Wat mij betreft een verheugende kop in Trouw vandaag: Ook de traditionele middenpartijen trekken weg uit het politieke centrum. Het gaat daarbij over de PvdA en het CDA. maar ik reken de VVD daar ook bij. Deze partijen gaan alle drie uit van de gedachte dat als je al te duidelijke standpunten inneemt je een grote groep kiezers van je vervreemdt. Dat kost stemmen en dus verlies je aan invloed en macht. Het gevolg is dat hun verkiezingsprogramma's nogal op elkaar lijken en dat ze er na de verkiezingen alle kanten mee op kunnen. Van tevoren is nooit duidelijk wie nou met wie gaat samenwerken. En dan vinden ze het vreemd dat 'het volk' niet weet op welke partij ze nou moeten stemmen. In ieder geval laat dat volk in toenemende mate PvdA en CDA links of rechts liggen. Dat de VVD daar minder last van heeft, heeft naar mijn idee vooral te maken met de populariteit van Mark Rutte en minder met het gedachtegoed van de VVD.
Je kunt het met de ideeën van de PVV en de SP niet eens zijn, maar op diverse punten zijn ze een stuk duidelijker dan de traditionele middenpartijen en dat lijkt me dan ook een redelijke verklaring voor hun succes. Voorlopig alleen nog in de peilingen, maar na 12 september zullen beide met meer zetels in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn dan PvdA en CDA.
Ik kan me niet voorstellen dat na de ervaring van de afgelopen twee jaar de PVV nog bij de vorming van een kabinet betrokken zal worden, maar om de SP zal men niet heen kunnen. Ik zeg niet dat de SP DUS deel zal gaan uitmaken van de regering. De middenpartijen kunnen haar er nog altijd buiten houden, met hulp van D66 en/of de ChristenUnie. Maar zelfs als de SP mee gaat doen, krijgen we toch weer een 'Centrumkabinet'. Dat is het aardige van de Nederlandse politiek. Geen enkele partij wordt groot genoeg om in haar eentje grotendeels de koers van de regering te kunnen bepalen. We wonen niet voor niets in een polder.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
7 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten