zaterdag 27 november 2010

Hip

Zo langzamerhand kom er niet meer onderuit: ik begin achter te lopen. Ik houd niet alle moderne ontwikkelingen meer bij. Ik word echt ouder.

Tot voor kort kon ik het idee hebben dat ik voor iemand van leeftijd aardig met een pc kan omgaan. Niet iedere 70-plusser beschikt over een eigen domeinnaam en bijbehorende website. En hoeveel 70-plussers zitten er nou dagelijks een blog te schrijven? Dat is toch aardig eigentijds? Vergeet het maar! Want wat las ik in de Volkskrant? Bloggen is niet meer hip. Hoorde je er enkele jaren geleden niet bij als je geen blog had, nu is die functie overgenomen door sociale media als Twitter en Facebook.

In 'The Free Dictionary' heb ik nog maar eens opgezocht wat 'hip' in dit verband precies betekent:
1. Keenly aware of or knowledgeable about the latest trends or developments.
2. Very fashionable or stylish.
Degenen die mij wat beter kennen zullen niet meteen zeggen: "Ja, dat is Evert ten voeten uit!"

Je zou kunnen zeggen: een dagelijkse tweet is makkelijker dan een dagelijks blog. Zo'n tweet immers mag niet langer zijn dan 140 karakters. De groene tekst waarmee dit blog begint is, wat dat betreft, een perfecte tweet. (Je moet niet alleen de letters tellen, maar ook de spaties.) Maar een korte tekst - die ook nog van enig belang is - schrijven is moeilijker dan een lange tekst. Zoals iemand eens schreef: "Neem mij deze lange brief niet kwalijk. Ik had geen tijd voor een korte." Wil je een tweet kunnen begrijpen, dan moet je dus de 'voorgeschiedenis' kennen en de auteur (m/v) ook. Dat betekent dat alleen mijn trouwe lezers mijn getwitter zouden begrijpen. Neem nou deze tweet: "Dat zeg ik ook niet. Maar wel een inhoudelijke koers bepalen, en op basis daarvan samenwerking bepalen." Die komt van Femke Halsema, die weer reageert op een tweet van iemand anders, die weer reageerde op wat Femke eerder getwitterd had. Als je daar al googelend midden in valt, zoek je je rot om erachter te komen waar ze het nou precies over hebben. Een blog en de reacties daarop waarin je wat meer woorden mag gebruiken is dan, vind ik, toch handiger.

En Facebook? Dat is gewoon een uitgebreid blog, maar anders dan mijn 'Beggartalk' (en veel andere blogs) is iemands Facebook niet voor iedereen toegankelijk, maar alleen voor 'vrienden' die ook bij Facebook geregistreerd staan. Het is dus beperkter dan een blog. Noem dat maar hip.
x

2 opmerkingen:

  1. Sorry Evert, maar je hebt het niet helemaal begrepen. Dat Facebook besloten is, wil niet zeggen dat je niet hip bent. Juist het aantal 'vrienden' dat je hebt bepaalt of je er wel of niet bijhoort. Een handvol vaste bezoekers op een blog, zoals jij en ik allebei hebben, is niet echt hip.

    Ik heb leerlingen die meer dan 800 'vrienden' hebben via Hyves. Ik vraag ze wel eens waar ze hun verjaardag organiseren. Ze begrijpen de vraag niet eens. 1 keer met iemand gesproken in een disco betekent dat je wordt 'toegevoegd'. Dat is dus hip. Vooral het meedoen in deze gekte is belangrijk, de inhoud niet. Daarom is twitter ook genoeg. Als je het niet kunt vertellen in 140 tekens, is het niet interessant, ik ga toch geen hele blog lezen...

    De vraag is natuurlijk of je als 70-er (of 40-er) perse hip wil zijn. Of dat je lol hebt aan bloggen, een stukje schrijven, her en der wat reageren. Ik heb aan dat laatste genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen