dinsdag 5 juli 2011

Specialiseren

"De Nederlandse supermarkten zullen vanaf volgend jaar niet meer alle producten verkopen. Zij gaan zich alle specialiseren. Klanten moeten daardoor mogelijk voor een product naar een supermarkt buiten hun regio."

Maak je niet ongerust. Ze zijn echt niet gek geworden bij AH, Jumbo, Plus, Super de Boer en C1000. De tekst in de Volkskrant luidde zo: De Nederlandse ziekenhuizen zullen vanaf volgend jaar niet meer alle behandelingen verrichten. Zij gaan zich alle specialiseren. Patiënten moeten daardoor mogelijk voor behandeling naar een ziekenhuis buiten hun regio. Edith Schipper, de minister van Volksgezondheid heeft daarover een akkoord gesloten met de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. In de grote stad Amsterdam zal ik daar niet zo veel van merken: als het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis het niet doet, kan ik waarschijnlijk wel terecht in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Ik zal een kwartiertje langer in de tram zitten, maar dat lijkt me te doen. Dat wordt andere koek als jouw regio maar één ziekenhuis heeft.

Zorgverzekeraars gaan 'selectief inkopen'. Dat betekent dat zij niet meer met elk ziekenhuis contracten sluiten voor alle behandelingen. Patiënten moeten dan mogelijk reizen naar het ziekenhuis waarmee hun verzekeraar een contract heeft. Als ze toch naar een ander ziekenhuis willen, moeten ze een deel van de rekening zelf betalen. De bedoeling is dat de kosten van de ziekenhuiszorg en dus de door jou betaalde premie minder snel stijgt. Nu is het wel zo dat niet alleen patiënten reizen, maar ook partners, ouders of kinderen van de patiënt die zoveel mogelijk op bezoek willen komen. Dat zorgt voor meer reiskosten. Misschien zijn er wel mensen die niet zo veel verdienen dat ze twee keer per dag op bezoek kunnen gaan, misschien niet eens elke dag. Dan regelen ze maar dat iemand anders gaat en hun vertelt hoe het met de patiënt gaat. "Ja, maar", vinden Edith en de ziekenhuizen en de verzekeraars, "na de operatie ga je weer naar het het ziekenhuis bij jou in de buurt." Dat levert weer een hoop extra ambulanceritten  op. Daardoor wordt het ambulancevervoer een stuk duurder. Dan moet jij dus de helft gaan betalen. Of zo. Het kan ook zijn dat er iets mis gaat bij de overdracht van de dossiers. Dan gaan ze weer een nieuw protocol bedenken. Dan zit weer een stel artsen te vergaderen in plaats van behandelen.

Ik zocht nog wat door en kwam op de website van RTV Noord een aardige uitspraak van iets meer dan een haar geleden tegen van zorgverzekeraar Menzis: "Uitgangspunt moet zijn dat de zorg dichtbij de patiënten gegeven wordt, aldus een woordvoerder van de verzekeraar. Uitgangspunt, vind ik, hoort te zijn dat ik de best mogelijke zorg krijg. Nu is de facto het uitgangspunt, dat ik de goedkoopst mogelijke zorg krijg. Als dat geregeld is, wordt erbij bedacht waarom dat ook nog eens de beste zorg is.

"Gezondheid is ons grootste goed." Dat heb ik wel eens ergens gelezen of gehoord. Jammer dat het veel geld kost.
x

Geen opmerkingen:

Een reactie posten