zondag 27 februari 2011

Oplossing

Jij maakt je natuurlijk, net als ik, af en toe bezorgd over de opwarming van de atmosfeer die de aarde omringt. Die heeft immers allerlei vervelende gevolgen. De natuur kan ons een oplossing bieden bij de afscherming van het zonlicht: de uitbarsting van een supervulkaan als die in Yellowstone Park. Die kan een behoorlijke stofwolk veroorzaken die een aardige tijd blijft hangen. Maar ja, die vulkaan kan volgend jaar uitbarsten, maar het kan ook nog een paar honderd jaar duren. Dat schiet niet op, dus.

Er blijkt een heel simpele oplossing te zijn, las ik in de Volkskrant: Kernoorlog stopt global warming. Amerikaanse wetenschappers hebben een computermodel gebruikt om te kijken wat er gebeurt als honderd kernbommen ontploffen, van het formaat van de bom die op Hiroshima viel. Dit is slechts 0,03 procent van totale nucleaire arsenaal op de wereld. De onderzoekers noemen dit een 'kleine regionale kernoorlog'. Op die manier krijg je ook een wolk. Wereldwijd daalt de temperatuur met 1,25 graden Celsius, maar op sommige plaatsen kan dat 3 tot 4 graden zijn. Hier en daar kan het ook iets warmer worden. O ja, er komt ook een grote hongersnood en de ozonlaag wordt deels afgebroken.

Ik heb in principe niets tegen zuiver wetenschappelijk onderzoek. Met een beetje computermodel kun je ook uitrekenen wat er gebeurt als we 'ons' totale nucleaire arsenaal in één keer laten ontploffen: einde verhaal, vermoed ik. Je kunt ook uitrekenen wat er gebeurt als, bijvoorbeeld door een onbekend virus, in korte tijd 99% van de mensheid overlijdt. Dat zal ook een zeer positief effect hebben op het terugdringen van de global warming. Maar wat moet ik met die wetenschap?
x

1 opmerking:

  1. Eh... niks? Wat een waardeloos onderzoek. (Maar dat vind ik van de meeste onderzoeken.)

    BeantwoordenVerwijderen