woensdag 6 juni 2012

Inzet

De partijen die het zogenaamde Lenteakkoord hebben gesloten zijn zich doodgeschrokken. Ruim een miljard euro dachten ze binnen te halen door de reiskostenvergoeding te gaan belasten. Maar nu bleek dat dat voor veel mensen een behoorlijke inkomstenachteruitgang zou gaan betekenen. Zoiets wil je niet graag tegen je laten gebruiken als er verkiezingen aan zitten te komen. Dus een besluit daarover wordt nog maar even uitgesteld. Als nu diezelfde partijen na de verkiezingen een coalitie vormen en alsnog die belasting invoeren, hebben ze dan de kiezers belazerd? Of zetten ze in hun verkiezingsprogramma dat ze ervoor zijn?

Los daarvan: om die fameuze (of moet ik zeggen: infame?) 3% te halen, zullen we die ruim één miljard euro toch ergens vandaan moeten halen. Daar hoor ik niemand over. Ook Brussel niet. We zitten met ons allen uit te kijken naar de verkiezingen die nog deze maand in Griekenland gehouden worden. Komt daar een parlement uit dat zorgt voor een begroting die Griekenland binnen de Eurozone en de Euro overeind houdt? De Grieken zouden kunnen zeggen: Kijk naar je eige! Wat blijft er over van de afspraken die in het Lenteakkoord gemaakt zijn, als na 12 september de partijen met elkaar gaan onderhandelen? Is dat akkoord niet meer dan een manier om Brussel (en de geldmarkt!) tot de verkiezingen aan het lijntje te houden? Even laten zien dat we echt wel serieus bezig zijn?

Laten we eerlijk zijn: die 3% is geen typisch Brussels fenomeen. Nederland heeft daar zelf het hardst voor gepleit, omdat we onze kleinkinderen niet met een (te) grote staatsschuld mogen opzadelen.  Die 3% moet niet de inzet van de verkiezingen zijn. Alle partijen zijn ervan overtuigd dat er bezuinigd, hervormd en omgebogen moet worden. De vraag daarbij is: welke bevolkingsgroepen gaan daar het meest onder lijden? Dat moet de inzet van de verkiezingen en daarna van de coalitieonderhandelingen zijn.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten