"Laten we nou niet bij het eerste het beste incident de koers omgooien", reageert CDA-Kamerlid Ad Koppejan. Trouw citeert Koppejan. Over dat 'incident' schrijft Trouw om 14.45 uur (gisteren): De autoriteiten in Japan zien er voorlopig van af zeewater en boorzuur boven de beschadigde kerncentrale Fukushima I te droppen, omdat de radioactieve straling op dit moment te hoog is. Moeten we het geheugen van Koppejan opfrissen? Dit is minimaal het derde 'incident': er was er al eens een in Harrisburg en ook een in Tsjernobyl. Dan heb ik het nog niet over de vele radioactiviteit die jarenlang is weggelekt uit de opwerkingsfabriek in Windscale. Dat riep zo veel negatieve publiciteit op dat de Engelse regering de naam in Sellafield wijzigde. Dat mag je rustig briljant beleid noemen. (Als er ooit iets mis gaat in Borsele kunnen nog altijd spreken van de kerncentrale bij 's-Heerenhoek.)
Begin vorige maand maakte Verhagen bekend waaraan een nieuwe kerncentrale in Nederland moet voldoen. De kans op een zogenoemd kernsmeltongeval is 'minder dan eens in de miljoen jaar', liet de minister toen weten. Ben je nu gerustgesteld? Ik niet. Eens in miljoen jaar kan ook morgen zijn.
Je hoeft de Japanners niets over aardbevingen te vertellen. Ze hebben met alles rekening gehouden bij de bouw van hun kerncentrales, behalve kennelijk met een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter in combinatie met een gigantische tsunami. We kunnen bij de bouw van nieuwe kerncentrales in Nederland rekening houden met van alles, behalve met datgene wat niemand voorzien had tot het gebeurde.
De ramp in Tsjernobyl vond 25 jaar geleden plaats. Nog altijd mogen er in een straal van 30 km rond die voormalige centrale geen mensen wonen. Maak eens een cirkel met een straal van 30 km rond Borsele.
x
Rincon de la Vieja
18 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten