Ik ben van het begin af aan een groot voorstander van de OV-chipkaart geweest, zeker in de vorm waarin ik hem gebruik. Ik heb een persoonlijke kaart, waarvan het saldo altijd automatisch wordt verhoogd, zodra dit onder de 5 euro komt. Ik heb het ding nooit in mijn portemonnee, maar in mijn broekzak, dus zelf als ik mijn portemonnee vergeet, kan ik altijd met het openbaar vervoer thuiskomen. Ik kan nooit meer een trein missen, omdat ik te lang in de rij moet staan voor een loket of automaat om een kaartje te kopen. En ik kan het ding, net als de strippenkaart door het hele land gebruiken en ik hoef niet twee soorten kaart aan te schaffen als ik zowel met de trein, als met tram of bus reis.
Ik ken ook alle problemen die met de OV-chipkaart samenhangen, maar die zijn voornamelijk het gevolg van het feit dat met name de grote vervoerders de kaart willen gebruiken voor andere andere zaken dan het mij laten betalen voor mijn vervoer. Ze willen weten hoe vaak ik reis , op welke tijdstippen en langs welke routes. Die gegevens willen ze gebruiken voor hun marketing. En iedereen weet dat je de kans op fouten groter maakt, naarmate je iets ingewikkelder maakt.
Eén ding is nog steeds niet goed geregeld: als ik overstap van tram of bus naar de trein, of omgekeerd, betaal ik twee maal het zogenaamde opstaptarief. Iedereen, niet alleen de reizigers, ook de overheid en zelfs de vervoerders is het erover eens dat dit een onjuiste handelwijze is. Ze hebben het alleen nooit weten te regelen. Nu komt, las ik in Trouw, de minister van infrastructuur, die ook over het openbaar vervoer gaat, met een briljant plan: Als de vervoerders komende week niet zelf tot afspraken komen over het afschaffen van het dubbel opstaptarief in het openbaar vervoer, trekt minister Melanie Schultz van Haegen desnoods zelf de portemonnee. 'Dit moet gewoon worden gerealiseerd. Het is technisch en financieel haalbaar', stelde de minister in een overleg met de Tweede Kamer. (...) Volgens Schultz is dit de beste mogelijkheid om een vinger in de pap te krijgen rond de ov-chipkaart. Nu heeft de overheid niets in te brengen, omdat de kaart in handen is van private partijen. Voordeel is ook dat de sector het eens is met de voorgestelde aanpak, aldus de minister. 'Dit is echt nodig', stelde Schultz. Nota bene: dit is een VVD-minister, die niet van nature geneigd is de vinger van de overheid in de pap van 'de markt' te steken. Je zou haast hopen dat zij en haar partijgenoten dit als een opstapje naar meer overheidsmaatregelen, waar de 'de markt' er een rotzooitje van heeft gemaakt. De bankensector bijvoorbeeld.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten