Vanavond is op Nederland 1 het derde deel van de alom geprezen serie 'Frozen Planet' te zien, over het (dieren)leven aan de Noord- en Zuidpool. Ik ga er zeker weer naar kijken, zelfs nu ik weet dat een deel ervan (in aflevering zeven). waarin de geboorte van ijsbeertjes te zien is, niet op de Noordpool, maar in een Nederlandse dierentuin, compleet met nepsneeuw, is opgenomen. Worden we door de BBC bedonderd? Een woordvoerster, las ik in Trouw, zei desgevraagd, dat het onmogelijk is de geboorte van ijsbeertjes in de natuur te filmen, omdat die gebeurtenis zich in een hol onder de sneeuw afspeelt, waar een filmploeg met geen mogelijkheid bij kan komen.
In mijn jonge jaren trok in de bioscopen de Disneydocumentaire 'De Woestijn Leeft' zeer veel kijkers. Later werd bekend dat scenes daarin geënsceneerd waren. Je kunt met filmbeelden nu eenmaal een hoop doen, door ze in een bepaalde volgorde te laten zien. Je kunt ze vertragen en versnellen. Dankzij de moderne techniek kun je nu zelfs de sauriërs, die 65 miljoen jaar geleden uitstierven, tot leven brengen. We worden geboeid door een persoon die zich helemaal alleen door een woest en gevaarlijk landschap beweegt. Als we even nuchter nadenken weten we dat die persoon helemaal niet alleen is. Er loopt immers een complete filmploeg om hem heen, die helemaal niet van plan is allerlei barre omstandigheden zonder hulpmiddelen te doorstaan.
Het belang van 'Frozen Planet' zit wat mij betreft, afgezien van de indrukwekkende beelden, hierin, dat vastgelegd wordt, wat mogelijk in de niet eens zo verre toekomst niet meer te zien is, omdat het ijs smelt. De klimaattop in Zuid-Afrika is er immers niet in geslaagd om afspraken te maken die het smelten van dat ijs moeten voorkomen. De ijsberen zullen zich binnen niet al te lange tijd een weg moeten banen tussen de olieplatforms die bij de Noordpool zullen verrijzen. Daar zal, net als in de Golf van Mexico ook wel eens een pijpleiding kapot gaan. Of een tanker botst tegen een ijsberg. Waar moeten de ijsberen, de zeehonden, de walvissen en de walrussen dan heen?
Intussen kunnen we ons hier over een tijdje weer druk gaan maken over een schildpadje dat op het strand van Monster is gevonden, hoewel het in de Golf van Mexico thuishoort. Het wordt nu opgevangen in Scheveningen. Laten we dat, net als die pinguïn in Nieuw-Zeeland, met een zendertje naar huis zwemmen, of brengen we dat, net als die orka, naar een opvanggelegenheid?
x
Manzanillo
2 uur geleden
Lenie 't Hart doet niet aan schildpadden?
BeantwoordenVerwijderenPieterpad lijkt me meer iets voor haar.
BeantwoordenVerwijderen