Je kunt de best denkbare geluidsapparatuur in huis hebben, een klassieke symfonie hoor je nergens beter dan in een concertzaal. Je kunt nu via Google de Nachtwacht van Rembrandt tot op de millimeter afzonderlijk bekijken. (Toen ik dat probeerde overigens was de desbetreffende server overbezet.) Moeten we daar nu blij mee zijn? Kun je Nachtwacht nu beter zien, kun je er meer van genieten, dan in het Rijksmuseum, waar je het schilderij alleen van afstand kunt bekijken? Of heb je altijd al de neiging gehad er via een elektronenmicroscoop naar te kijken?
Het is nu ook mogelijk, als de hype voorbij is, een virtuele rondwandeling te maken door diverse musea. Met één muisklik kan de bezoeker aan de nieuwe website de museumzalen in 360 graden bekijken, inzoomen op details van verschillende werken van in totaal 486 kunstenaars en achtergrondinformatie verkrijgen. Met 'Create an Artwork Collection' kan een selectie van de kunstwerken worden bewaard in een eigen collectie, die vervolgens kan worden gedeeld met vrienden." schrijft Trouw. Je kan erop wachten dat mensen die aan Facebook doen binnenkort vol trots hun persoonlijke 'Artwork Collection' laten zien.
Het virtueel bezoeken van musea verschilt naar mijn idee niet of nauwelijks van het bekijken van boeken met goede reproducties. Maar het blijft behelpen, zoals luisteren naar Bach via luidsprekers behelpen blijft.
Ik zal deze keer eindigen met een positieve noot: er zijn heel wat mensen die zich het bezoeken van musea, zelfs het aanschaffen van goede kunstboeken, financieel niet kunnen veroorloven. Die kunnen nu toch kennismaken met wat er niet alleen in Nederlandse, maar ook in buitenlandse musea hangt.
x
Miel Vanstreels – Een ouwe man op een koersfiets
8 uur geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten