woensdag 23 november 2011

Tekort

Waarom is het zo moeilijk om een eenduidig beleid te voeren voor het weer gezond maken van de euro? Omdat je het met zeventien verschillende landen eens moet worden over de te nemen maatregelen. Dat denken veel mensen tenminste en daarom zouden we dan ook weer terug moeten naar de gulden, die we zelf helemaal in handen hebben. Is dat nou zo?

De dollar doet het momenteel ook niet zo best. De Amerikaanse economie ook niet. Obama wil 1200 miljoen dollar bezuinigen. De USA kan daar helemaal alleen over beslissen. Het Amerikaanse parlement heeft maar twee partijen. Die moeten het samen eens worden over een aantal maatregelen. Dat moet kunnen, zou je zeggen, maar het lukt van geen kanten. Dat geeft maar weer eens aan wat ik hier al eerder schreef: economie is geen exacte wetenschap. Economische beslissingen worden genomen op grond van ideeën en met name veel Republikeinen vinden dat je de rijken niet teveel belasting moet laten betalen. Merkwaardigerwijs heeft een redelijk grote groep miljardairs gezegd dat ze best meer willen betalen.

De VS kampt al jaren met een gigantisch begrotingstekort. Het land zou met zo'n tekort waarschijnlijk nooit tot de eurozone worden toegelaten (als het dat al zou willen). Ik heb niet alle cijfers op een rijtje, maar ik denk niet dat ze het daar veel beter doen dan Griekenland of Italië. De kredietbeoordelaars geven de Amerikaanse regering ook niet zo'n hoog cijfer. Als ik het goed heb, hebben 'wij' aardig wat geld in Amerika geïnvesteerd. Ik zie het er nog van komen dat 'wij' de dollar moeten redden. Dat lijkt me een nog wat moeilijker klus dan Griekenland binnen de eurozone houden. En Amerika is verder van mijn bed dan Griekenland.
x

1 opmerking:

  1. Nou, heel eventjes doemdenken dan: we gaan naar de kloten met ons allen!

    Zo, klaar, tot zo ver.

    Goh, de zon schijnt. Ik ga lekker naar buiten een stuk fietsen. Vanmiddag verder in dat onwijs spannende boek (De dood in haar ogen van Karen Rose) en vanavond kook ik wat lekkers. Wat is het leven toch verrukkeluk.

    BeantwoordenVerwijderen