregeling van de treinen aangepast?

In Trouw las ik dat er in het zuiden een laag sneeuw van wel drie (3!) centimeter sneeuw wordt verwacht. Spoorbeheerder Prorail houdt extra personeel en hulplocomotieven achter de hand. Er rijden in het zuiden minder intercity's. Daar gaan we weer. Beter gezegd: we gaan weer niet, of minder. Omdat er een beetje sneeuw dreig te vallen.
x

maandag 11 maart 2013

Aderverkalking

We kunnen rustig doorgaan met ongezond eten en roken. Als we aderverkalking krijgen heeft het daar niets mee te maken, las ik in TrouwAderverkalking blijkt van alle tijden. Zelfs mensen die eeuwen geleden gemummificeerd werden, hadden er last van. Amerikaanse onderzoekers denken dan ook dat de vaatziekte niet zozeer veroorzaakt wordt door de huidige ongezonde leefstijl, maar door ouderdom. Dat meldden zij zondag op een congres in San Fransisco op basis van hun onderzoek. Vroeger gingen we dood aan allerlei infectieziekten, maar dankzij de ontwikkelingen in de medische wetenschap, komt dat steeds minder voor. Daardoor worden we steeds ouder en we moeten toch ergens aan dood gaan. Stel je voor dat we allemaal honderd worden. Het is hier toch al te druk.

Heb ik nou eigenlijk voor niets bijna vijf maanden geleden besloten te stoppen met roken? Hoef ik niet Becel in plaats van roomboter op mijn brood te smeren? Waarom wandelen mijn leeftijdgenoten er nog lustig op los? Waarom vloeit hun Neerlands bloed nog ongestoord door d'ad'ren, vrij van vreemde smetten als cholesterol? De onderzoekers namen 137 mummies uit vier verschillende delen van de wereld en uit vier verschillende millennia onder de loep. Het bleek dat, ongeacht locatie of tijdperk, een aanzienlijk deel last had van aderverkalking. Een ander deel had dus geen last van aderverkalking, net als tegenwoordig. Wat hebben die onderzoekers nou precies bewezen?
X

zondag 10 maart 2013

Vooroordeel

Soms kan een krantenbericht lijden tot versterking van een vooroordeel. In Trouw las ik: In Leeuwarden is een vrouw opgepakt voor het mishandelen van twee homoseksuele mannen in een trein op het station van Sneek. De vrouw van 19 werd thuis aangehouden. Dat heeft de politie gemeld. Ze verwacht een tweede verdachte, ook een vrouw, binnenkort aan te houden. De politie weet wie zij is.

De mannen werden dinsdagavond op het station en in de trein door de vrouwen uitgescholden vanwege hun geaardheid. Ook werden ze geschopt, gekrabd en geslagen. Als je toch al wat homofoob bent, wat denk je dan als je zoiets leest? Stelletje mietjes! Een echte vent laat zich toch niet door een vrouw mishandelen? Of had het te maken met het feit dat die twee dames de betekenis van Internationale Vrouwendag (afgelopen vrijdag) niet helemaal goed hadden begrepen?
x

zaterdag 9 maart 2013

Wit

Ik ben een republikein, d.w.z. dat ik een erfelijk staatshoofd een uitermate achterhaalde zaak vind. Maar ik doe er verder niets mee, want ik ga me niet druk maken tegen iets waar de groet meerderheid van de Nederlandse bevolking, om uiteenlopende redenen, nog steeds vóór is.

Ik ben dus geen lid of donateur van het Nieuw Republikeins Genootschap. Ene Anjo Clement is daar voorzitter van. Als republikein zal hij geen al te nauwe banden met leden van onze koninklijke familie onderhouden, vermoed ik. Dat weerhoudt hem er niet van een duidelijke mening te hebben over het toekomstig functioneren van Willem-Alexander als staatshoofd. Tegenover Het Parool verklaart hij: 'Ik schat de kwaliteiten van Willem-Alexander aanzienlijk lager in dan die van Beatrix.' (...) Ik denk dat hij een aantal fouten maakt en de politiek zich dan achter de oren zal krabben over de vraag wat ze er mee moeten. Je ziet dat de macht nu al aan het afnemen is.' Voor zover je van macht kunt spreken, natuurlijk.

Op 30 april komt Anjo helemaal van Leiden naar Amsterdam om met medestanders van zijn mening blijk te geven en in discussie te gaan met mensen die in het oranje gekleed zijn. Hij zal in het wit gekleed zijn en witte ballonnen oplaten. Als ik die dag al de stad zou ingaan, quod non, dan zou ik nog geen witte kleding aantrekken, want ik heb niets wits, zelfs geen ondergoed. En ik heb ook geen zin in discussie te gaan met Oranjeklanten. Ik ga niet diffuse emoties met rationele argumenten bestrijden.
X

vrijdag 8 maart 2013

Werven

Gisteren zat ik mij weer eens te verbazen over de vaak terugkerende STER-spot van het ministerie van Defensie. Die eindigt altijd met de tekst: "Werken bij Defensie, Je moet het maar kunnen". Alsof  je buitengewone mentale en fysieke eigenschappen moet hebben om bij de krijgsmacht te kunnen werken. Het is al weer een tijdje geleden, maar ooit ben ik ook geschikt bevonden voor het vervullen van een taak bij de landmacht. Men vond het zelfs de moeite waard mij op te leiden tot een onderofficier die over de radiootjes en telefoontjes ging, hoewel ik tot op de dag van vandaag gespeend ben van enig technisch inzicht. Ik heb officieren meegemaakt die ik in het gewone dagelijkse leven niet tot een leidinggevende functie zou toelaten.

Kon je op school zonder al te veel problemen met de gymnastiekles meedoen, dan was je lichamelijk ook wel geschikt voor een functie bij Defensie. Ik heb niet de indruk dat er nu zo vreselijk veel anders in  onze krijgsmacht is dan toen. Er zal wat meer geautomatiseerd zijn, maar daar zijn we in het burgerleven al lang aan gewend geraakt. Ze moeten maar eens een andere, meer wervende kreet gaan gebruiken: Werken bij Defensie, Dat kun jij ook!
x

donderdag 7 maart 2013

Nieuws

Het zal voor weinig mensen een verrassing zijn geweest: Michael Boogerd deelt het volk mede, dat hij, ondanks jarenlange ontkenningen, wel degelijk gedurende zijn wielercarrière  op verboden wijze zijn prestaties had verhoogd. Dat was dus wel nieuws en dus werd er o.a. op de tv aandacht aan besteed. Ik vond het dus niet geheel onlogisch dat het NOS-journaal en het Sportjournaal aan Michaels 'bekentenis' aandacht besteedden. Daar had het dan wel bij mogen blijven. Maar elke televisiemaker meende zijn graantje te moeten meepikken. Dat begon als 's ochtends vroeg met 'Vandaag de dag' van WNL. Maar uiteraard kon Matthijs van Nieuwkerk van de Vara dit onderwerp niet laten liggen. Hij had een van de Jakhalzen en Peter R. de Vries bereid gevonden hun mening te geven. Peter  is geen sportjournalist, maar misdaadjournalist. Mag een volgend keer Tom Egberts iets zeggen over een dubbele moord?

De NCRV deed zijn licht over de 'bekentenis' schijnen in 'Man bijt hond', de Tros liet 'Lingo' plaatsmaken voor een extra lange uitzending van het Sportjournaal en de EO liet Arie Boomsma lekker zijn gang gaan in 'Debat op 2'. De publieke netten hebben alle drie een netbeheerder. Hadden die nou niet onderling kunnen afspreken op welk net en via welke zendgemachtigde dit 'nieuws' bekend gemaakt zou worden? Ik heb niet naar 'Nieuwsuur' gekeken, maar daarin werd, begreep ik uit de promo's, ook nog eens tijd en aandacht aan Michael besteed. Het zou me niet verbazen als dat bij Pauw & Witteman ook gebeurd was. En dan heb ik het alleen nog maar over de publieke omroep. Volgens mij krijgen de val van een kabinet en een troonswisseling minder aandacht en over de economische crisis en de bezuinigingen op de gezondheidszorg en een mogelijk Sociaal Akkoord hebben we kennelijk al genoeg laten zeggen.
x

woensdag 6 maart 2013

Kritisch

In de Volkskrant las ik een artikel waaruit ik begreep dat ik enkele weken geleden een uitzending van DWDDrrrrr 'gemist' heb. Een van de items daarin was 'Facilitated Communication' (FC). Met behulp van een empathische begeleider, de facilitator, blijkt Niek (een zowel lichamelijk als verstandelijk gehandicapte jongen) in staat diepzinnige gedachten te formuleren. Hij geeft lezingen, schrijft nieuwsbrieven, columns en zelfs boeken. Wat de facilitator doet is de arm of hand van de gehandicapte begeleiden, die vervolgens op een toetsenbord letters typt en zodoende zijn/haar gedachten kan uiten. Het probleem: er bestaat ernstige twijfel over FC. Presentator Matthijs van Nieuwkerk stelt geen kritische vragen en trekt de methode niet in twijfel, terwijl een simpele zoekopdracht op internet aantoont dat vrijwel alle onderzoeken erop wijzen dat de methode niet werkt. De facilitator zou zelf de boodschap invullen. (Onderstreping toegevoegd.)

De Volkskrant verwijst naar naar een weblog: Twintig jaar oude documentaire prikt Facilitated Communication door. Op een film (uit 1993) is een experiment te zien  De facilitator en de gehandicapte krijgen beide hetzelfde plaatje te zien: een stel sleutels. De gehandicapte typt: key (sleutel). Nadat ze eerst beiden een aantal keren dezelfde plaatjes zagen, krijgen ze (zonder dat de facilitator dit weet) verschillende plaatjes te zien. De gehandicapte zag een (thee)kopje, maar typte 'sandwich'. Dat zag de facilitator. Ook bij andere verschillende plaatsjes typte de gehandicapte steeds datgene wat de facilitator zag. Als de redactie van DWDDrrrrr de moeite had genomen om zich wat verder in het verschijnsel te verdiepen, had ze kunnen weten dat FC pure onzin is. Inmiddels is DWDDrrrrr daar zelf ook achter: 'We waren te verblind door het wonder van Niek en de ontroering en liefde van de ouders', zegt een woordvoerder. 'We hadden kritischer moeten zijn over de methode die tot dit mirakel had geleid.' Bij dit dagelijkse programma moet je overigens als kijker altijd kritisch zijn.
x


dinsdag 5 maart 2013

Gestoord

Parkeren is vaak duur, zeker in de binnenstad van Amsterdam. Ik zag op tv een ondernemer die vertelde dat door  die hoge parkeertarieven de klanten wegblijven. Waarom gebruiken veel mensen de auto om 'in de stad' te gaan winkelen? Ja, een nieuwe magnetron of andere apparatuur kun je makkelijker in een auto dan in de bus of de tram meenemen. Ik heb dat soort dingen in huis, hoewel ik nog nooit een auto heb gehad. Veel bedrijven willen die dingen best bezorgen.

De meeste dingen waarvoor je naar de stad gaat zijn makkelijk mee te dragen, een boek bijvoorbeeld, of een dvd. Aan de buitenrand van Amsterdam vind je diverse P en R-plekken, waar je relatief goedkoop kunt parkeren (8 euro per dag i.p.v. 5 euro per uur) en je ook nog eens voor niets  voor vijf personen een kaart krijgt voor het openbaar vervoer. Je kunt dus de kinderen of de buren meenemen. Je moet dus behoorlijk gestoord wezen als je toch met je auto naar het centrum van Amsterdam komt. Ik zie trouwens graag een stad zonder al dat blik.
x

maandag 4 maart 2013

Stabiel

Het zal nog jaren duren voordat de economie zich weer herstelt. Dat is, volgens Trouw, niet de mening van vooraanstaande economen, maar dat denkt 77 procent van de ondervraagden in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Die ondervraagden hebben over het algemeen natuurlijk geen bal verstand van economische processen. De meeste economen zijn het al niet met elkaar eens. Je kunt dus waarschijnlijk ook zeggen dat 77% van de mensen denkt dat de regering er niet in zal slagen om onze economie weer op gang te helpen.

Talkshows zijn er tegenwoordig kennelijk vooral voor bedoeld om politici in de gelegenheid te stellen hun mening over de problemen te geven. Lodewijk Asscher was gisteren te gast bij 'Eva Jinek op zondag' en even later mochten Roemer en Burema in 'Buitenhof'' zeggen wat ze vonden van de opmerkingen van Asscher. Zou het niet handiger zijn als ze hun meningen zouden uitwisselen in de Tweede Kamer? Dan kun je meteen andere partijen bij de discussie betrekken. Die hoeven dan niet te wachten op de 'DWDDrrrrr' of 'Pauw & Witteman' om hun bijdrage aan de discussie te leveren. Het zou de besluitvorming mogelijk ook kunnen versnellen. We weten immers zo langzamerhand wel dat PvdA en VVD een of meer oppositiepartijen zo ver moeten krijgen dat die hun coalitie overeind houden. Want stel je nou toch eens voor (Diederik moet er in ieder geval niet aan denken) dat op 30 april het kabinet demissionair is. Beatrix was er immers heilig van overtuigd dat we een stabiel kabinet hebben. Anders was ze nog wel een tijdje blijven zitten.
x

zondag 3 maart 2013

Commentaar

Dit soort berichten lees je tegenwoordig wel vaker, deze keer in Trouw: In de woning in Haaksbergen waar vrijdag een dode man en vrouw zijn aangetroffen, heeft zich een drama afgespeeld. Uit onderzoek blijkt dat de 51-jarige bewoner zijn 46-jarige vrouw heeft omgebracht en daarna zichzelf. De man en vrouw waren de bewoners van het huis. Dat meldt de politie zaterdag. In de kop boven het artikel is sprake van een 'familiedrama'. Het paar runde een bed & breakfast. CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom noemde het nieuws 'onvoorstelbaar, tragisch en verdrietig'. De partij leeft met iedereen mee die het stel gekend heeft, aldus een woordvoerder van de partijvoorzitter.Waarom wordt een partij(voorzitter) ineens om commentaar gevraagd bij een gebeurtenis die helaas maar al te vaak voorkomt? Het vrouwelijke slachtoffer, Herma Boom, stond bij de Tweede Kamerverkiezingen vorig jaar 15e op de kandidatenlijst van het CDA. Ja, en? Als het een willekeurig stel betreft is het dan minder 'onvoorstelbaar, tragisch en verdrietig'. Hoeft er dan geen voorzitter van een partij, club, of vereniging om commentaar gevraagd te worden?
x

zaterdag 2 maart 2013

Parallel

Ik kan me nog altijd verbazen over godsdienst en de wijze waarop mensen menen de daarbij behorende regels te moeten naleven. In Trouw lees ik dat de Conferentie van Europese Rabbijnen zich opwindt over een oordeel van een Nederlandse rechter. De rabbijnen zien zelfs parallellen met nazi-Duitsland. Dan moet het wel heel erg zijn. Wat is er nu precies gebeurd? De joodse wetten schrijven voor dat een mens op sabbat niets op zijn lichaam mag dragen behalve kleding. Voor die regel zal ooit, eeuwen geleden in het Midden-Oosten, een praktische reden geweest zijn, zoals voor veel religieuze voorschriften. Maar als de tijden en de omstandigheden veranderen, mag je naar mijn idee de regels dienovereenkomstig aanpassen. Echter, een joodse man droeg op een zaterdag (sabbat!) geen identiteitskaart bij zich. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dinsdag dat een orthodox joodse man in 2010 terecht een boete van 60 euro heeft gekregen toen hij zijn identiteitskaart niet kon tonen. Volgens de rechter was de identificatieplicht in dit geval belangrijker dan het naleven van geloofsvoorschriften.

Kijk, ik vind het ook idioot dat ik altijd een of ander identiteitsbewijs bij me moet hebben. Als ik alleen een paspoort had zou ik dat niet constant bij me hebben, maar een identiteitskaart past, net als een pinpas en andere soorten passen, makkelijk in je portemonnee. Ik kan wel lekker principieel doen, maar voor dit principe heb ik geen 60 euro over. Die kan ik voor belangrijker dingen gebruiken.

Zoals ieder beschaafd mens vind ik het verschrikkelijk wat de nazi's de Joden hebben aangedaan. We moeten er zeker op letten dat zoiets niet alsnog kan voorkomen. Maar we hoeven niet te accepteren dat iedere maatregel die een bepaalde religieuze groepering om wat voor reden dan ook niet zint, vergeleken wordt met de verwerpelijke praktijken van de nazi's.
x

vrijdag 1 maart 2013

Sloep

De gemeente Amsterdam en het Scheepvaartmuseum zijn het niet met elkaar eens over die sloep. Trouw schrijft: Burgemeester Eberhard van der Laan zei woensdag op een persconferentie dat er twijfels bestaan over de sloep, omdat die 50 jaar op het droge heeft gelegen. Het Scheepvaartmuseum weerspreekt dit argument. 'We hebben de gemeente al aangegeven dat de sloep op tijd klaar zou zijn. We zijn teleurgesteld dat de burgemeester dit toch in twijfel trok. Een deel van zijn argumentatie is niet juist', aldus de zegsvrouw van het Scheepvaartmuseum.

Ik begrijp niet goed waar ze zich druk over maken. Het nieuwe koningspaar gaat over het IJ varen. Er zullen dus maar weinig mensen zijn die die sloep van dichtbij kunnen zien en dat koninklijke stel al helemaal niet.

Alles bij elkaar gaat dat feestje de gemeente Amsterdam toch nog 7 miljoen euro kosten. Ze hopen erop dat er genoeg sponsorgeld geworven wordt. Dat kan er dus toe leiden dat vóór de directe uitzending van al de feestelijkheden de volgende mededeling op ons tv-schermen verschijnt: De Kroning wordt mede mogelijk gemaakt door Peijnenburg, of: Vriendenloterij, maatschappelijk partner van het Koninklijk Huis.
x